Porsche ottamassa haltuunsa
suuremman Volkswagenin

RISTO K. TÄHTINEN

Uudessakaupungissakin autoja valmistuttava Porsche haluaa korottaa nykyisen 27 prosentin omistusoikeutensa Volkswagenista 31 prosenttiin.

Näin se joutuu tekemään ostotarjouksen kaikille jäljelle jääneille osakkaille. Porschen tarjous on kuitenkin niin huono, että ostotarjous epäonnistuu, mitä myös Porsche toivoo. Lopputulos on kuitenkin Porschen mielen mukainen. Sen ei enää tarvitse ilmoittaa pörssille kasvaneesta omistuksestaan ennen 50 prosentin rajaa. Se vapautuu myös kalliista tarjouksista muille osakkeille.

Volkswagenista yli 20 prosenttia omistava Ala-Saksin osavaltion on tyytyväinen Porsche ratkaisuun. Yhdessä osavaltio ja Porsche omistavat selvästi yli puolet osakkeista, jolloin yhtiön valtaus ei enää onnistu sijoitusyhtiöille.

Porsche haluaa kuitenkin hiljaa kasvattaa omistusosuuttaan eikä hankkia heti kaikkea itselleen.

- Saksalaisesta Volkswagenista on hitaasti tulossa itävaltainen perheyhtiö, kommentoi Saksan johtaviin autoprofessoreihin kuuluva Ferdinand Dudenhöffer.

Porschen äänivaltaiset osakkeet omistaa kokonaan salzburgilainen porscheihin ja piecheihin jakaantunut Porschen perhe. Jo nyt VW on siirtynyt käytännössä suvun haltuun. VW:n kautta perhe omistaa myös yli kolmanneksen kuorma-autojen valmistajista MAN:sta ja ruotsalaisesta Scaniasta.

Monien tarkkailijoiden mukaan Porschen sukuun kuuluva VW:n hallintoneuvoston puheenjohtaja Ferdinand Piech on suunnitelmien takana. Hän haluaa perheen vaikutusvaltaan suuren henkilö-, urheilu- ja kuorma-autoja valmistavan konsernin. Piech ja ruotsalainen Wallenbergin suku suunnittelevat parhaillaan MAN:n ja Scanian yhdistämistä.

Jos Porsche ja VW laskentaan yhdeksi kokonaisuudeksi, se on 112 miljardin liikevaihdolla maailman viidenneksi suurin autokonsernin GM:n, Toyotan, DaimlerChryslerin ja Fordin jälkeen. Pörssiarvoltaan se on maailman kolmonen Toyotan ja DaimlerChryslerin jälkeen.

Porsche muuttaa myös rakennetaan VW:n valtauksen vuoksi. Keväällä se perustaa eurooppalaisen oikeuden mukaisen hallintayhtiön eli holdingin. Sen 100-prosenttiseksi tytäryhtiöksi tulee Porschen tuotantoa hoitava Porsche AG.