Talous

Houkuttelevia ohjelmakokonaisuuksia

TS/
TS/

Levyjen vetovoimaa kasvatetaan esimerkiksi ennen julkaisemattomilla lauluilla. Elokuvia taas täydennetään teatterikierroksen jälkeen dvd-julkaisua varten muun muassa dokumenttiaineistolla tai niistä räätälöidään "ohjaajan versioita".

Steve Bendelack: Mr. Bean lomailee

Rowan Atkinson on viihdyttänyt suomalaisiakin jo pari vuosikymmentä Mr. Beanina. Modernin Chaplinin elokuva vei katsojat Cannesiin. Bean sekoittaa pasmat niin ruokapöydässä kuin elokuvajuhlilla. Teatteriversioon verrattuna dvd tarjoaa vielä lisänauruja poistettujen kohtausten muodossa, dokumentit taas taustoittavat komedian syntyä.

Brothers Of A Feather: Live At The Roxy

Back Crowesin Chris ja Rich Robinson kiersivät tulkitsemassa teoksiaan duona. Los Angelesin keikoista koottu dvd tuo veljesten rosoiset laulut lähelle. Konstailematon esitys on samalla kunnianosoitus kaksikon innoittajalle, bluesille. Oheinen cd on tiivistelmä ohjelmasta mutta kiteyttää oleellisen: asia sisältyy musiikkiin, muu on triviaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sylvain Chomet: Bellevillen kolmoset

Laatuanimaatio kiehtoo ikään katsomatta. Bellevillen kolmoset sijoittuu Ranskaan ja on puettu jännittäväksi kidnappaustarinaksi. Huomio kohdistuu jouhevan kerronnan ohella upeaan visuaaliseen ilmeeseen, johon dvd-ekstrat perehdyttävät kunnolla. Ohjaaja-piirtäjä paitsi kertoo ideoistaan, myös näyttää konkreettisesti, miten loi hahmot ja lopullisen elokuvan.

Marvin Gaye: In Our Lifetime?/Midnight Love

Marvin Gayen tuotannosta pääsevät uuteen kiertoon kaksi "viimeistä levyä". In Our Lifetime ? päätti soulin suurmiehen Motown-kauden ja Midnight Love koko levytysuran. Kahden cd:n versiot vaihtoehtoisine tulkintoineen ja miksauksineen täydentävät kuvaa tinkimättömästä taiteilijasta - etenkin ensinmainittu albumi Gayen omine visioineen avaa uusia näkökulmia mestarin maailmaan.

Michael Mann: Miami Vice Extended Edition

1980-luvun kohusarjan filmatisointia kierrätetään ohjaajan tuoreessa tulkinnassa. Mann on muokannut elokuvaansa leikkaamalla sen osittain uudestaan ja lisäämällä tavaraa seitsemisen minuuttia. Viilaus ei kuitenkaan vaikuta näyttelijätyöhön: Jamie Foxx ja Colin Farrell ovat edelleen toimintapaketin kantava voima.

Dolly Parton: Coat Of Many Colors/My Tennessee Mountain Home/Jolene

Dolly Parton tunnetaan niin lavoilta kuin valkokankaalta. Maineensa Tennesseen vuoriston kasvatti loi kuitenkin 1970-luvun levyillä, joilta löytyvät klassikot kuten Jolene ja I Will Always Love You. Nyt varhaislevyjen uudet painokset on remasteroitu ja varustettu lisälauluilla. Näihin lienee tyytyminen, kun kiertue kaartaa aina Suomen ohi.

Piirpauke: Piirpauke/Piirpauke 2

Internetissä kaikuneet tiedustelut päivitetyistä painoksista ovat tuottaneet tulosta: nyt myös Piirpauke-levyistä on tehty äänentoistoltaan loisteliaat laitokset, joissa on englanninkieliset kansivihkot. Markku Salon esseet nivovat yhtyeen musiikin osaksi kansainvälistä kehitystä ja aikaa, joka valoi perustan nykyiselle tyylien baabelille. Konevitsan kirkonkellot, Imala maika ja muut kotimaiset fuusiohelmet soivat nyt selkeästi ja erottelevasti, lämmöstä tinkimättä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sonic Youth: Daydream Nation Deluxe Edition

Daydream Nation oli vuoden 1988 kohulevyjä: Sonic Youthin indierock oli nousussa, vaikka massoille ilmaisu oli liian omaehtoista. Nyt mestariteos soi osana nykyistä äänimaailmaa. Live-, cover- ja demoaineisto linkittävät saavutukset aikaansa mutta jälki on tätä päivää, ovathan taiderockyhtyeen monet oppilaat tehneet Sonic Youthista esikuvansa.

Guillermo del Toro: Pan's Labyrinth

Kolme Oscaria kahminut elokuva on aikuisten fantasia maailmasta, jossa selviytyäkseen on paettava mielikuvituksen teille. Unet, mytologiat ja todellisuus kietoutuvat huimaksi tarinaksi Pan' Labyrinthissä. Dvd-muodossa lennokkaaseen faabeliin voi sukeltaa vielä ohjaajan johdattamana sekä erilaisten dokumenttien opastuksella.

The Traveling Wilburys: Collection

Superyhtye on yhä käypä nimitys Roy Orbisonin , Bob Dylanin , George Harrisonin , Jeff Lynnen ja Tom Pettyn kokoonpanolle. "Veljesten" kaksi letkeää kantrirockpainotteista levyä bonusraitoineen ja dvd-dokumentteineen tepsii monenlaisiin kuulijoihin. Yksille Wilburyt ovat muisto hyväntuulisen juurimusiikin menneisyydestä, toisille ainutkertaista viihdettä, onhan joukosta jo kaksi suurta poissa.