Lisäohjeita kaivataan

Suuri osa isommista turkulaisravintoloista odottaa yhä sosiaali- ja terveysministeriöltä ja kaupungin rakennusvalvonnalta ohjeita, miten siirtymäajan tuovat ilmastointiratkaisut tai erilliset tupakkakopit pitäisi toteuttaa. Ohjeet tuntuvat olevan hukassaviranomaisiltakin,vaikka lain voimaantuloon on enää aikaa vähän yli kaksi kuukautta.

Ravintola Castlen Mika Kiviniemi arvioi, että että rakennusluvan saamiseen, ilmastoinnin mittaukseen ja savun leviämisen analysointiin ja viimein tilojen rakentamiseen ei jäljellä oleva aika enää välttämättä riitä.

Turun rakennusvalvonnan piti järjestää tiedotustilaisuus alueen ravintoloitsijoille maanantaina 19.3, mutta tilaisuus jouduttiin siirtämään viikolla eteenpäin. Esimerkiksi Ravintola Uudessa Apteekissa kaivattaisiin pikaisesti ohjeita siitä, miten vanhassa ja suojellussa rakennuksessa ilmastointi pitäisi toteuttaa.

Ravintola Olavin Krouvi taas on hakemassa ympärivuotista aukiolo-oikeutta katetulle terassilleen, johon voisi joko rakentaa ilmastoinnin tai erillisen tupakkakopin, vain ohjeistukset puuttuvat.

Monet ravintolat kaipaavat myös tietoja, miten lain rikkomista valvotaan ja rangaistaan, mihin ulottuu ravintolan vastuu ulos siirtyvistä tupakoijista ja saako terasseilla polttaa myös anniskeluoikeusajan jälkeen.

Ministeriön mukaan terassipolttamisen käytäntö muuttuu, jatkossa terassitupakointi ei ole sidoksissa anniskeluoikeuteen. Myös ravintolalaivoissa sovelletaan samoja sääntöjä eli tupakointi on kielletty vain ravintolalaivan sisätiloissa.