Ledit mullistavat valaistuksen

TS/Jori Liimatainen<br />Heikki Mustosen mukaan kilpailu led-alalla on Suomessa vielä vähäistä. Hän toivottaakin uuden yrittäjät mukaan toimialalle.
TS/Jori Liimatainen
Heikki Mustosen mukaan kilpailu led-alalla on Suomessa vielä vähäistä. Hän toivottaakin uuden yrittäjät mukaan toimialalle.

PEKKA HAKANEN

Turkulainen elektroniikan sopimusvalmistaja Tepcomp on saanut Milleniumsäätiön tunnustuspalkinnon. Tepcomp palkittiin määrätietoisesta panostamisesta led-valotekniikkaan.

Tepcomp on Milleniumsäätiön mukaan oiva esimerkki suomalaisesta high tech -yrittäjyydestä. Yhtiön perustajat Heikki ja Ulla Mustonen ovat rohkeasti uskoneet asiaansa ja kehittäneet uuteen teknologiaan perustuvia tuotteita.

Tepcomp sai alkunsa jo vuonna 1984 ja led-tekniikkaan yhtiö tutustui jo 1990-luvun puoliväline tienoilla. Johtaja Heikki Mustonen kertoo, että sysäys ledien suuntaan tuli päämieheltä eli tässä tapauksessa ajoneuvoteollisuudesta.

- Meidän silmämme avautuivat ledeille vuosituhannen vaihteessa, kun teimme teknologiastrategian, Mustonen kertoo. Tuolloin yrityksessä havahduttiin siihen, että ledit aiheuttavat vallankumouksen valaistuksessa.

- Valaistus tule puolijohteistumaan, Mustonen uskookin.

Ledit kehittyvät huimaa vauhtia

Led-valo on itse asiassa puolijohde, joka korvaa perinteisen lampun. Mustonen kertoo, että uudet led-valot vastaavat valoteholtaan jo loisteputkea. Kaiken lisäksi valoteho tuplaantuu yhä vuodessa eli jatkossa on luvassa nykyistä huomattavasti tehokkaampia led-valaisimia.

Led-valot ovat kestäviä ja energiapihejä. Ongelmattomia leditkään eivät ole. Mustonen kertoo, että eniten päävaivaa aiheuttaa puolijohteen jäähdyttäminen.

Perinteisessä hehkulampussa valtaosa energiasta muuttuu lämmöksi, joka poistuu ilmaan kuuman lampun kautta. Myös ledissä osa energiasta muuttuu lämmöksi, mutta se jää rakenteisiin. Olennainen mutta myös haastava tehtävä led-valojen rakentajalle on johtaa ylimääräinen lämpö pois rakenteista.

Toinen haaste on optiikka, sillä ledissä valo tulee yhdestä pienestä pisteestä.

Lisää kilpailua tarvitaan

Mustosen mukaan kilpailu led-alalla on Suomessa vielä vähäistä. Hän toivottaakin uuden yrittäjät mukaan toimialalle. Uusien yritysten tulo olisi Mustosesta jopa toivottavaa, sillä näin koko led-ala saisi uutta tuulta purjeisiin.

Nopeasta kehityksestä huolimatta led-valot ovat vielä kehityksensä alkutaipaleella. Pioneeriajasta kertoo, että esimerkiksi tuotteiden standardisointi on vielä lasten kengissä.

Tepcompilla on noin 30 työntekijää ja yhtiön liikevaihto on noin 4 miljoonaa euroa. Yhtiön liikevaihdosta reilu kolmannes tulee ledeistä.

Led-valojen läpimurtoon on vaikuttanut merkittävästi sinisen laservalon keksinyt japanilainen professori Shuji Nakamura, joka sai työstään Millennium-teknologiapalkinnon.

Millennium-teknologiapalkinto jaetaan joka toinen vuosi. Ensimmäisen palkinnon sai WWW:n keksijä Tim Berners-Lee . Palkinto myönnetään elämänlaatua merkittävästi parantavasta teknologisesta innovaatiosta.

Mustosten lisäksi Milleniumsäätiö antoi maanantaina tunnustuspalkinnon tamperelaisen Corelase Oy:lle. Säätiö palkitsi lisäksi kaksi professoria eli Liisa Halosen ja Markus Pessan tutkimustoiminnan edistämisestä Suomessa.