Siemens joutui
yhä syvemmälle
rikosten suohon

RISTO K. TÄHTINEN

Siemens-konsernin lahjontaskandaali, pimeät kassat ja epäselvät maksut epäilyttäville konsulteille ja muut epäselvyydet saavuttivat eilen konsernin ylimmän johdon. Skandaalien tähänastinen huippu on konsernin johtokunnan jäsenen, 50-vuotiaan Johannes Feldmayerin pidättäminen tutkintovankeuteen.

Asiallisesti on jo selvitetty Siemensin voimalaitospuolen lahjoneen valtiollisen italialaisen Enelin johtajia. Teon tunnustaneet johtajat ovat valaehtoisesti kertoneet lahjonnan kuuluneen Siemensin normaalin liiketoiminnan keinovalikoimaan. Nokian kanssa yhteisyritykseen menevä kiinteiden puhelinverkkojen osaa epäillään lahjonnasta Kreikassa ja useissa kehitysmaissa.

Vuodesta 2003 Siemensin ylimpään johtoon kuulunut Feldmayer on oikeustiedottajien mukaan vangittu epäilyttävistä maksuista konsernin pääluottamusmiestä vastaavalle yritysneuvoston puheenjohtajalle. Tällä hetkellä epäilynimike on kavallus, jota Saksan syyttäjäviranomaiset käyttävät kainalosauvana epäselvyyksien penkomiseksi. Pidätyksen yhteydessä poliisi ja syyttäjävirasto teki kotietsinnän Siemensin toimistoihin Münchenissä, Nürn-bergissä ja Erlangenissa.

Aiheettomien tulojen saamisesta epäillään Wilhelm Schelskyä . Hän on ammattiliitoista riippumattoman työntekijöiden liittoutuman AUB:n perustaja ja johtaja. AUB on kauan ollut Saksan metalliliiton IG-Metallin silmätikkuna. Tämä järjestö edustaa työntekijöitä Siemensin hallintoneuvostossa ja asettaa työntekijöiden neuvoston puheenjohtajan. Lehtitietojen mukaan helmikuusta asti vankilassa istunut Schelsky on saanut konsulttisopimuksilla ilman vastasuorituksia 14 miljoonaa euroa. Häntä syytetään verojen pimittämisestä. Kun IG-Metall on arvostellut Siemensin johdon saneeraussuunnitelmia, AUB on yleensä tukenut niitä.

Siemensin puolelta viime vuoden lopulla Siemensin irtisanomassa sopimuksessa on Feldmayerin nimi.