Talous

Vakka-Suomen Panimossa
kuohuu lähiolut

TS/Heikki Sankkila<br />Jani Vilpas ja Heidi Jaakkola odottelivat torstaina saksalaista asiantuntijaa tekemään viimeisiä hienosäätöjä panimon laitteistoon.
TS/Heikki Sankkila
Jani Vilpas ja Heidi Jaakkola odottelivat torstaina saksalaista asiantuntijaa tekemään viimeisiä hienosäätöjä panimon laitteistoon.

HEIKKI SANKKILA

Lähiolut sopii Vakka-Suomen Panimo Osakeyhtiön perustajien Heidi Jaakkolan ja Jani Vilppaan mielestä hyvin yhteen lähiruoan kanssa.

- Ihmiset haluavat tuotteita, joiden alkuperän he tuntevat. Paikallinen olut sopii hyvin tähän ajatteluun, arvioi Vilpas.

Uutta panimoa rakennetaan vauhdilla Uuteenkaupunkiin, Vakka-Suomen Puhelimen toimitalon alakertaan.

Jaakkola ja Vilpas ovat yhtiön pääosakkaat ja toistaiseksi ainoat työntekijät. Vähemmistöosakkaana on uusikaupunkilainen kala-alan yritys Sarda Oy. Panimon pystyttäminen on 500 000 euron investointi. Tarvitaan mäskäys- ja keittokattila, käymisastiat ja pullotuslinja.

- Tuotanto lähtee käyntiin niin, että vakkasuomalaista olutta saadaan markkinoille juhannukseksi, Jaakkola sanoo.

Pienet erät sallivat suuren vaihtelun

Keittokattilan tilavuus on 1 000 litraa, käymisastioihin sopii kaksi keittoa eli 2 000 litraa.

Pienet valmistusmäärät ovat paikallisen panimon liikeidean ydintä.

- Pienissä erissä valmistaminen antaa mahdollisuuden suureen vaihteluun. Voidaan tehdä erikoisoluita olutravintoloille, kausioluita ja vaikkapa yrityksille niiden omalla etiketillä varustettuja olutpulloja, Vilpas selittää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Erikoisoluiden kysyntä on kasvussa. Olutravintolat ympäri maata ovat jo kyselleet vaikka markkinointi ei ole alkanutkaan. Kaupat ovat kiinnostuneita, samoin Alko, Jaakkola kertoo.

Vakka-Suomen panimo pullottaa oluensa puolen litran ruskeisiin pulloihin.

Ravintolat haluavat puolen litran pulloja, runsaan kolmen desin pullo on liian pieni.

Osana lähiolut ideaa on, että katutasossa olevan panimon kattoon tulevista suurista ikkunoista voivat ohikulkijat poiketa katsomaan tuotantotilaan.

- Tehtaan myymälä tulee myös ja Pakkahuoneen vierasvenesatamasta hyvä viitoitus myymälään. Turistit ja veneilijät ovat paikallispanimolle tärkeä asiakasryhmä, Jaakkola toteaa.

Tuotanto alkuun pils-oluella

Panimon sijainti keskellä kaupunkia on sekin tärkeä paikallisuuden kannalta. Puhelinyhtiön alakertatiloilla on värikäs historia. Siellä tehtiin parikymmentä vuotta sitten jonkin aikaa Jatimatic-konepistooleja.

- Tuolla Vuorikadun puoleisella seinällä oli koeampumarata, luodin jälkiä näkyi seinässä vieläkin, Heidi Jaakkola kertoo.

Vakka-Suomen panimo käyttää kotimaista ohramallasta, humalat tulevat Saksasta ja Englannista. Vesi otetaan oman suodatuksen kautta kaupungin vesijohdosta, lisäksi tarvitaan tietysti hiivaa. Pullot tulevat Englannista. Tuotanto aloitetaan pils-tyyppisellä oluella.

Heidi Jaakkola ja Jani Vilpas olivat aiemmin Laitilan Wirvotusjuomatehtaan töissä, Vilpas panimomestarina ja Jaakkola myynti- ja markkinointitehtävissä. Idea omasta yrityksestä pääsi toteutusvaiheeseen runsas vuosi sitten ja yritys merkittiin yhtiörekisteriin viime vuoden syyskuussa.