BMH löysi kasvun ympäristöteknologiasta

TS/<br />Kari Haapanen (oik.) sanoo kuluvasta vuodesta tulevan ennätyksellinen myös BMH Wood Technologyn energiasektorille. Toimitusjohtaja Reino Hytönen on syystä tyytyväinen tuloksiin.
TS/
Kari Haapanen (oik.) sanoo kuluvasta vuodesta tulevan ennätyksellinen myös BMH Wood Technologyn energiasektorille. Toimitusjohtaja Reino Hytönen on syystä tyytyväinen tuloksiin.

JARI RANTANEN

Raumalainen BMH Wood Technology Oy on kiinni kahdessa kasvavassa alassa. Perinteinen metsäteollisuuden puun- ja hakkeenkäsittelyteknologia on jäämässä sivuun, mutta biopolttoaineiden käsittelyjärjestelmien ja varsinkin ympäristöteknologian kysyntä ja myynti kasvavat.

Tämän vuoden liikevaihdoksi on budjetoitu 37 miljoonaa euroa, ja siitä ympäristöteknologian liiketoimintayksikön BMH Environ odotetaan tekevän jo 40 prosenttia.

Ympäristöteknologiayksikön kasvu on viisi vuotta sitten alkaneen määrätietoisen tuotekehitys- ja markkinointityön tulosta. Toimitusjohtaja Reino Hytönen sanoo yhtiön sijoittaneen työhön useita miljoonia euroja ja on tyytyväinen tuloksiin.

Tänä vuonna BMH Enviro on saanut jo useita tilauksia uusilta markkina-alueilta Euroopasta. Puolaan yhtiö toimittaa avaimet käteen -toimituksena suuren jätteenkäsittelylaitoksen, joka valmistaa hienojakoista kierrätyspolttoainetta sementtiteollisuudelle ja voimakattiloille korvaamaan kivihiiltä. Englantiin yhtiö on myynyt maailman suurimman autonrengasmurskaimen. Hollantiin on valmistumassa jätteenkäsittelylaitos.

Turussa Lassila & Tikanojan kierrätyslaitoksella on ollut jo runsaan vuoden toiminnassa BMH Environ toimittama käsittelylinja, joka valmistaa kierrätyspolttoainetta ja erottelee kierrätettävät materiaalit kaupan ja teollisuuden jätteestä ja rakennusjätteestä.

Nyt Lassila & Tikanoja on tilannut BMH:lta jälkimurskaimen, jolla leijupetikattiloihin hyvin sopivasta, kooltaan 6-7-senttiseksi murskatusta ja revitystä kierrätyspolttoaineesta tehdään pienempää, sementtiteollisuuden käyttöön sopivaa noin 25-millistä polttoainetta. Prosessi on ensimmäinen laatuaan Suomessa, ja toimitukseen sisältyvät myös hienomurskeen kuljetinlaitteet.

Laitteet isoja ja tehokkaita

Markkinointijohtaja Kari Haapanen sanoo kuluvasta vuodesta tulevan ennätyksellinen myös BMH Wood Technologyn energiasektorille. BMH Energy on saanut ensimmäisen vuosineljänneksen aikana merkittäviä tilauksia Suomesta ja Ruotsista, ja Haapanen sanoo koko loppuvuoden näkymiä valoisiksi.

Biopolttoaineiden käsittelyjärjestelmien myynnin odotetaan kasvavan Euroopassa, kun Euroopan unioni patistaa lisäämään biopolttoaineiden käyttöä. Kasvavista markkinoista kilpailee toinenkin raumalainen yhtiö, Raumaster. Kilpailijoita löytyy myös muualta Euroopasta.

Ympäristöteknologian puolella kilpailu ei ole Hytösen mukaan yhtä kovaa. BMH lähti rakentamaan ympäristö- ja kierrätystoimialaansa muutama vuosi sitten selvittämällä tarkkaan, mitä markkinoilta silloin löytyi. Havainto oli, että tarjolla ja toiminnassa oli pieniä ja toiminnaltaan epävarmoja, mutta ei suuria teolliseen tuotantoon soveltuvia laitoksia.

BMH on ottanut sen jälkeen tukevan jalansijan markkinoilta kehittämällään Tyrannosaurus-murskaimella, jollainen otettiin ensimmäisenä käyttöön Lassila & Tikanojan Keravan kierrätyslaitoksella 2003. Automatisoitu murskain on iso ja tehokas ja pystyy käsittelemään monenlaista jätettä, erottelemaan epäpuhtaudet ja tekemään tasakokoista kierrätyspolttoainetta, jota voidaan käsitellä tavallisissa leijukattiloissa normaaleilla biopolttoaineen käsittelylaitteilla.

EU:ssa kaatopaikkajätteen vähentämiseksi tehdyt päätökset tietävät, että ympäristöteknologian alalla on paljon projekteja odottamassa investointipäätöksiä. BMH Wood Technologyn omistajiin kuuluvat Hytönen ja Haapanen odottavat, että yhtiön liikevaihdosta noin puolet tulee jatkossa ympäristöteknologiasta ja toinen puolikas biopolttoaineiden käsittelyjärjestelmistä.