Älä hävitä talletustodistusta

Jos on aikanaan avannut tai saanut lahjoituksena määräaikaisen talletustilin, kannattaa varmistaa, onko kyseessä sellainen tili, jonka asioiden hoito onnistuu vain talletustodistusta näyttämällä. Tällöin tilillä lymyävät roposet saa ulos pankista vain todistusta näyttämällä. Jos todistus on hukassa, tiedossa on isot etsintätalkoot. Jos talletustodistusta ei löydy, rahat saa ulos tililtä vain kuoletusmenettelyllä.

Kuoletusmenettelyssä ilmoitus tilin lopettamisesta julkaistaan Virallisessa lehdessä, joka on valtion ilmoitus- ja kuulutuslehti. Tästä koituvat kulut maksaa asiakas. Menettelyyn kuluu aikaa puolisen vuotta.

- Kustannuksia tulee meillä noin 80 euroa. Tästä osa menee ilmoituksen julkaisemiseen ja osa pankille järjestelykuluina, pankinjohtaja Marjut Suvanto Nordean Kauppatorin konttorista kertoo.

- Jos kyseessä on hyvin pieni summa, joitakin kymmeniä euroja, voidaan asiakassuhteesta ja tapauksesta riippuen tehdä erillinen paperi, jolla asiakas sitoutuu siihen, että ei tule vaatimaan tilillä olevia rahoja enää uudestaan, jos talletustodistus myöhemmin löytyy.

- Viimeiset talletustodistustilit on meillä avattu vajaa kymmenen vuotta sitten. Todella harvoin talletustodistustilejä kuoletetaan todistuksen häviämisen takia, useammin kuoletus tulee kysymykseen, jos säästötilin vastakirja on hävinnyt, luottojohtaja Maarit Sahlström Lounais-Suomen Osuuspankista kertoo.

- Niiden seitsemän vuoden aikana, jotka olen ollut sijoitusneuvojana, ei kadonneita talletustodistuksia ole tullut vastaan, sijoitusneuvoja Tiina Lappi Liedon Säästöpankista toteaa.

Talletustodistusten käytöstä on luovuttu, koska ne ovat herkkiä katoamaan. Sen tilalle on tullut tilisopimus, joka on asiakkaan kannalta kevyempi menettely. Siinä asiakas saa kuitin talletuksestaan.

Kuitti ei ole arvopaperi, joten sen häviäminen ei aiheuta katastrofia.

Teksti: MARKO SURVONEN