Talous

Uutechnic vispilöi itselleen vuoden yrittäjäpalkinnon

TS/Jonny Holmén<br />Uutechnicin perustajakaksikkolle Timo Lindströmille (vasemmalla) ja Jouko Peräaholle vuoden yrittäjäpalkinto tuli suoraan puskista. Yritys on toiminut sekoitinalalla Uudessakaupungissa vuodesta 1993.
TS/Jonny Holmén
Uutechnicin perustajakaksikkolle Timo Lindströmille (vasemmalla) ja Jouko Peräaholle vuoden yrittäjäpalkinto tuli suoraan puskista. Yritys on toiminut sekoitinalalla Uudessakaupungissa vuodesta 1993.

JAAKKO LOUHIVUORI

Raskaalle teollisuudelle sekoittimia valmistava uusikaupunkilainen Uutechnic nappasi tänä vuonna yhden neljästä valtakunnallisesta yrittäjäpalkinnosta. Mistään tehosekoitinbisneksestä ei suinkaan ole kyse, painottaa yrityksen toimitusjohtaja Jouko Peräaho .

- Tuotteemme ovat valtavan kokoisia vispilöitä, jotka sekoittavat pääasiassa nesteitä, kiintoaineita ja kaasuja erityyppisiksi seoksiksi. Suurimmat sekoittimet painavat 40 tonnia ja ovat kerrostalon korkuisia.

Uutechnic on kahden koneinsinöörin vuonna 1993 perustama yritys, joka sai sysäyksen Uudenkaupungin autotehtaan lomautuksista 1990-luvun alkupuolella. Peräaho lomautettiin monien muiden tapaan ja yritysidea kypsyi vauhdilla lapsuudenystävän Timo Lindströmin kanssa.

- Alkuvuosina päivät kuluivat markkinoidessa ja illalla valmistettiin tuotteet, muistelee yrityksen suunnittelusta ja tekniikasta vastaava Lindström.

Panokset ladattava suuriin tekijöihin

Reilussa kymmenessä vuodessa Uutechnic on etsinyt paikkansa kansainvälisillä sekoitinmarkkinoilla. Erehdysten ja onnistumisten kautta yritys on löytänyt oikean menestysreseptin, Peräaho uskoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Alusta asti meidän tähtäimessämme olivat kansainväliset markkinat, koska tiesimme Suomen markkinat liian pieniksi.

Uutechnic yritti perinteisesti vallata markkinoita maa kerrallaan Ruotsista alkaen. Myyntiedustajajärjestelmä ei kuitenkaan istunut sekoitinvalmistajan filosofiaan ja strategiaa jouduttiin muokkaamaan. Strategisen linjauksen mukaan ovat myös yhteistyökumppanit muuttaneet muotoaan matkaan varrella.

- Aikaisemmin toimitimme tuotteitamme useammalle eri tuotannonalalle. Nykyisin kumppaneitamme ovat pääasiassa suuret kansainväliset kaivos- ja metallurgian sekä paperiteollisuuden konsernit.

Suuria yhteistyökumppaneita on vain muutamia, ja tarkkaa lukua ei Peräaho suostu paljastamaan. Eikö kapea asiakaspohja ole kuitenkin vaara erikoistuotteiden kehittäjälle ja valmistajalle?

- Kyllä me tiedostamme riskit. Toisaalta - jos sanoo varovaisesti, Uutechnicin ei ole tarvinnut etsiä uusia asiakkaita vähään aikaan. Olemme keskittyneet palvelemaan nykyisiä asiakkaitamme entistä paremmin, muotoilee Peräaho.

Muutama viikko sitten yritys solmi viisivuotisen tuotekehitys- ja laitevalmistussopimuksen Outotec Oyj:n kanssa, joka on johtava kansainvälinen kaivos- ja metallurgia-alojen teknologian kehittäjä ja toimittaja.

Pieni ja näppärä luovimaan

Keskittyminen muutamaan kansainväliseen yhteistyökumppaniin on kasvattanut Uutechnicin liikevaihtoa vuosituhannen alun yhdestä miljoonasta eurosta reiluun kahdeksaan miljoonaan euroon. Samaan tahtiin on kasvanut myös ulkomaanvienti.

- Vuonna 2001 vientiprosentti oli noin kahdeksan ja 2007 jo 92 prosenttia, Peräaho laskee.

Yritys toimittaa tuotteitaan globaalisti jokaiseen maanosaan. Nyt yli 80 prosenttia tuotannosta menee kaivos- ja hydrometallurgian käyttöön. Muutama vuosi sitten pääasiakkaat löytyivät paperiteollisuuden puolelta.

Pieni Uutechnic onkin pystynyt vaihtamaan kurssiaan ja tuotantoaan nopeasti suhdanteiden muuttuessa.

- Talouden käänteitä on odotettu jo pari vuotta ja siihen varautuminen on ollut ehdotonta. Jos esimerkiksi perusmetallien hinnat laskevat pysyvästi, tietää se alan investointien vähenemistä, millä on puolestaan suora vaikutus tuotteidemme kysyntään. Mutta on sitä ennekin suhdannekäänteistä selvitty, Peräaho muistuttaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Parhaillaan Uutechnicillä on turvattu täystyöllisyys noin puoleksi vuodeksi eteenpäin.

Laatu lähtee selkärangasta

Uutecnic toimii suljetuilla erikoismarkkinoilla, jossa ei tusinatuotteilla kilpailla. Yrityksen konsepti pitää sisällään toiminnot aina tuotekehityksestä asennustöihin asti.

- Meillä ei ole sertifioitua laatujärjestelmää käytössä, mutta yksikään kauppa ei ole siihen kaatunut. Tavoittelemme omista ja erityisesti asiakkaan lähtökohdista laatua sekä toimitusvarmuutta. Asiakas saa meiltä rautaa 50 prosenttia ja palvelua toiset 50 prosenttia, Peräaho alleviivaa.

Pitkäjänteinen työ on kasvattanut viime vuosina tulosta ja lisäksi ovet aukenevat varmalle toimittajalle suuren luokan vispiläkaupassa.

- Kansainväliset isot toimijat etsivät vain parasta ja laadukkainta vaihtoehtoa. Ei meillä mitään tuoteylivoimaa ole ja meitä voi syyttää sinisilmäisiksi, mutta tässä ajassa meidän tapamme tehdä bisnestä toimii erinomaisesti, Peräaho painottaa.

Suomen Yrittäjäin keskusliiton ja Yrittäjäin Fennian valtakunnallinen yrittäjäpalkinto jaettiin tänä vuonna yrityksille, joiden liikeideat ovat kantaneet vaikeiden aikojen sekä kansainvälisten rajojen yli. Uutechnicin lisäksi palkinnon saivat mylly- ja leivonnaispakasteyritys Myllyn Paras Oy, kattotuoleja valmistava Sepa Oy ja tiehöyliä tuottava Veekmas Oy.

TS/Jonny Holmén<br />Uutehnic työllistää suoraan 15 henkilöä suunnittelussa, myynnissä ja tuotannossa.
TS/Jonny Holmén
Uutehnic työllistää suoraan 15 henkilöä suunnittelussa, myynnissä ja tuotannossa.
TS/Jonny Holmén<br />Uutehnic työllistää suoraan 15 henkilöä suunnittelussa, myynnissä ja tuotannossa.
TS/Jonny Holmén
Uutehnic työllistää suoraan 15 henkilöä suunnittelussa, myynnissä ja tuotannossa.