Kalakato syö välinekauppaa

Yli 60 vuotta Turun Kristiinankadulla toiminut Katiska sulkee ovensa. Markku Laine kertoo, että liikkeen juuret ovat vuonna 1910 perustetussa Turun Kalanpyydysliikkeessä, jonka Katiska aikoinaan osti.
Yli 60 vuotta Turun Kristiinankadulla toiminut Katiska sulkee ovensa. Markku Laine kertoo, että liikkeen juuret ovat vuonna 1910 perustetussa Turun Kalanpyydysliikkeessä, jonka Katiska aikoinaan osti.

Turun Sanomat

Ei kala merestä lopu, sanotaan, mutta kalastusvälinekauppiaat ovat vähän toista mieltä. Saaliiden heikentyminen Saaristomerellä harventaakin alan liikkeiden rivejä: Suomen vanhimpiin kuuluva kalastusvälineliike Katiska lopettaa lähiaikoina. Katiska on toiminut Turun Kristiinankadulla vuodesta 1947 alkaen.

Alan yrityksistä ovat Turun seudulla jo aiemmin panneet hanskat naulaan ainakin Soro, Tyrskytaimen, Urheilukalastus ja Pro Fish.

Katiskan jälkeen Turkuun jää vain Turun Pyyntiväline, joka on Suomen toiseksi suurin. Raisiossa toimii Meri & Metsä sekä Paraisilla Kalastus-Aitta.

Katiskan omistajiin kuuluva Markku Laine sanoo, että syyt lopettamiseen ovat moninaiset. Yksi on se, että kalaa ei nouse entiseen tapaan.

– Sen vuoksi ammattikalastajat ovat lopettaneet toimintansa. Parhaimpina aikoina liikevaihdostamme puolet tuli heiltä. Sillä me elettiin. Kalastusoppaatkin valittavat nyt, että kalaa ei kerta kaikkiaan tule, sanoo Laine, jonka mukaan kalakantoja verottavien merimetsojen hyysäämisessä on menty liian pitkälle, kun se vie leivän elinkeinon harjoittajilta.

Jäätalvi ei lohduta

Turun Pyyntivälineen kauppiaan Tapio Nylundin mukaan saaliiden kutistuminen on selvästi suurin myynnin heikentäjä.

– Asiakkaistamme suurin osa on aktiivikalastajia ja jos he eivät saa kalaa, he eivät myöskään osta välineitä.

Päinvastainen esimerkki löytyi viime syksyltä.

– Kun kuha alkoi syödä yhtäkkiä pitkän odottelun jälkeen, myynti lähti napsahtamalla liikkeelle niin, että varastot loppuivat kesken.

Vaikka jäätalvi on hyvä, se ei kalastusvälinekauppiasta paljon lohduta.

– Pilkkijöitä on nyt paljon vähemmän kuin viime talvena, kun jäällä on niin paljon lunta, ettei siellä viitsitä tarpoa, sanoo Nylund.

– Kuka jäälle viitsii lähteä, kun siellä on ollut 20 astetta pakkasta, 15 metriä tuulta ja 30 senttiä lunta, tuhahtaa puolestaan Meri & Metsän Kimmo Brandt, jonka mukaan talvi ei myynnillisesti ole kuitenkaan ollut ylivoimaisen huono.

JUKKA VEHMANEN

Lisää aiheesta perjantain Turun Sanomissa.