Nansolta mallisto
reilun kaupan puuvillasta

TS/Compic<br />Lauri Ihalainen, Suomen ikioma Al Gore?
TS/Compic
Lauri Ihalainen, Suomen ikioma Al Gore?

Nanso tuo toukokuussa markkinoille oman Reilun kaupan puuvillasta valmistetun malliston. Vaatteita koristaa unelmien maailmaa kuvaileva Kannan sola -printti, jonka ovat luoneet Taideteollisessa korkeakoulussa opiskelevat Veera Kulju ja Anu Luhtanen . Suunnittelijat valittiin Nanson 85-juhlavuoden kunniaksi järjestetyn yö- ja oloasu suunnittelukilpailuun osallistujien joukosta.

Suomessa ommeltavassa mallistossa käytettävä Reilun kaupan puuvilla on peräisin Länsi-Afrikasta, Kamerunista.

Mallistossa esiintyvä Kannan sola -printti on Veera Kuljun ja Anu Luhtasen käsialaa, ja sen teemana on unelmien maailma.

Reilun kaupan merkki takaa, että viljelijät ovat saaneet puuvillastaan vähintään Reilun kaupan takuuhinnan suuruisen korvauksen.

Takuuhinta kattaa viljelystä aiheutuneet kustannukset ja tuo perheelle kohtuullisen elannon. Viljelijäosuuskunnille maksetaan myös erillistä Reilun kaupan lisää, joka on tarkoitettu viljelijöiden ja työntekijöiden sekä kokonaisten yhteisöjen elinolojen parantamiseen, ympäristöprojekteihin ja kaupankäynnin kehittämiseen.

- Viljelijät päättävät demokraattisesti Reilun kaupan lisien käyttämisestä. Lisien tarkoituksena on hyödyttää viljelijöitä, heidän perheitään ja ympäröivää yhteisöä.

Länsi-Afrikan maissa viljelijät ovat halunneet käyttää Reilun kaupan lisiä muun muassa kaivojen kaivamiseen sekä koulujen ja terveyskeskuksien rakentamiseen, kertoo tuotepäällikkö Pirjo Virtaintorppa Reilun kaupan edistämiskeskuksesta. Viljelijät saavat mahdollisuuden myös ennakkorahoituksen hakemiseen, ja he hyötyvät pitkistä ja tavallista suoremmista kauppasuhteista.

TS/Marja Krons<br />- Aainoa asia, jota en turkulaisuudessa kannata, on TPS - kun se pelaa helsinkiläisiä vastaan, Peter Nyman sanoo..
TS/Marja Krons
- Aainoa asia, jota en turkulaisuudessa kannata, on TPS - kun se pelaa helsinkiläisiä vastaan, Peter Nyman sanoo..