Suurperheen äiti johtaa maan suurinta mattokutomoa

TS/Harri Toivola<br />Iso perhe auttaa jaksamaan uskoo mattotalon johtaja Maria Hanhisalo. Nukkamattorullaa kannattelevat perheen kuudesta lapsesta Leevi, Hulda, Taavi ja Arttu sekä puoliso Risto Hanhisalo.
TS/Harri Toivola
Iso perhe auttaa jaksamaan uskoo mattotalon johtaja Maria Hanhisalo. Nukkamattorullaa kannattelevat perheen kuudesta lapsesta Leevi, Hulda, Taavi ja Arttu sekä puoliso Risto Hanhisalo.

BERIT PERÄLÄ

Lappajärveläinen perheyritys VM-Carpet on valmistanut kotimaisia mattoja 35 vuotta, ja pyyhältänyt kovimpaan kasvuun samaan aikaan, kun muu mattoteollisuus on ollut helisemässä halpatuonnin kanssa.

Toisen polven yrittäjä Maria Hanhisalo uskoo, että menestymiseen on vaikuttanut ennen kaikkea rohkea riskinotto sekä hyvä tuntuma suomalaisten mausta.

Yrityksen historiassa on tehty oikeita asioita ja otettu isoja riskejä. Esimerkiksi pohjauslinjaston hankkiminen oli kymmenen vuotta sitten kutomon liikevaihtoon suhteutettuna iso investointi.

Se osoittautui kannattavaksi, sillä pohjauksen ansiosta matoista saadaan siistit ja jämäkät sekä kaikille lattiapinnoille sopivat.

Kapasiteetti koetuksella

Lappajärven kutomosta lähtee huonekaluliikkeisiin noin 500 mattorullaa päivässä. Vajaa viidennes tuotannosta menee vientiin, lähinnä Italiaan ja Ruotsiin. Viime vuosien kasvu on kuitenkin tullut Suomesta.

Ehdoton menestystuote on nukkamatto, jonka tuli markkinoille sopivasti suuren sisutusbuumin kynnyksellä.

Liikevaihto on kaksinkertaistunut vuodesta 2004 noin 9,3 miljoonaan euroon.

Huikean kasvun vuosina on kapasiteetin kanssa juostu kovaa. Myös tälle vuodelle on budjetoitu jonkinmoista kasvua, mutta kysyntä on selvästi tasaantumassa.

- Hinnannousujen herättämät ihmiset eivät enää entiseen tapaan sisusta, Maria Hanhisalo sanoo.

Nukkamaton päällysosa tulee enimmäkseen Euroopasta, sisal- ja bambumatot Aasiasta. Lappajärvellä ne pohjustetaan ja leikataan halutun kokoisiksi. Lisäksi Lappajärvellä valmistetaan paperinarumattoja sekä villa-, pellava- ja räsymattoja.

Mallien suunnittelussa luotetaan omaan osaamiseen. Lisäksi suunnittelussa tehdään yhteistyötä nimekkäiden ammattilaisten kanssa, kuten Jukka Rintalan sekä Harri Helorinteen ja Jarkko Kallion muotoilutoimiston kanssa. Kaartiin kuuluu myös Elina Rebers.

Vastuun paino yllätti

Maria Hanhisalosta tuli VM-Carpetin johtaja pari vuotta sitten, kun hänen isänsä, yrityksen perustaja Arto Viita-aho menehtyi nopeasti edenneeseen sairauteen. Viidestä sisaruksesta mattotalossa työskentelee myös veli Harri Viita-aho , joka ei kuitenkaan halunnut siirtyä tuotantopäällikön paikalta talon johtoon.

- Isä sopeutui ajatukseen, vaikka pitikin toimitusjohtajan tehtäviä liian raskaina naiselle. Minä halusin kokeilla, sillä tunsin, että työ istuisi minulle.

Maria Hanhisalo on tyytyväinen päätökseensä. Yrityksen hän tunsi kuin omat taskunsa, sillä oli seurannut sen vaiheita 6-vuotiaasta ja vastannut vuosia markkinoinnista.

Vastuun aiheuttama taakka kuitenkin yllätti. Aikaisemmin olin markkinointipäällikkönä tehnyt monia yhtiötä koskevia päätöksiä, mutta isän tuki oli aina taustalla. Nyt kaikki vastuu oli kokonaan omilla harteilla.

Yritysjohtajan tehtävässä on Hanhisalon mielestä kaikkien parasta eteenpäin suuntautuminen sekä se, että johtajana pystyy vaikuttamaan kehityksen suuntaan.

- Uskon, että olen johtajana ihmiskeskeinen. Minun on erikseen pitänyt opetella lujuutta, sillä se ei ole minulle luonteenomaista. Yritykseen haluan luoda avoimen ja keskustelevan ilmapiirin, jotta henkilökunta tietää, miten yrityksellä menee. Samaa avoimuutta haluan toteuttaa myös asiakkaisiin päin, Maria Hanhisalo sanoo.

Hanhisalo on myös ison perheen äiti, sillä hänellä ja puolisolla, metalliyrittäjä Risto Hanhisalolla, on kuusi lasta.

TS/Harri Toivola<br />Maria Hanhisalo on ihastunut mattotalon uuteen aluevaltaukseen, syksyllä avattavaan sisustus- tuotteiden netti- kauppaan.
TS/Harri Toivola
Maria Hanhisalo on ihastunut mattotalon uuteen aluevaltaukseen, syksyllä avattavaan sisustus- tuotteiden netti- kauppaan.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.