S-Pankki lyö pöytään 2,5 prosentin koron

Silja Nikkanen

Lokakuun puolivälissä aloittava S-Pankki maksaa käyttötileille ennakkolupaustensa mukaisesti markkinoiden korkeimman 2,5 prosentin koron. Muita korkeammalla korolla houkutellaan asiakkaita valitsemaan S-Pankki myös palkkapankikseen.

- Pankkia rakennettaessa siitä arvioitiin tulevan monen suomalaisen kakkospankki, mutta se soveltuu yhtä hyvin ykköspankiksikin, sanoi SOK:n pääjohtaja Arto Hiltunen torstaina.

- Itse ainakin siirrän palkkatilini S-Pankkiin, hän jatkoi. Saman tekevät ilmeisesti jatkossa kaikki 35 000 S-ryhmässä työskentelevää.

Suomalaispankeista lähinnä Tapiola on pyrkinyt kilpailemaan asiakkaista käyttelytilien koroilla. Sen tarjous on ollut 2,25 prosenttia. Muut pankit eivät ole innostuneet maksamaan rahan säilyttämisestä käyttötileillä.

Peruspalvelut tarjotaan ilmaiseksi

S-Pankin aloittaessa sen asiakkaiksi siirtyy 1,5 miljoonaa S-tilin omistavaa kotitaloutta. Pankin talletuskanta koostuu säästökassoihin ja henkilökunnan huoltokonttoreihin kertyneistä 800 miljoonan euron sijoituksista.

Kauppapankin toimipaikkoina ovat kaikki S-ryhmän liikkeet. Rahaa voi nostaa ja tallettaa kauppojen, ravintoloiden ja huoltoasemien kassoilla. Muut pankkiasiat hoidetaan tavaratalojen ja Prismojen palvelupisteisiin perustettavissa 150 palvelupisteissä.

- "Suuria seteleitä" kaupan kassoilta ei kuitenkaan voi nostaa.

- Nostokatto vaihtelee liikkeiden mukaan, kertoo pankin toimitusjohtaja Pekka Ylihurula . Hänen mukaansa varmuudella esimerkiksi Alepan kassalta saa vain 100 euroa.

S-Pankin pankki- ja Visakortit toimivat myös otto-automaateissa.

- Pankin peruspalvelut ovat osuuskauppojen asiakasomistajille ilmaisia, ynnää Ylihurula. Tilin, nettipankin ja Visakortin saa käyttönsä maksutta eikä kulutusluotoistakaan tarvitse maksaa korkojen lisäksi muita maksuja.

Asuntolainoja S-Pankista ei toistaiseksi saa ja sijoituskohteina tarjotaan vain tuotto- ja määräaikaistilejä.

Pankki sitouttaa kaupan asiakkaaksi

S-Pankin ärhäkkä avaus täydennetään vielä maksutapaedulla. Kun S-kaupassa tehdyt ostokset maksetaan S-Pankin kortilla, ostosten loppusummasta maksetaan 0,5 prosentin hyvitys.

Pääjohtaja Hiltusen mukaan pankin tavoitteena onkin sitouttaa asiakkaat entistä paremmin osuuskauppojen asiakkaiksi.

Toisaalta pankki tuo asiakas-omistajille uusia etuja sekä tukee muuta S-ryhmän toimintaa.

Oma pankki on todettu parhaaksi keinoksi hoitaa ryhmän rahaliikennettä, koska palveluista ei tarvitse maksaa osaa muille pankeille. S-Pankilta liikenee varmasti lainoja myös osuuskauppojen käyttöön muita rahoittajia edullisemmin.

Kiista yhä auki työsopimuksista

S-Pankissa on töissä 100 henkeä. Koko osuuskauppojen henkilökunta on kuitenkin koulutettu pankkialan perusasioihin. Kauppojen asiakaspalvelupisteiden 2000 neuvojaa on saanut perusteellisemman koulutuksen.

S-Pankin työsuhteista on jo syntynyt kiistaa. S-Pankin mukaan henkilöstö kuuluu kaupan alan sopimukseen, koska kyseessä on kauppapankki. Rahoitusalan ammattiliiton Suoran mielestä osa S-Pankin väestä pitäisi siirtää pankkialalla noudatettavaan sopimukseen.

Suoran mukaan pankkityötä tekeviä on S-pankissa noin 50, sekä S-pankin tytäryhtiössä S-Asiakaspalvelu Oy:ssä toiset 50. Heitä vaaditaan siirrettäväksi kalliimman pankkialan sopimuksen piiriin.

Suoran puheenjohtajan Tarja Lankilan mukaan tilanne on yhä auki.

Hänen mukaansa kysymys on isosta asiasta, sillä pankki tulee luultavasti myös lisäämään henkilökuntaa.