Suomalaisen meriklusteriin
halutaan lisää kansainvälisyyttä

HEIKKI SANKKILA

Meriteollisuuden on mentävä mukaan alan kansainväliseen verkostoitumiseen.

- Tähän asti on oltu enemmän kotimaisissa ympyröissä, sanoi Teknologiateollisuus ry:n ohjelmapäällikkö Teppo Virta esitellessään meriteollisuuden tulevaisuuden suuntaviivoja. Virta puhui seminaaritilaisuudessa Uudessakaupungissa maanantaina. Telakkateollisuuden tuotantoajattelun muutosta kuvaa hyvin se, että suomalaisten telakoitten palkkalistoilla oli 1980-luvulla 18 000 henkilöä. Tuotanto on kasvanut, mutta nyt telakoiden palveluksessa on enää 4 000 henkilöä.

Meriteollisuuden on mentävä lähemmäs asiakkaita.

- Varustamot ovat nykyisin liian kaukana telakoista. Innovatiivisuuden on jatkossa oltava selvästi asiakaslähtöistä, Virta painotti. Telakkateollisuuden tuotanto on Euroopassa noussut 43 prosenttia vuosina 1985-2005. Toimitusketjussa on kysyntää muun muassa suunnittelupalveluista, lvis- ja eristyspalveluista, koneistuspalveluista, puusepänteollisuuden palveluista sekä verhoilusta ja muusta sisustamisesta.

Tekes ja meriteollisuus ovat olleet pitkään yhteistyössä. Yrityksissä tapahtuvan kehitystyön raameiksi on rakennettu 56 projektia, joiden rahoitukseen on käytetty 40 miljoonaa euroa. Tavoitteena on uusien tuotteiden löytäminen ja prosessien saaminen tehokkaammiksi sekä tuotantologiikan muutos.