Nokia perustaa
tehtaan Romaniaan

Nokia vahvisti maanantaina rakentavansa uuden matkapuhelintehtaan Romaniaan. Tehdas maksaa 60 miljoonaa euroa, ja sen on määrä aloittaa toimintansa ensi vuoden alkupuoliskolla.

    Romaniassa liikkui jo viime viikolla huhuja Nokian suunnitelmista.

Uusi tehdas sijaitsee Transilvanian Clujissa noin 400 kilometriä pääkaupungista Bukarestista luoteeseen. Nokian tuotannosta, myynnistä ja logistiikasta vastaavan yksikön viestintäjohtajan Liisa Nyyssösen mukaan syitä Clujin valintaan oli monia.

- Kokonaispaketti ratkaisee. Alueella on kokemusta tuotantotoiminnasta ja hyvä toimintaympäristö tuotannolliselle toiminnalle.

- Sieltä on hyvät logistiset yhteydet Eurooppaan, Lähi-itään ja Afrikkaan eli niille markkinoille, jonne tämä tehdas valmistaa tuotteita, Nyyssönen kertoo.

Lisäksi tarjolla on juuri alueen tuotantohistorian vuoksi osaavaa työvoimaa.

Nokialla on ollut jo seitsemän vuotta tehdas Romanian naapurimaassa Unkarissa, Komaromissa. Sen laajennus saatiin vastikään valmiiksi. Euroopassa tuotantoa on myös Saksan Bochumissa ja Suomen Salossa.

Kännyköiden kysyntä kasvussa

Uudelle tehtaalle oli tarvetta, koska kännyköiden kysyntä kasvaa nopeasti. Kapasiteetti on Nyyssösen mukaan ollut jo tiukilla.

- Unkarin-tehtaan optimikoko on saavutettu, kuten meidän muillakin eurooppalaisilla tehtailla. Sen takia lisäkapasiteettia tarvitaan, ja sen takia uusi tehdas perustettiin, Nyyssönen tiivistää.

Tehtaan rakennustyöt alkavat kuluvan kevään aikana. Työntekijöitä on vuoden loppuun mennessä määrä palkata arviolta 500.

Työntekijämäärä kasvanee tulevaisuudessa - kun tuotanto on täydessä vauhdissa, on normaalilla tehtaalla yleensä muutamia tuhansia työntekijöitä.

Yhtiö ei kerro, kuinka paljon tehdas tuottaa matkapuhelimia.

Nyyssösen mukaan kapasiteettilukuja ei kerrota osin siksi, että ne vaihtelevat jonkun verran kausivaihtelun mukaan.

- Tämä on meille ihan merkittävä tehdasinvestointi kuitenkin, Nyyssönen sanoo.

Nokia kaavailee Romaniaan myös Intian ja Kiinan tapaan teollisuuspuistoa, johon mukaan voisivat tulla sen keskeiset yhteistyökumppanit.