Talous

Kala-auto tuo hummerin
ja merikrotin kotiovelle

TS/Jari Laurikko<br />Kala-auto on jo vanha tuttu Raision Kerttulassa asuvalle Raili Järnstedt-Kössille, joka osti tällä kertaa Kalle Nurmen kuljettamasta kala-autosta kuhaa sekä kala- ja skamppivartaita.
TS/Jari Laurikko
Kala-auto on jo vanha tuttu Raision Kerttulassa asuvalle Raili Järnstedt-Kössille, joka osti tällä kertaa Kalle Nurmen kuljettamasta kala-autosta kuhaa sekä kala- ja skamppivartaita.

JUKKA VEHMANEN

Turkulaisten ei enää tarvitse lähteä kotiovea kauemmas kalaan: Suomessa kaksi vuotta sitten toimintansa aloittaneen Suomen Kala-Auto Oy:n toiminta on lähtenyt Turun seudulla hyvin liikkeelle ja laajenee.

Ovelta ovelle myyntiin erikoistuneita kala-autoja on seudulla pian jo kolme ja Turkuun on tulossa myös yhtiön kylmävarasto.

Norjan ja Ruotsin kautta Suomeen rantautunut liiketoiminta alkoi Espoosta Marc Ericssonin ja Kenneth Kilbäckin perustamana. Aluksi autoja oli yksi, mutta nyt niitä kiertää 11 aina Porvoota, Lahtea ja Tamperetta myöten.

Turussa ensimmäinen kala-auto alkoi liikkua viime lokakuussa. Nyt autoja on kaksi.

Yritys kasvaakin kovaa vauhtia ja liikevaihto hätyyttelee jo miljoonaa euroa.

Kala-autosta myydään pääasiassa Luoteis-Atlantin herkkuja. Nautittavaksi tarjotaan myös muun muassa Pohjois-Amerikan kampasimpukoita ja hummereita, Aasian skamppeja ja tonnikalaa sekä Tyynenmeren merikrottia.

Tuotteet on pakastettu ohueen ilmatiiviiseen merivesikalvoon, joka säilyttää kalan maun ja mehukkuuden pakastimessa 10 kuukautta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Kotimaista tuoretta kalaa kysytään myös, mutta sitä meillä ei ole mahdollista toimittaa eikä se kai tällä tavalla olisi laillistakaan, kertoo Turun alueen myynnistä vastaava Marko Leitsamo.

Kala-auton pakastimista löytyy nytkin kuhaa, mutta se on tuotu Ruotsista.

- Tarkoituksemme on alkaa myydä Turun alueelta pyydettyä siikaa ja kuhaa, kertoo Leitsamo.

Iloinen asenne ovella auttaa

Leitsamon mukaan Kala-auto toimii vähän samalla lailla kuin jäätelöauto.

- Kierrämme asuntoalueilla noin kolmen kuukauden välein. Meiltä voi myös tilata tuotteita erimerkiksi soittamalla, jolloin toimitamme ne samana päivänä. Jaamme asiakkaillemme autojemme kierroksista tietoa myös sähköpostin välityksellä, Leitsamo kertoo.

Tuotteita on viety Turusta jopa Nauvoon asti. Kuljetuksesta ei peritä lisämaksua, vaan idea perustuu siihen, että auto voi jäädä kiertämään samoja seutuja, kuin minne toimitus on tehty.

Aivan pikkuraha ei kala-auton saapuessa ovelle kuitenkaan riitä, sillä useimmat tuotteet myydään usein 2,5:n tai viiden kilon pakkauksissa. Esimerkiksi kuudesta kalavartaasta saa pulittaa 29 euroa.

Kala-auton myyjän Kalle Nurmen mukaan kauppa on lähtenyt Turun seudulla hyvin liikkeelle, joskin ovelta ovelle myynnissä tulee toki välillä vastaan myös skeptisiä ihmisiä.

- Iloisella asenteella kuitenkin pärjää. Ihmiset ovat yleensä tyytyväisiä, kun valtamerien herkkuja tullaan tarjoamaan suoraan kotiovelle.

- Sanotaan niin, että kymmenestä taloudesta 1-3 ostaa tuotteitamme, Nurmi kertoo.

TS/Marttiina Sairanen<br />Saaristomeren Kalan kasvattama kultakirjolohi on väriltään kullanpunertava ja hopeinen. Maultaan se muistuttaa nieriää.
TS/Marttiina Sairanen
Saaristomeren Kalan kasvattama kultakirjolohi on väriltään kullanpunertava ja hopeinen. Maultaan se muistuttaa nieriää.