Timo on Potkurin ainoa byrokraatti

TS/Tatu Lertola<br />Yrittäjä saa kaikki neuvot samasta pisteestä Ajurinkadulta.
TS/Tatu Lertola
Yrittäjä saa kaikki neuvot samasta pisteestä Ajurinkadulta.

Näin arvioi turkulainen yrityselämän ja hallintobyrokratian tuntija runsaat kaksi vuotta toimineen Turun yrityspalvelukeskus Potkurin johtajaa, valtiotieteen tohtori Timo Metsä-Tokilaa , 39. Arvioitsija on yrittäjä itsekin ja hänen arvionsa myönteisin mahdollinen, mikä yrittäjän suusta voi tulla henkilöstä, joka saa palkkansa veronmaksajien pussista.

Timo Metsä-Tokila itse sanoo yrittäneensä luoda Potkurista niin hyvin yrittäjien ehdoilla toimivan ja joustavan neuvontapisteen, ettei siellä ole töissä kuin yksi ainoa byrokraatti, hän itse. Potkurissa on yhteensä 16 työntekijää, joista kahdeksan on määräaikaisia. Useimmat ovat yritysneuvojan tittelillä, mutta on joukossa keksintöasiamieskin. Työntekijät ovat koulutettuja ja kokeneita. Monilla on pitkä oma yrittäjäura takanaan. Työntekijöiden keski-ikä on noin 50 vuotta, mikä on Timon mielestä hyvä asia kokemuksen vuoksi. Timo itse on porukan toiseksi nuorin. Hänellä ei ole yrittäjätaustaa.

Potkuri sijaitsee Turussa Ajurinkadulla katutasossa. Se on aloittavien ja jo toimivien yritysten palveluorganisaatio, jonka palvelut ovat maksuttomia. Perustajina ja kustantajina ovat mm. valtion viranomaisvalvontaa hoitava ja EU-tukia jakava Varsinais-Suomen työvoima- ja elinkeinokeskus eli TE-keskus sekä Turun seudun 18 kunnan yhteinen Turun Seudun kehittämiskeskus. Pieneltä osalta mukana on myös työvoimatoimisto ja kolme oppilaitosta.

Luentoja yrittäjille ja opiskelijoille

Toimenkuvaltaan Timo poikkeaa oleellisesti alaisistaan. Hän johtaa ja koordinoi toimintaa sekä pitää yllä suhteita mm. yrittäjäjärjestöihin ja alan koulutuslaitoksiin. Kalenteri täyttyy niistä sen verran tarkkaan, että varsinaista yritysneuvontaa hän ehtii antaa vain parille yritykselle viikossa.

Esimerkkiviikon maanantaina Timolla oli kaksi luentoa. Ensin hän puhui päivällä yrittäjäjärjestön tilaisuudessa nuorten yrittäjyydestä ja illalla kotipalveluyrittäjille heitä koskevista erityissäädöksistä. Keskiviikkona hän meni Helsinkiin kuntamarkkinoille, jossa varsinaissuomalaista tapaa toimia esiteltiin muullekin Suomelle. Torstaina oli Paimion aikuiskoulutuskeskuksen yrittäjäilta Kaarinassa yhteistyössä paikallisten yrittäjäjärjestöjen kanssa. Perjantai-iltapäivä vierähti neuvotteluissa yhteistyön syventämisestä Humanistisen ammattikorkeakoulun kulttuuriyrittäjyysverkon kanssa.

Yrityskäyntejä esimerkkiviikkoon mahtui kaksi. Toinen yrityksistä tilasi Timon suosituksesta ulkopuolisen asiantuntijan kolmeksi ja puoleksi päiväksi kehittämään yrityksen toimintaa. Timon palveluista yritys ei maksanut mitään, mutta asiantuntijan kuluista se maksaa noin viidenneksen. Valtio ja EU kattavat loput.

Lokakuussa Suomeen saapuu EU-rahoitteiseen yritysneuvontahankkeeseen liittyen kymmenen puolalaista ja 50 hollantilaista vierasta, joille Timo parhaillaan järjestelee ohjelmaa. Kunnanjohtajatapaamisia Potkuri järjestää säännöllisesti. Myös kansanedustajiin pidetään yhteyttä.

Koulussa ja kentällä

Timo katsoo, että hän on uransa aikana ajautunut ajopuun tavoin tehtävästä toiseen. Eikä nykyinenkään virka ole hänen eläkevirkansa! Mutta kaikki tehtävät, joihin hän on hakeutunut, hän on pyrkinyt hoitamaan parhaan kykynsä mukaan. Raumalla syntynyt mutta käytännössä Turussa koko ikänsä asunut Timo opiskeli Turun yliopistossa ja jäi opintojen jälkeen yliopistolle tutkimusassistentiksi. Tunnollisena tyyppinä hän väitteli tohtoriksi, kun tutkimusassistentin oletettiin tekevän niin. Väitöskirja ei liittynyt yritysmaailmaan vaan koulutussosiologiaan. " Koulussa ja kentällä " oli vertaileva tutkimus huipulle tähtäävän urheilun ja koulutuksen yhdistämisestä.

Väitöskirjan jälkeen Timosta alkoi tuntua, että elämää voisi olla tutkijakammion ulkopuolellakin. Hän oli kolme vuotta Euroneuvontakeskuksen päällikkönä, kunnes vuonna 2005 hänet valittiin perusteilla olleen Potkurin päälliköksi. Ensimmäinen tehtävä oli tilojen vuokraaminen ja kalusteiden hankkiminen. Seuraavana vuorossa oli eri yritysneuvontajärjestöistä tulleiden työntekijöiden vanhojen raja-aitojen kaataminen.

Alkavien yritysten kohdalla Potkuri on Timon mielestä onnistunut hyvin. Siitä hän on tosi ylpeä. Potkuriin on osattu ottaa yhteyttä. Esimerkiksi starttirahalausuntoja on pyydetty ja annettu yli odotusten. Samoin omistajanvaihdosneuvonta on hyvin hallinnassa. Jo toimivien yritysten kohdalla tulokset ovat vaatimattomampia. Jo toimivien yrittäjien silmissä Potkuri ei ole vielä päässyt eroon julkisen hallinnon byrokratian leimasta.

Keittiökaapistoja parkkipaikalta

Yksi Timon tyytyväisistä asiakkaista on itsenäisenä yrittäjänä Elega-keittiökaapistoja myyvä aluemyyntipäällikkö Sakari Tuominen . Hänellä on kaksi keittiökalusteiden esittelyvaunua, joista isompi on pysyvästi Maskun kauppakeskuksen parkkipaikalla viiden muun huonekaluliikkeen välissä. Pienempää vaunua käytetään esittelyissä asiakkaiden luona.

Kun Tuominen muutama vuosi sitten siirtyi kuukausipalkkalaisesta työntekijästä itsenäiseksi yrittäjäksi, hän tarvitsi neuvoja yrityksen perustamiseen. Potkuria ei vielä ollut, joten hän otti yhteyttä TE-keskukseen. Siellä kerrottiin, että hän oli tullut väärään paikkaan. Hänet ohjattiin silloiseen Generaattoriin. Kolmaskin katuosoite tuli tutuksi, kun starttiraha-anomus oli hoidettava Raision työvoimatoimistossa. Jos Potkuri olisi ollut olemassa, kaikki olisi hoitunut Ajurinkadulla.

Myöhemmin Tuominen on mm. käyttänyt Potkurin neuvotteluhuonetta työhönottohaastatteluihin, kun hänellä ei ole omaa toimitilaa eikä hotelli tunnu hyvältä haastattelupaikalta.

Perheenisä ja pyhäkoulunopettaja

Timo on perheenisä isolla P:llä. Ensimmäisestä avioliitostaan hänellä on viisi lasta, kaksi tytärtä ja kolme poikaa. Tytöt asuvat äitinsä luona Yhdysvalloissa ja pojat Timon luona. Yhteydenpidossa valtameren taakse auttaa uusi tietotekniikka. Sähköposteja ja kuvia vaihdetaan viikottain. Timon nykyisellä vaimolla on kaksi lasta, joten Timon uusioperhekin on seitsemänhenkinen. Lasten harrastukset vaihtelevat pianonsoitosta ja balettitanssista thainyrkkeilyyn ja amerikkalaiseen jalkapalloon, joten ajoa nykyisen asuinpaikan Merimaskun ja Turun välille kertyy iltaisinkin.

Timo toimii aktiivisesti omassa seurakunnassaan Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkossa. Hänen äitinsä liittyi kirkon jäseneksi Timon ollessa pieni poika. Timosta itsestään tuli kirkon jäsen 18-vuotiaana. Hän on siis mormoni. Tiedättehän, nuo kaksittain kulkevat tummapukuiset ja valkopaitaiset kohteliaat nuoret miehet, jotka tarjoutuvat keskustelemaan uskonasioista.

Timo oli nuorena miehenä itsekin mormonikirkon ohjelman mukaisesti kaksi vuotta lähetyssaarnaajana. Hänen sijoituspaikkansa oli Yhdysvalloissa. Hän muistelee aikaa mukavana ja avartavana. Turussa on kaksi mormoniseurakuntaa, joten täällä on parhaillaan neljä ulkomaalaista lähetyssaarnaajaa. Vuosikymmenen vaihteessa Timo oli vuorollaan Turun toisen mormoniseurakunnan johtajana. Tällä hetkellä hän opettaa pyhäkoulussa. Uskonsa mukaisesti Timo ei käytä alkoholia eikä tupakoi.

Timon harrastuksiin kuuluu monenlainen liikunta, mihin väitöskirjan aihekin viittaa. Mormonien keskuudessa yleinen sukututkimus on jäänyt Potkuriaikana ajan puutteen takia. Matkustamisesta Timo pitää muutoinkin kuin työn puolesta tai valtameren taakse tyttöjä katsomaan. Perheen ohjelmassa on tänä syksynä kaksi ulkomaanmatkaa. Toinen suuntautuu perheen kanssa Lontooseen ja toinen kahdestaan vaimon kanssa paikkaan, joka on vaimolle vielä salaisuus.

TS/Tatu Lertola<br />Rautaiset neuvot, messinkinen tunnus.
TS/Tatu Lertola
Rautaiset neuvot, messinkinen tunnus.
TS/Tatu Lertola<br />Yrittäjä saa kaikki neuvot samasta pisteestä Ajurinkadulta.
TS/Tatu Lertola
Yrittäjä saa kaikki neuvot samasta pisteestä Ajurinkadulta.
TS/Tatu Lertola<br />Timo Metsä-Tokila on ollut lähetyssaarnaajana Yhdysvalloissa ja seurakunnan johtajana Turussa.
TS/Tatu Lertola
Timo Metsä-Tokila on ollut lähetyssaarnaajana Yhdysvalloissa ja seurakunnan johtajana Turussa.