Uusikaupunki tekee
yrityksille kokonaispaketteja

TS/Heikki Sankkila<br />Kaupunginjohtaja Kari Koski sanoo Hepokarin sataman olevan yksi Uudenkaupungin vahvuuksista kun tavoitellaan uutta yritystoimintaa kaupunkiin.
TS/Heikki Sankkila
Kaupunginjohtaja Kari Koski sanoo Hepokarin sataman olevan yksi Uudenkaupungin vahvuuksista kun tavoitellaan uutta yritystoimintaa kaupunkiin.

HEIKKI SANKKILA

- Kun tänne tuloa harkitseva yritys ottaa yhteyttä, on sille pystyttävä rakentamaan kaikki tarvittavat tekijät sisältävä ratkaisu. Firmalle jää vain päätöksenteko, tiivistää kaupunginjohtaja Kari Koski Uudenkaupungin näyttävää tulosta tekevän elinkeinopolitiikan.

Kaupungissa rakennetaan parhaillaan uusia toimitiloja tai laajennuksia seitsemälle yritykselle kaikkiaan 16 000 neliömetriä.

Yritykset painottavat aloittaessaan tai muutostilanteessa eri asioita.

- Valikko on laaja, ei sitä koko mitassaan yhdessä tapauksessa tarvita, Koski sanoo.

Toimitilat, työvoima, joustava koulutus, toimintaympäristö monien muiden muassa ovat tekijöitä, jotka nousevat pöydälle kun yritysten kanssa neuvotellaan. Uudenkaupungin luontaisiin vahvuuksiin kaupunginjohtaja listaa vankan teollisen perinteen, suurteollisuuden synnyttämän laatutietoisen ja kustannustehokkaan alihankintaverkoston.

Satama on Uudellekaupungille tuiki tärkeä. Kaupungissa on myös vientikokemusta, sillä kaksikymmentä suurinta yritystä on tekemisissä viennin kanssa. Satama ja vientikokemus onkin tehokas yhdistelmä.

Toukokuussa kaupunkiin tulonsa ratkaissut Stealteam rakentaa teräspalvelukeskustaan satama-alueen aidan taakse.

- Kaupungin tehokkaimpia markkinoijia ovat yritykset, Koski naurahtaa.

Firmat seuraavat mitä maailmalla tapahtuu, liikekumppanit ja alihankkijat ovat tärkeä tietokanava kun sijoituspaikkavaihtoehtoja punnitaan ja kuntia vertaillaan. Stealteam on tästä hyvä esimerkki, se otti yhteyttä asiakkaaltaan Hybri Steal Oy:ltä saamansa tiedon perusteella.

Paketti luo edellytykset

Kaupungin elinkeinopolitiikka on käytännössä paljolti asioiden järjestelyä. Kaupunki esimerkiksi kokoaa rahoittajat saman pöydän ääreen, jotta päätös saadaan viivytyksittä. Tuet rakentamiseen ja laitteisiin yritys hakee TE-keskuksesta, kaupunki voi tasoittaa tietä sinne.

Jos rakennetaan kaupungilta vuokratulle maalle, voi kaupunki itse hakea rakennusluvan. Jos kaupunkia tarvitaan mukaan hallia rakentamaan, se tehdään jatkossa yhteisten kiinteistöyhtiöiden kautta.

- Koulutus on monesti yksi avaintekijöistä. Kaupungin omistama Ammatti-instituutti Novida pystyy räätälöimään koulutusta ja on tärkeä väline yrityksistä kilpailtaessa, Koski sanoo. Kun yritykseen on saatu kontakti on tajuttava, mikä sille on tärkeää. Ratkaisu on pystyttävä kokoamaan niin, että vain välttämättömät neuvottelut käydään eikä joka käänteessä käydä kysymässä, mitä nyt pitää tehdä.

Yhdeksi Uudenkaupungin vetovoimaosaseksi Koski nostaa kaupungin koon.

- Tämä on juuri sopivan kokoinen. Yrityksen kannalta se tarkoittaa sitä, että kosketus kaupunkiin pysyy läheisenä ja asioiden hoito ei takerru koneistoon. Yritykset näyttävät pelkäävän, että hyvin suuressa kunnassa tehokas elinkeinopolitiikka sulaa suurten kokonaisuuksien joukkoon, Koski arvioi.