Lataamista voi kontrolloida tekstiviestillä

Uudestakaupungista pöristää maailmalle vihreitä autoja

Valkoinenkin voi olla vihreä. Eva -konseptiautoprojektin tavoite on kehittää uusia ratkaisuja sähköautoon ja sen latausjärjestelmiin.
Valkoinenkin voi olla vihreä. Eva -konseptiautoprojektin tavoite on kehittää uusia ratkaisuja sähköautoon ja sen latausjärjestelmiin.

Turun Sanomat, Uusikaupunki

Uudenkaupungin autotehdas on kaasuttanut vauhdilla vihreämmälle puolelle liikennettä viimeisten vuosien aikana. Think City -kaupunkisähköauton ja Garia-golfauton valmistukset ovat jo käynnistyneet Valmet Automotiven tuotannossa.

Maaliskuun alussa Geneven kansainvälisessä autonäyttelyssä Valmet esittelee konseptiversion uudesta Eva-sähköautosta. Hanke on lisännyt merkittävästi uusikaupunkilaisten osaamista ekologisemman autotuotannon saralla. Yhtiön tavoitteena onkin kasvattaa liiketoimintaansa sähköauto-osaamisessa kalliiden erikoisautojen ja avoautojen rinnalla.

Eva-konseptiautoprojektin tavoitteena on kehittää uusia ratkaisuja sähköautoihin ja niiden latausjärjestelmiin. Tärkeä rooli hankkeessa on ollut pääyhteistyökumppani Fortumilla, joka on kehittänyt uuden teknologian latausaseman. Järjestelmä osaa aloittaa ja lopettaa lataamisen matkapuhelimesta lähetetyllä tekstiviestillä. Latausjärjestelmän kehittelyssä on ollut mukana myös Nokia.

Eva on suunniteltu kaupunkikäyttöön ja se soveltuu myös perheautoksi neljäpaikkaisena menopelinä. Ajomatka yhdellä latauksella on 160 km ja nopeus 120 kilometriä tunnissa. Auton itsekantava alumiinirunko on tehty erityisesti sähköautolle sopivaksi.

Modulaarinen profiilirakenne mahdollistaa alumiinirungon soveltamisen erityyppisiin autoihin ja koriversioihin. Suoravetosähkömoottorin käyttö yksinkertaistaa ajoneuvon mekaanista rakennetta ja parantaa auton taloudellisuutta.

Geneven autonäyttelyssä ovat esillä Evan, Think Cityn ja Garian lisäksi loppuvuodesta tuotantoon pääsevä Fisker Karma -hybridiauto.