Veriliimalla koottu liha tulossa EU-markkinoille

EU:n elintarvikemarkkinoille on tulossa uusi lihaa liimaava tuote. Trombiinientsyymiin perustuva tuote on saanut hyväksynnän ja odottaa myyntilupaa. Liima valmistetaan sian tai naudan verestä.

Kauppoihin lihaliimalla koottuja tuotteita voi EU-maissa odottaa kesällä. Liimalla koottuja lihatuotteita saa myydä vain valmispakkauksissa, joissa kerrotaan tuotteen valmistustapa.

– Tämän tapaisia lisäaineita on aiemminkin käytetty leikkeleiden valmistuksessa, mutta uusi tuote on ilmeisesti aiempia tehokkaampi, kertoo Elintarviketurvallisuusviraston ylitarkastaja Taina Rautio.

Lihaliiman ei odoteta vaikuttavan merkittävästi lihanjalostukseen Suomessa. Johtaja Seppo Heiskanen Elintarviketeollisuusliitosta toteaa, että esimerkiksi paistien tai kinkkujen kokoaminen aiempaa pienemmistä paloista voi mahdollistaa lihanleikkaamisen koneellistamisen lisäämisen.

Lihateollisuuden tutkimuskeskuksesta kerrotaan, että mikään suuri suomalainen lihatalo ei ole osoittanut kiinnostunut Fibrimexiin.