Peter Nymanin salarakas on Turku!

Toimittaja Peter Nyman on kirjoittanut hyväntuulisen kirjan suomenruotsalaisista ilmiöistä. Ankkalammikossa puhutaan snapsilauluista, pappa betalar -ilmiöstä, Luciasta ja Strömsöstä. Ja hauskasti! Yhden asian suhteen Nyman tuntuu kuitenkin olevan varovainen ja se on tämä turkulaisuus. Niinpä Mieheltä oli pakko kysyä asiaa.

Kun turkulainen tulee Helsinkiin, hänet erottaa stadilaisista arroganssi ja murre. Nyman lohduttaa kuitenkin, että suomenruotsalaisesta näkökulmasta moista naljailua ei ole.

- Ruotsiksi kumpikin kaupunki tuntuu kulttuurisesti hyvin samanlaisilta; pieni ja porvarillinen kielivähemmistö suuren kielienemmistön keskellä pääkaupungissa, joko vanhassa tai uudessa. Kummankin kaupungin suomenruotsalaisuus edustaa myös samankaltaista etelärannikon ruotsinkielisyyttä suhteessa vaikkapa Pohjanmaahan. Ruotsinkielisten tapa puhua on myös samanlainen sekä Helsingissä että Turussa, murre-eroja ei oikein ole.

- Luulenpa, että turkulaisen suomenruotsalaisen erottaa helsinkiläisestä ainoastaan siitä, että ensiksi mainittu kannattaa varmaan TPS:ää.

Samankaltaisuutensa vuoksi turkulainen ei oikein provosoi tai herätä muitakaan vahvoja tunteita, joten motivaatio käsitellä laajasti on varmaan vähäisempi. Turku ja Turunmaa ovat myös paitsi aika neutraaleja myös ainakin väestöltään hyvin pieni siivu suomenruotsalaisuutta. Noin 300 000 suomenruotsalaisesta Turunmaalla asuu vain noin 25 000, siis alle kymmenesosa. Ahvenanmaan verran.

Turun painoarvo suomenruotsalaisessa maailmassa nousee silti paljon väestömääräänsä suuremmaksi. Se on entinen pääkaupunki, siellä on suomenruotsalainen yliopisto Åbo Akademi, teatteri ja niin edelleen. Turku on usein hyvä kompromissi valtataistelua käyville Uudellemaalle ja Pohjanmaalle, Sanoo Peter ja tunnustaa tykkäävänsä meistä turkulaisista.