Talous

SRV rakentaa 50 miljoonalla eurolla asuinalueen Viipuriin

TS/
TS/

Eija Loueniva

Viipurin elinkeinoelämä on piristynyt, ja rahaa tulee yhä enemmän niin Viipurin kaupunkiin kuin Viipurin piiriin. Keskeinen tekijä on Venäjän yleinen talouskehityksen nousu, minkä myötä Viipurin rakennustoiminta on vilkastunut.

Kaupungin mittavin rakennusprojekti on suomalaisen SRV-konserniin kuuluvan SRV Russia Oy:n uusi asuntorakennusalue Papulanniemeen, jonne valmistuu vuoden 2010 loppuun mennessä kaikkiaan runsaat 300 uutta asuntoa.

Projektin kustannusarvio on 50 miljoonaa euroa, mikä on samalla suurin yksityisen yrityksen investointi nyky-Viipuriin. Pietarilaiset ja viipurilaiset yritykset ovat puolestaan kunnostaneet ja rakentaneet kaupungin keskustaan liikekeskuksia.

Neliöhinnat keskitasoa korkeammat

Suomenvedenpohjan rannalla Papulanniemen kukkulalla ovat rakennustyöt täydessä vauhdissa. SRV Russian Oy:n projektipäällikkö Pasi Turkulainen kertoo projektia valmistellun pitkään, ja työt 49 vuodeksi vuokratulla vajaan 4 hehtaarin tontilla aloitettiin viime keväänä.

Paikalla oli aiemmin muutama rakennus ja lähiasukkaiden autotalleja, jotka siirrettiin muualle tai purettiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luonnonkauniille paikalle nousee ensi vaiheessa neljä kerrostaloa. Toisessa vaiheessa vuoden 2010 loppuun mennessä rakennetaan kolme kerrostaloa lisää, kaksi paritaloa, niin ikään kaksi rivitaloa ja neljä omakotitaloa.

Matalammat talot sijoittuvat lähemmäs rantaa ja kerrostalot puolestaan ylemmäs kukkulalle.

Suunnittelu on suomalaisten suunnittelutoimistojen käsialaa. Rakentamisesta vastaa alaurakoitsijana venäläisyritys Pietarista ja työmaavahvuus on 50 henkeä.

Urakoitsijat ovat tuoneet pääosin työvoimansa Viipuriin, jota on vaivannut viime vuosina työvoimapula.

- Tarkoitus on, että kaksi ensimmäistä kerrostaloa valmistuisi jo ensi vuoden syyskuuhun mennessä. Kaikkien tutkimusten mukaan tänne oli myönteistä investoida ja laskemme, että sille löytyy markkina. Kerrostalojen neliöhinnat ovat 1 950 euroa, mikä on Viipurin keskitasoa jonkin verran kalliimpi, sanoo Turkulainen.

Asuntoalueesta esimerkkialue

Venäläiseen tapaan rakennetut asunnot ovat usein ilman viimeistelyä ja kalusteita. Infra on puuttellista ja vanhentunutta.

Viipurissa ei ole rakennettu aktiivisesti asuntoja, ja epäilemättä Papulanniemen uudesta asuntoalueesta tulee esimerkkiasuinalue. Se muuttaa myös kaupunkikuvaa, sillä korkeat kerrostalot tulevat näkymään niemeltä kauas.

Alueelle rakennetaan oma lämpökeskus, varavoimala ja juomaveden puhdistus. Kaasuputki vedetään 1,5 kilometrin päästä.

Suomalaisyritys uskoo projektin kannattavuuteen. Viipurin alueen suuret yritykset tarvinnevat kunnon asuntoja työntekijöilleen. Turkulaisen mukaan ostajien kohderyhmät ovat viipurilaisten ohella moskovalaiset ja pietarilaiset, jotka hankkivat ehkä sijoitusmielessä asunnon.

- Olemme keskustelleet tiettyjen tahojen kanssa jopa talokokonaisuuksien myynnistä. Neuvotteluja pidetään vielä hengissä. Asunto on täällä hyvin pitkälle tätä nykyä täällä investointikohde.

Myös Suomessa on kiinnostusta

Myös Suomessa on ollut kiinnostusta näihin Papulanniemen asuntoihin ja niiden myynti on aloitettu. Suomessa olevan SRV:n edustuston päällikkö Leea Heinänen kertoo, että tärkeä suomalainen kohderyhmiä ovat henkilöt, joilla on viipurilaiset juuret ja jotka ovat kiinnostuneet mahdollisesta kakkosasunnosta. Lisäksi kohderyhmiä ovat Viipurissa toimivat, asuntoja tarvitsevat yritykset.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Venäläisen asunnon käyttämistä suomalaisen asuntolainan vakuutena on myös selvitetty. Tämä on tällainen päänavaus. Yhteydenottoja on ollut paljon.