Fondia pyrkii lakitoimistojen Iggloksi

TS/Tatu Lertola<br />Marianne Saarikko-Janson (vas.) ja Minna Peltonen uskovat, että lakipalveluja voi antaa selkokielelläkin.
TS/Tatu Lertola
Marianne Saarikko-Janson (vas.) ja Minna Peltonen uskovat, että lakipalveluja voi antaa selkokielelläkin.

LIISA ENKVIST

Lakipalveluja tarjoavan Fondian myyntijohtaja Marianne Saarikko-Janson on mielissään vertauksesta kiinteistöalan kapinalliseen Iggloon.

- Edustamme samalla tavalla ihan uudenlaista ajattelua, hän sanoo.

Saarikko-Jansonin mukaan Fondian kaltainen lakiosaston ulkoistamis-konsepti on aivan uusi idea paitsi Suomessa, myös koko maailmassa.

- Näin uskallamme kirkkain otsin väittää. Me emme ainakaan ole kuulleet, että missään olisi keksitty vastaavanlaista konseptia, Saarikko-Janson sanoo.

Lakitoimiston korkea kynnys

Pienten yritysten kynnys pyytää apua lakitoimistoilta on usein korkea. Pelätään jälkikäteen tulevaa komeaa laskua tai juristien vaikeaselkoista kieltä. Usein yrityksissä yritetään hoitaa asiat itse tai vaikkapa lakia opiskelevan tuttavan avulla.

Saarikko-Jansonin mukaan Fondia eroaa perinteisistä lakiasiantoimistoista usealla tavalla, joista yksi on laskutus

- Me tarjoamme yrityksille esimerkiksi mahdollisuuden maksaa Fondialle kuukausittaisen summan, joka takaa yritykselle sen tarvitsemat lakipalvelut. Se toimii tavallaan vakuutuksen lailla, Saarikko-Janson kertoo.

Tästä on hyötyä molemmille osapuolille.

- Meidän kannattaa tietysti hoitaa yrityksen asiat niin hyvin, ettei esimerkiksi oikeusjuttuja tule. Olemme siis yrityksen kanssa samalla puolella.

- Tässä on suuri ero perinteiseen tapaan, joka perustuu laskutukseen tapauskohtaisesti. Silloin tavallaan asianajotoimisto hyötyy siitä, että asiakkaalle tulee oikeustapauksia, Saarikko-Janson sanoo.

Kova kasvu haussa

Fondia on myös kehittänyt asiakkailleen selkokielisen liikejuridiikan oppaan internetiin.

- Liikejuridiikan kielen muuttaminen yleisesti ymmärrettäväksi oli erittäin suuri haaste, mutta myöskin hyvää harjoitusta meille, sillä juuri selkokielisyys on sitä, mihin pyrimme. Lakiasioita on turha mystifioida, Saarikko-Janson toteaa.

  Fondia pyrkii kasvamaan voimakkaasti. Tällä hetkellä se työllistää 18 henkeä ja lisää on haussa, esimerkiksi Turkuun, jonne Fondia on juuri laajentanut.

- Meitä on nyt Turussa kaksi, mutta ainakin kaksi juristia tarvitsisimme lisää, kertoo Fondian Länsi-Suomen aluejohtaja Minna Peltonen .

Asiakasyrityksiä vuonna 2004 perustetulla yrityksellä on nyt noin 100. Joukossa on sekä pieniä yrityksiä että suuria pörssiyrityksiä.

- Suurille yrityksille olemme usein joustava lisäresurssi kiireaikoina, Saarikko-Janson kertoo.

Hänen mukaansa uuden konseptin kysyntä yllätti ja haasteena onkin ollut saada tarjoukset nopeasti ulos.

- Ensimmäiseksi meiltä kysytään, mitä maksaa. Teemme tarjoukset yrityskohtaisesti, Saarikko-Janson toteaa.

Fondian omistavat Saarikko-Jansonin lisäksi yhtiön johto eli toimitusjohtaja Johan Hammarén sekä tuotantojohtaja Arto Lindfors ja kehitysjohtaja Timo Lappi . Toimintaa on kuudella paikkakunnalla Suomessa.

- Ensi vuonna laajennamme toimintaa myös ulkomaille, Saarikko-Janson sanoo.