Lehti: NSN:n laitteilla valvotaan puheluita Iranissa

Nokia-Siemens Networksin toimittamilla tietoverkkolaitteilla valvotaan Iranissa mobiilinettiä, kirjoittaa Voiman verkkojulkaisu Fifi.

Fifi kertoo saaneensa haltuunsa materiaalia, jonka mukaan Nokia-Siemens Networksin (NSN) Iranille toimittaman gsm-verkon 3G-yhteyksien valvontalaitteilla voidaan seurata puheluiden lisäksi myös kännyköillä internetiin lähetettyjä sisältöjä. Fifin mukaan Iranin viranomaiset käyttivät viime kesän mielenosoitusten tukahduttamisessa mobiilinetin seurannalla saatua tietoa.

NSN:n viestintäpäällikkö Riitta Mård tyrmää Fifin kirjoituksen. Mårdin mukaan NSN on toimittanut Iranille vain 2G-verkon eikä mitään 3G-verkon tai kiinteän internetin valvontaan sopivaa.

Ylen toimitusjohtajana huhtikuussa aloittava Lauri Kivinen on vakuuttanut, että Nokian tuotteilla ei Iranissa valvota internetiä. Kivinen on Nokia-Siemens Networksin yhteiskuntasuhdejohtaja.

– Maailmalla on ollut käsitys, että olemme toimittaneet sinne internetin valvontalaitteita, mutta se ei pidä paikkaansa, hän sanoi 20. helmikuuta Helsingin Sanomien haastattelussa.