Talous

Näkemykset joulukaupan kasvusta ristiriitaisia

Joulupukkikaan ei saa innostettua suomalaisia jouluostoksille viime vuoden tapaan, ilmenee Nordean tutkimuksesta. Kuva: Lehtikuva
Joulupukkikaan ei saa innostettua suomalaisia jouluostoksille viime vuoden tapaan, ilmenee Nordean tutkimuksesta. Kuva: Lehtikuva

Helsinki, STT
Kaupan liitto kiistää väitteet, että suomalaiset käyttäisivät vähemmän rahaa jouluostoksiin kuin viime vuonna. Kaupan liitto arvioi, että joulukaupan arvo kasvaa tänä vuonna kaksi tai kolme prosenttia vuoden takaisesta.
 Nordean teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset aikovat kuluttaa joululahjoihin selvästi vähemmän rahaa kuin viime vuonna. Nordean tutkimuksen mukaan lahjaostokset keventävät kukkaroa keskimäärin 61 euroa vähemmän kuin vuosi sitten.
 Muihin jouluvalmisteluihin kuten ruokaan kulutettava rahamäärä supistuu 60 euroa. Kotitaloudet arvioivat, että jouluun kuluu keskimäärin yhteensä 529 euroa.
 Nordean yksityistalouden ekonomisti Tarja Svartström arvioi, että talouskriisi on tehnyt suomalaiset varovaisemmiksi rahankäytössään. Epävarmuus tuo suunnitelmallisuutta taloudenpitoon.
- Tänä jouluna tehdään ostoksia varmasti harkitummin kuin aiemmin, Svartström sanoo.
 Hän uskoo, että ihmiset ostavat nyt enemmän järkilahjoja. Rahalahjat lisääntyvät, kun vanhemmat ihmiset haluavat auttaa lapsiaan. Myös elämyslahjat kuten kylpylälomat ovat tulossa muotiin tavaralahjojen sijasta.