Sijoitusraha löysi tiensä Intiaan

TS/Pekka Hakanen<br />Merkkikaupat ovat jo rantautuneet Intian Bangaloreen.
TS/Pekka Hakanen
Merkkikaupat ovat jo rantautuneet Intian Bangaloreen.

PEKKA HAKANEN

Maailman suurin demokratia Intia oli pitkään Kiinan varjossa sijoituskohteena. Nopea talouskasvu on kuitenkin muuttanut tilannetta ja Intiasta on noussut jo vakavaksi haastajaksi Kiinalle.

Viime vuonna Intian bruttokansantuote kasvoi lähes 10 prosentin vuosivauhtia. Talouskasvu on heijastunut luonnollisesti pörssiin. Intian tärkeimmän pörssin Mumbain Sensex-indeksi arvo on neljässä vuodessa nelinkertaistunut.

DSP Merrill Lynchin -rahastoyhtiön osakesijoituksista Mumbaissa vastaava Soumendra Nath Lahiri uskoo Intian kasvun jatkuvan kovana. Lahiri muistuttaa, että pelkästään kaupunkiväestön osuus kasvaa Intiassa seuraavan 10 vuoden Saksan väestön määrällä.

Olennaista on myös väestön vaurastuminen. Lahiri laskee, että joka toinen intialainen kuuluu vuonna 2010 kuluttavaan luokkaan. Vuonna 2002 tähän kastiin ylsi vain reilu neljännes intialaisista.

Demokratia luo puitteet

Intialla on väestönkasvun ohella muutama muukin valtti suhteessa Kiinaan. Intia voi hyvällä syyllä pitää demokratiana, jossa toimii esimerkiksi vapaa ja monipuolinen tiedonvälitys. Toisin kuin Kiinassa, jossa lehdet tiedonvälitys on tiukasti hallitsevan kommunistisen puolueen valvonnassa.

Intialaiset ovat itse ylpeitä demokratiastaan. He myöntävät suoraan, että Kiinassa tehtaalle voi järjestyä rakennuslupa pikavauhtia, jos valtaapitävät näyttävät hankkeelle vihreää valoa. Intiassa hakijan on kuitenkin valmistauduttava myös valituksiin.

Demokratiasta on maksettava hintansa, mutta sen mitä yritys häviää luparuljanssin hitaudessa, voi se voittaa pitkäjänteisyydessä. Kun kaikki asianosaiset voivat tuoda esiin avoimesti omat näkemyksensä, riski virheinvestointeihin ja yllätyksiin on paljon pienempi.

Demokratia luo myös vakautta. Pelkästään ajatus kommunistisen puolueen vallan rapautuminen Kiinassa nostaa kylmän hien maahan isoja summia investoineiden sijoittajien otsille.

Intialle iso etu on myös kielitaitoinen väestö. Vaikka maassa puhutaan hindin lisäksi 21 muuta kansallista kieltä, löytyy maasta kuitenkin lähes 400 miljoonaa englantia taitavaa kansalaista. Englanti onkin maan liike-elämän oma kieli.

Monipuolinen tuotantorakenne

Intia on monipuolinen maa ja se näkyy myös pörssissä. Mumbain pörssissä on listattuna yrityksiä laidasta laitaan. Intia on noussut sijoittajien suosikiksi tietotekniikan ansiosta, mutta pörssistä löytyy laaja kirjo muitakin toimialueita. 1100 miljoonan asukkaan maassa riittää kulutuskysyntää ja esimerkiksi kaupan alan yritykset ovat kovassa kasvussa.

Maassa toimii myös merkittäviä teollisuusyrityksiä. Esimerkiksi intialaislähtöinen Mittal Steel on noussut maailman suurimmaksi teräsyhtiöksi.

Ripeän talouskasvun myötä Intian infrastruktuuri on rakennettava uudelleen. Maassa tarvitaan uusia teitä, sähkövoimaloita, lentokenttiä, satamia, voimajohtoja, vesijohtoja, asuntoja jne. Perustuotteiden tarjoajilla onkin edessään kultakausi, mikäli maan talouskasvu jatkuu nykyisellään.

Sydänleikkaus Bangaloressa

Intiassa löytyy myös monia erittäin korkeatasoisia terveydenhoidon palveluita tarjoavia yrityksiä. Intialaiset uskovat, että tulevaisuudessa eurooppalaiset ja amerikkalaiset käyvät Intiassa lonkka- ja sydänleikkausten tapaisissa vaativissa operaatioissa.

Intialla on myös pitkät perinteet pörssisijoittamiselle. Ensimmäinen arvopaperipörssi avautui jo vuonna 1875 Bombayssa. Intia on jo pitkään ollut kansainvälisten suurpankkien kiinnostuksen kohde. Monet pankit ovatkin ulkoistaneet ns. back office -toimintojaan Intiaan, minkä ansiosta maasta löytyykin jo paljon rautaisia pankkialan osaajia.

Intian vetovoima heijastuu jo pienen Suomeen saakka. Suomalaiset pankit ja sijoitusyhtiöt tarjoavatkin jo monia erilaisia vaihtoehtoja sijoittaa Intiaan. Esimerkiksi Sampo Pankki on kerännyt omaan Intia-rahastoonsa vajaassa vuodessa pääomaa jo 20 miljoonan edestä ja rahastolla on yli 5000 osuudenhaltijaa.

Rahastojohtaja Veijo Kammonen on tyytyväinen Intia-rahaston menestykseen. Maailmanlaajuinen pörssikurssien lasku iski luonnollisesti rajusti juuri kehittyville markkinoille, mutta isot heilahtelut kuuluvat kehittyvien markkinoiden luonteeseen.

- Talouden fundamenttien näkökulmasta näyttää hyvältä, mutta voimakas heilunta on tuonut varovaisuutta, Kammonen summaa Intian näkymät.

TS/Pekka Hakanen<br />Ylivoimainen valtaosa Intian vähittäiskaupasta hoituu yhä basaareissa ja toreilla. Länsimaista tutut kauppakeskukset ja supermarketin kasvattavat kuitenkin nopeasti markkinaosuuttaan.
TS/Pekka Hakanen
Ylivoimainen valtaosa Intian vähittäiskaupasta hoituu yhä basaareissa ja toreilla. Länsimaista tutut kauppakeskukset ja supermarketin kasvattavat kuitenkin nopeasti markkinaosuuttaan.
TS/Pekka Hakanen<br />Pantaloonin upouudessa kauppakeskuksessa Mumbaissa on väljää. Intian vähitäiskaupasta vasta kolme prosenttia kulkee organisoidun kaupan kautta.
TS/Pekka Hakanen
Pantaloonin upouudessa kauppakeskuksessa Mumbaissa on väljää. Intian vähitäiskaupasta vasta kolme prosenttia kulkee organisoidun kaupan kautta.