Merenkulkutalouden professorin nimike
häviää Turun kauppakorkeakoulusta

TS/Riitta Salmi<br />Jorma Taina
TS/Riitta Salmi
Jorma Taina

LIISA ENKVIST

Turun kauppakorkeakoulusta häviää merenkulkutalouden professorin nimike kun sen nykyinen haltia Jorma Taina jää kesällä eläkkeelle. Taina on toiminut merenkulkutalouden professorina Turun kauppakorkeakoulussa vuodesta 1987 saakka.

- En voi todellakaan olla tyytyväinen siihen, että Turun kaltaisesta meriklusteri-kaupungista lopetetaan tämä virkanimike. Tunnen itseni jopa petetyksi, sanoo Jorma Taina.

Tainan mukaan kyseessä on suuri imagomenetys Turun kauppakorkeakoululle ja merikaupunkina tunnetulle Turulle.

Turun kauppakorkeakoulun rehtorin Tapio Reposen mukaan Tainan tilalle kyllä palkataan uusi professori, mutta tämän virkanimike ei tule enää olemaan merenkulkutalouden professori, vaan logistiikan professori.

- Siinä mielessä merenkulkutalous on edelleenkin edustettuna Turun kauppakorkeakoulussa, mutta merenkulkua katsotaan ennemminkin osana logistista kokonaisuutta eli koko kuljetusketjua, Tapio Reponen perustelee.

Merenkulkutalouden ympärillä ei hänen mukaansa ole ollut mitään suuria tutkimusprojekteja, vaikka ala onkin ollut varsin näkyvästi esillä mediassa, kun Jorma Tainalta on kysytty kommentteja.

- Se on perustunut paljolti Jorma Tainan omaan asiantuntevuuteen, kun hän on ollut henkilökohtaisesti hyvin kiinnostunut alasta, Reponen sanoo.

Ensi vuonna kursseja ei tarjolla

Logistiikka-oppiaineen professorina toimiva Lauri Ojala sanoo myöskin, ettei merenkulkutaloudella ole ylipäätään ollut kovin suurta roolia logistiikan opinnoissa.

- Sitä ei ole esimerkiksi voinut opiskella pääaineena, vaan siitä on järjestetty kaksi kuuden opintopisteen kurssia, eli noin viisi prosenttia opinnoista on voinut koostua merenkulkutaloudesta, Ojala sanoo.

Pro gradu -töitä tästä aineesta on tehty Ojalan mukaan noin 2-3 seitsemän vuoden aikana, jolloin graduja on syntynyt yhteensä noin 70.

- Lisäksi meidän opiskelijoistamme vain muutama on päätynyt töihin merenkulkutalouden alalle.Suurin osa päätyy valmistavaan teollisuuteen tai kaupan alalle suurien kansainvälisten yritysten toimintaketjujen hallintaan, Ojala sanoo.

Ensi lukuvuonna merenkulkutalouden kursseja ei kauppakorkeakoulussa ole tarjolla.

- Olen myös itse valmistunut aikoinani Åbo Akademista pääaineena merenkulkutalous, joten kyllä täältä edelleen alan osaamista löytyy, Ojala sanoo.

Ojala haluaa muistuttaa, että Turusta löytyy alan osaamista esimerkiksi Turun yliopiston Merenkulkualan tutkimus- ja koulutuskeskuksesta. Keskus on Jorma Tainan perustama ja hän toimi sen johtajana vuosina 1978 - 1984.

TS/Ari-Matti Ruuska<br />Lauri Ojala
TS/Ari-Matti Ruuska
Lauri Ojala
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.