Talous

Sisustusyritys Vallila kääntyy ketterästi

TS/Jukka Uotila<br />Vallila Interiorin toimitusjohtaja Anne Berner uskoo, että kodeissa hankitaan edelleen sisustustuotteita, vaikka asuntojen osto ja rakentaminen ovat tyrehtyneet.
TS/Jukka Uotila
Vallila Interiorin toimitusjohtaja Anne Berner uskoo, että kodeissa hankitaan edelleen sisustustuotteita, vaikka asuntojen osto ja rakentaminen ovat tyrehtyneet.

KIRSI TURKKI

Kevään pastellit sävyt ja juhlakauden kimallus lomittuvat kauniisti kankaissa Vallila Interiorin punatiilisen tehdasrakennuksen tiloissa Helsingissä. Jos asuntoja ei nyt Suomessa rakenneta eikä osteta niin koteja ainakin edelleen sisustetaan. Uudet verhot, peitteet tai tyynyt ovat pieni sijoitus, johon kansalla on varaa kun suuria hankintoja lykätään.

Vallila Interioria on jo 20 vuoden ajan johtanut vasta 44-vuotias Anne Berner . Äidin varhainen kuolema ja kolmesta alaikäisestä veljestä huolehtiminen ovat hioneet Berneristä johtajan, joka ei vaikeuksia kavahda ja on tottunut kantamaan vastuuta.

- Paljon saa tapahtua, jotta hartiani eivät kestäisi, Berner sanoo.

Työ ei Berneristä kuitenkaan tunnu kuluttavalta, vaikka yrityksessä on 140 työntekijää ja 38 miljoonan euron liikevaihto. Velvoitteita johtajalle kasaa myös se, että Anne Berner on kolmas toimitusjohtaja isänsä ja isoisänsä jälkeen 70 vuotta vanhassa perheyrityksessä. Omistajina Vallilassa ovat myös Anne Bernerin kolme veljeä. Mikael-veli toimii myös projektimyynnistä vastaavana johtajana Vallila Interiorissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Löydän aina jotakin uutta, Berner heläyttää optimistisesti kun puhe väistämättä kääntyy yrityksiä parhaillaan kurittavaan taloustilanteeseen.

Julkisten tilojen sisustaja

Vallilan Silkkitehtaan perusti Anne Bernerin isoisä Otto Berner vuonna 1935. Sveitsistä muuttanut, kutomakoneasentajan koulutuksen saanut isoisä perusti Helsingin Vallilaan kangaskutomon, joka teki silkki- ja vuorikankaita. Otto Bernerin poika RudolfBerner kehitti yritystä eteenpäin, mutta luopui 1970-luvulla kutomosta ja yritys keskittyi kankaiden maahantuontiin, tukkumyyntiin sekä omien kankaiden suunnitteluun.

Anne Bernerin kaudella Vallila Interior on laajentunut voimakkaasti julkisten tilojen sisustajaksi. Vallilan kädenjälki näkyy monissa hotelleissa, ravintoloissa, toimistoissa ja risteilyaluksissa.

- En ollut koskaan edes ajatellut tulla perheen yritykseen töihin, vaan haaveeni oli opiskella lääkäriksi Sveitsissä, Berner kertoo.

Äidin kuoleman jälkeen hän kuitenkin päätti tulla välivaiheen ajaksi Vallilan palvelukseen, koska jatkajiksi ajateltu veli oli vielä alaikäinen. Välivaiheesta tuli pysyvä tilanne ja julkisten tilojen sisustamisesta haaste elämään.

- Ajoin vuodessa 70 000 kilometriä näytteet mukana koputtelemassa arkkitehtien oville, Berner kuvailee julkisten tilojen sisustamisen alkuaikoja.

Tällä hetkellä julkisten tilojen sisustaminen tuo jo kaksikolmasosaa Vallila Interiorin liikevaihdosta. Yritys on tehnyt isoja kauppoja muun muassa STX:n Turun telakalla rakennettavaan Oasis-risteilijään. Kaikkien hyttien verhot toimittaa Vallila Interior.

Venäjän kauppa on iso haaste

Anne Berner on laajentanut Vallilan toimintaa myös Venäjälle 1990-luvun alusta lähtien. Itänaapurissa yritys on sisustanut erityisesti hotelleja sekä tuonut maahan kahta suurta ja nimekästä kangasbrändia.

Myynnin tyrehtyminen Venäjällä on huolestuttanut suomalaisyrityksiä laajasti. Vallilan Venäjän myynti on edelleen euroissa mitattuna ennallaan, mutta tapettikauppa on jo osin vaihtunut verhokauppaan, mikä kertoo uudisrakentamisen ja isojen remonttien vähentyneen.

Anne Berner kertoo jo kokeneensa kahdesti Venäjän kaupan sukelluksen, joten Venäjä ei Vallilaa kaada, koska riskit maassa ovat maltilliset.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Venäjän valloittamista Berner ei aio jättää kesken, vaikka taantuma kasvua idässä taittaakin. Vallila aikoo vielä päästä sisustustuotteillaan mukaan Venäjän kuluttajakauppaan.

Toinen Anne Bernerin haaste on sisustusalan sähköinen kauppa. Jos nykynuorisoa ei enää saa tutustumaan sisustusliikkeiden valikoimiin niin ainakin heidät pitää saada klikkautumaan Vallila Interiorin sähköiseen kauppaa tulevaisuudessa.

TS/Jukka Uotila<br />Vallila Interior panostaa An´ne Bernerin mukaan julkisten tilojen sisustamiseen.
TS/Jukka Uotila
Vallila Interior panostaa An´ne Bernerin mukaan julkisten tilojen sisustamiseen.