Icesave-neuvottelut karille, Islantiin kansanäänestys

Lontoon Icesave-neuvotteluissa ei syntynyt sopua. Tämä tarkoittaa sitä, että Islannissa järjestetään ensi viikon lauantaina kansanäänestys miljardikorvausten maksamisesta, kertoi Islannin hallitus myöhään eilisiltana.

Islanti aloitti tällä viikolla neuvottelut uudelleen Britannian ja Hollannin kanssa niin kutsutuista Icesave-veloista. Tavoitteena oli ratkaista velka-asia ennen kansanäänestystä.

Sotkussa on kyse islantilaisesta Icesave-pankista, joka kaatui toissa syksyn talouskriisin takia. Hollanti ja Britannia korvasivat sikäläisten sijoittajien talletuksia 3,8 miljardin euron edestä ja haluavat nyt summan takaisin Islannin valtiolta.

Islannin presidentti Olafur Ragnar Grimsson on kieltäytynyt allekirjoittamasta maan parlamentin jo hyväksymää lakia korvausten maksamisesta. Mielipidetiedustelut ennustavat, että islantilaiset torjuvat lain.

Hollannin valtuuskunta palasi neuvotteluista kotiin pettyneenä.

– Islanti ei ole vieläkään halukas hyväksymään parasta tarjoustamme, vaikka sopimuksen eteen on ponnisteltu jo puolitoista vuotta, valtiovarainministeriön tiedottaja sanoi.