Talous

Hallman tuo Turkuun
leivonnaiset ja uuden ravintolan

TS/Jari Laurikko<br />Hallman-Yhtiöiden toimitusjohtaja Keijo Hyvönen kertoo, että konserni panostaa jatkossa vahvimmin Harald-ravintolaketjuun. Viikinkinimeä &quot;Hilda&quot; käyttävä Anette Saarikko toimii vuoropäällikkönä Turun Haraldissa.
TS/Jari Laurikko
Hallman-Yhtiöiden toimitusjohtaja Keijo Hyvönen kertoo, että konserni panostaa jatkossa vahvimmin Harald-ravintolaketjuun. Viikinkinimeä "Hilda" käyttävä Anette Saarikko toimii vuoropäällikkönä Turun Haraldissa.

Jenni Kimpimäki

Kuopiolainen perheyritys Hallman-Yhtiöt lisää toimintaansa Turussa tänä ja ensi vuonna. Konsernin leipomotuotteita on tulossa Turkuun vähittäismyyntiin ensi vuoden aikana, ja tämän vuoden loppuun mennessä pyritään lisäksi avaamaan uusi ravintola torin kulmalla Bassin talossa.

Ålandsbankenin konttorina aiemmin toimineeseen Bassin taloon on suunnitteilla kahdessa kerroksessa toimiva noin 200-paikkainen ruoka- ja juomaravintola. Ravintolasta on toimitusjohtaja Keijo Hyvösen mukaan tulossa "monipuolinen viihtymisravintola", joka toimii aamusta iltaan. Enempää hän ei kuitenkaan tässä vaiheessa halua paljastaa.

- Nykyisin ravintolat leimautuvat joko juoma- tai ruokapaikoiksi. Meidän mielestämme viihtymiseen kuuluvat sekä ruoka että juoma, Hyvönen kuvailee.

Turussa, kuten muillakin paikkakunnilla, Hallman aikoo jatkossa operoida kahdella ravintolakonseptilla. Suunnitelmissa on, että tulevaisuudessa konsernilla on kaksi ravintolaa kussakin kaupungissa.

Tärkein kehityskohde on nyt Viikinkiravintola Harald, joka toimii tällä hetkellä kolmella paikkakunnalla. Turun, Tampereen ja Kuopion Haraldien lisäksi suunnitteilla on nyt kolme uutta ravintolaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Haemme kohtuullisen isoja kaupunkeja Haraldeille. Helsinkiin, Ouluun, Jyväskylään ja Lahteen on tarkoitus laajentaa, Hyvönen sanoo.

Turun Haraldia hän nimittää ketjun esikuvaksi.

- Se on kaikilla mittareilla menestyksekkäin Harald, joka on tilojen, henkilöstön ja tuloksen puolesta kärjessä.

Yöbisneksestä ruokailuun

Hallman-Yhtiöt myi yhdeksän vuotta omistuksessaan olleen Old Bankin liiketoiminnan keväällä Kari Uimoselle ja Juha Seipäjärvelle . The Cow -ravintolan Hallman myi alkuvuodesta Lehmäravintolat Oy:lle. Jo aiemmin yökerho Sokeri myytiin pois sekä Turussa että Tampereella.

- Portfoliomme oli liian sekava. Keskitymme jatkossa ruokaan, joka on vahva alueemme. Konseptien karsimisen ansiosta voimme olla sillä puolella vieläkin parempia, Hyvönen uskoo.

Hän luottaa myös siihen, ettei hallituksen päätös laskea kaupparuuan arvonlisäveroa 17 prosentista 12 prosenttiin iske ravintoloihin asiakaskatoa. Matkailu- ja ravintolapalvelut ry on ollut huolissaan veron laskun vaikutuksista ravintoloihin, joiden arvonlisävero on jo nyt reilusti kaupparuokaa korkeampi, 22 prosenttia.

- Lounasruokailuun se tuo kyllä haastetta. Olen kuitenkin varma, että ihmiset haluavat jatkossakin syödä ulkona. Kasvun varaa on edelleen, sillä verrattuna moniin maihin suomalaiset ovat yhä enimmäkseen kotiruokailijoita, Hyvönen pohtii.

Hintapaineita ruoka-annoksiin lisää jatkossa myös viljan ja muiden raaka-aineiden kallistuminen.

- Kyllä hintojen nousu alkaa näkyä joka paikassa, Hyvönen uskoo.

Leivonnaiset pian ruokakauppoihin

Hallman Ravintoloiden lisäksi Hallman-Yhtiöt pyrkii eteenpäin F.K. Truben avulla. Truben leipomotuotteet muodostavat konsernin myynnistä noin kolmanneksen. Yhtiö on keskittynyt ainoastaan makeisiin leivonnaisiin.

Toistaiseksi tuotteita on myynnissä Kuopion seudulla; siellä tuotteita on vähittäismyynnissä, minkä lisäksi Kuopion kauppahallissa toimii Truben kahvila.

Ensi vuoden aikana tuotteet on tarkoitus saada myyntiin ympäri maan. Turussa leivonnaisia on tulossa vähittäiskaupan valikoimiin.

- Trube on varsin tuntematon brändi Kuopion ulkopuolella, joten sen levittämisessä on pitkä tie edessä. Leipomopuolella pelikenttä on erittäin tiukka, mistä syystä meidän on pärjätäksemme voitettava kaikki muut maulla, Hyvönen arvioi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy