Kuudetta ydinvoimalaa valmistellaan jo kahdella rintamalla

TS/Tuula Heinilä
TS/Tuula Heinilä

Silja Nikkanen

Energiayhtiöt Fortum ja Teollisuuden Voima Oy (TVO) ilmoittivat keskiviikkona samanaikaisesti aloittavansa ympäristövaikutusten arvioinnit (YVA) kuudetta ydinvoimalaa varten. Fortum aloittaa selvitykset Loviisassa ja TVO Olkiluodossa.

Ympäristövaikutusten arviointi tarvitaan ennenkuin yhtiöt voivat jättää hallitukselle hakemuksen uuden ydinvoimalan rakentamisesta.

-YVA-menettely nostaa yhtiömme valmiutta rakentaa uusi ydinvoimala. Investointipäätöstä ei kuitenkaan ole tehty, sanoo johtaja Tapio Kuula Fortumista.

Lähes samoin sanoin kommentoi selvityksiä myös TVO:n toimitusjohtaja Pertti Simola.

- Ydinvoimalaitoksen lupaprosessi on pitkä. YVA-selvitys mahdollistaa osaltaan periaatepäätöshakemuksen jättämisen valtioneuvostolle.

Harkittu yhteislähtö

Selvitysten käynnistäminen samanaikaisesti on täysin suunniteltu asia.

- Hankkeita viedään eteenpäin hyvässä yhteistyössä täysin samalla tavoin kuin viidennen ydinvoimalan kohdalla, Simola kertoo.

Kumpikin ydinvoimalan paikkakunta kulkee mukana koko YVA-menettelyn ja mahdollisen hakemuksen ajan. Lopullinen laitospaikkakunta selviää vasta, kun hallitus ja eduskunta näyttää rakentamiselle vihreää valoa ja kustannukset tarkentuvat kilpailutuksen jälkeen, Simola arvioi.

- Omistajat päättävät aikanaan kuka hankkeen toteuttaa. Siihen emme nyt ota kantaa, Simola sanoo.

Fortum on Teollisuuden Voiman toiseksi suurin omistaja noin 25 prosentin osuudella. Suurin omistaja on Pohjolan Voima. Fortumin pääomistaja on puolestaan Suomen valtio.

Simolan mukaan ajankohta on nyt sopiva kuudennen ydinvoimalan valmistelulle.

- Ensi vuosikymmenen vaihteessa käytöstä jää pois vanhoja laitoksia. Toisaalta ympäristökysymykset ja raskaan teollisuuden huoli sähkön hinnannoususta perustelevat lisävoiman rakentamista.

Simolan mukaan avaus oli ajankohtainen myös siksi, että maahan on kootaan juuri uutta hallitusta.

- On oikeudenmukaista, että uusi eduskunta tietää energiateollisuuden ja raskaan teollisuuden mielipiteet.

Yva-selvitys vie vuoden

Ympäristövaikutusten arvioinnin tarkoituksena on selvittää, millaisia vaikutuksia rakennushankkeesta on ihmisten elinoloihin, ympäristöön ja luontoon. Ydinvoimalaitoksen yva-menettelyä valvoo kauppa- ja teollisuusministeriö.

Ministeriön mukaan selvitys koostuu kahdesta osasta ja kahdesta lausuntokierroksesta, joihin kansalaisetkin voivat aikanaan osallistua.

TVO ja Fortum ovat arvioineet jättävänsä yva-ohjelmansa alkukesällä.

- Kuudes ydinvoimala käsitellään ympäristövaikutusten osalta täysin uutena hankkeena, kuvailee yli-insinööri Jorma Aurela kauppa- ja teollisuusministeriössä. Hankkeiden arvioinnissa ei voida oikoa, vaikka kummallakin paikkakunnalla toimii jo kaksi ydinvoimalaa.

Käsittelyyn arvioidaankin kuluvan aikaa ainakin vuosi. Siten voimalan hakemuksiin tarvittavat selvitykset voivat olla valmiina vuoden 2008 lopulla. Yhtiöt arvioivat, että kuudes voimala voisi käynnistyä 2017-2018.

Olkiluotoon rakennetaan parhaillaan Suomen viidettä ydinvoimayksikköä, jonka teho on 1 600 megawattia. Työt valmistuvat vuodenvaihteessa 2010-2011.