Jonosta tuli Yono

TS/Marttiina Sairanen<br />Yonon Jonna Suvijärvi (vas.) ja Noora Laine suunnittelevat perustavansa toisen liikkeen Helsinkiin, kunhan Turun liike saadaan ensin kunnolla pyörimään.
TS/Marttiina Sairanen
Yonon Jonna Suvijärvi (vas.) ja Noora Laine suunnittelevat perustavansa toisen liikkeen Helsinkiin, kunhan Turun liike saadaan ensin kunnolla pyörimään.

Kun Jonna Suvijärvi ja Noora Laine tapasivat toisensa stylistikoulussa pari vuotta sitten, palaset loksahtivat niin sanotusti paikoilleen.

Pukuompelijan koulutuksen saanut yrittäjäperheen kasvatti Noora Laine oli haaveillut omasta ompelualan yrityksestä jo tovin.

Myös kulttuurintuottamista opiskellut ja teatterissa tuottajana työskennellyt Jonna Suvijärvi oli jo pitkään suunnitellut liikkeen perustamista. Mutta vasta kun sopiva liikekumppani löytyi, oli aika tehdä unelmista totta.

-Tällä alalla, on pakko laittaa oma yritys pystyyn, sillä ei kukaan etsi työkkärin sivuilla stylisteja, Suvijärvi toteaa.

Stailaus- ja ompelupalveluita tarjoava vaatekauppa Yono avasi ovensa asiakkaille Humalistonkadulla, entisen antiikkiliikkeen tiloissa joulukuun 1. päivänä.

- Huoneiston välittäjä oli juuri kiinnittämässä vuokrattavana -lappua ikkunaan, kun kävelimme sisään ja totesimme sopivan tilan löytyneen. Ihastuimme etenkin 1800-lukulaiseen lattiaan, Suvijärvi muistelee.

Galleriamainen tila on kaikkea muuta kuin tavallinen vaatekauppa. Seinille ripustetut vaatteet ovat kuin taideteoksia, mutta käytettäviä ja päälle puettavia. Uniikkivaatteiden lisäksi myynnissä on kenkiä, laukkuja, sukkia, alusasuja ja kaikenlaista pientä korvakoruista rintamerkkeihin.

- Kaikki tuotteet ovat yksittäiskappaleita. Eikö se ole jokaisen naisen unelma, että kenelläkään toisella ei ole samanlaista, Suvijärvi tuumii.

Suurin osa myynnissä olevista tuotteista on turkulaisten muotoilijoiden, suunnittelijoiden sekä sellaisiksi opiskelevien valmistamia. Jatkossa tuotteita on tarkoitus ottaa myyntiin muualtakin.

Yhteistyötä on suunnitteilla Lahden muotoiluinstituutin, Kuopion muotoiluakatemian sekä Viron taideakatemian kanssa. Suunnitelmissa on myös toisen liikkeen perustaminen Helsinkiin.

Toistaiseksi Suvijärvi ja Laine keskittyvät myymään ja välittämään eteenpäin muiden valmistamia ja suunnittelemia tuotteita. Oman malliston aika on sitten myöhemmin.

- Nyt ei ehdi olla luova. Toimimme mesenaattina muille suunnittelijoille, jotka haluavat oman liikkeen sijaan keskittyä luomiseen ja valmistamiseen. Suomessa on vaikea päästä läpi ja saada tuotteita myyntiin. Myös oman yrityksen perustaminen on tehty Suomessa liian vaikeaksi, Suvijärvi kritisoi.

Myyntityö on kuitenkin vain pala Yonon palveluista. Saman katon alta saa nimittäin myös stailaus- ja ompelupalvelua. Kuten naiset toteavat, Yonoon voi tulla stailattavaksi, lyhentää samalla kertaa vanhat housut ja ostaa lähtiessä uusia vaatteita.

- Yksityisasiakkaille teemme stailausta, värianalyysia ja tyylin päivitystä. Toimimme myös personalshoppereina eli voimme lähteä asiakkaan mukaan vaateostoksille, jos asiakas on liian kiireinen tai kertoo vain pyörivänsä liikkeissä osaamatta ostaa mitään, Suvijärvi kertoo.

- Aikaa vievin homma on kuitenkin mainosstailaus, joka lisääntyy Turussakin hiljalleen, Suvijärvi lisää.

Stailaus- ja ompelupalvelu ovatkin se salaisuus, jonka vuoksi Yonon hintataso on muita erikoisliikkeitä alhaisempi.

- Tarkoitus on, että kaikki pystyvät ostamaan tuotteita, opiskelijatkin. Suurin osa tuotteista on opiskelijoiden valmistamia, joita toiset opiskelijat haluavat ostaa. Haluammekin tarjota tuotteita ihmisiltä ihmisille, Suvijärvi sanoo.

TS/Marttiina Sairanen<br />Veikeät painokuviot koristavat turkulaisen Kipikuteen pussukoita.
TS/Marttiina Sairanen
Veikeät painokuviot koristavat turkulaisen Kipikuteen pussukoita.
TS/Marttiina Sairanen<br />Jihana Designin räikeät bokserit on valmistettu kierrätys- materiaaleista.
TS/Marttiina Sairanen
Jihana Designin räikeät bokserit on valmistettu kierrätys- materiaaleista.