Talous

Ahvenanmaan suurin omaisuus kertyi autoista, laivamuonasta ja halleista

TS/Jori Liimatainen<br />Kauppaneuvos Anders Wiklöf haluaa nyt aikaa elämälle ja taiteelle. - Kuljeskelen ympäriinsä ja nautin tauluistani, Wiklöf sanoo. Suosikki 170 teoksen joukossa on Peter Dahlin kuuluisa Stolta stad (taustalla), joka Wiklöfin mielestä on tunnelmaltaan kuin kotitekoinen omenaviini.
TS/Jori Liimatainen
Kauppaneuvos Anders Wiklöf haluaa nyt aikaa elämälle ja taiteelle. - Kuljeskelen ympäriinsä ja nautin tauluistani, Wiklöf sanoo. Suosikki 170 teoksen joukossa on Peter Dahlin kuuluisa Stolta stad (taustalla), joka Wiklöfin mielestä on tunnelmaltaan kuin kotitekoinen omenaviini.

LIISA ENKVIST

Ahvenanmaalainen liikemies Anders Wiklöf säteilee kilpaa talven pimeimpään kauteen osuneen auringon kanssa. Viidentoista minuutin ajomatkan päässä Maarianhaminasta on entisen autokauppiaan ja nykyisen miljonääriliikemiehen oma paratiisi.

- Tervetuloa Andersuddeniin. Pitäkää ihmeessä kengät jalassa, tämähän on kesämökki, kauppaneuvos Wiklöf sanoo naama peruslukemilla.

"Mökki" on kasvanut muutamassa vuodessa 1500-neliöiseksi luksustaloksi.

- Parturini kyseli minulta aikoinaan, että voisitko ostaa sisareni kesämökin. Sanoin, etten missään nimessä. Sitten ajattelin, että njaa, käydään nyt kuitenkin katsomassa. Wiklöf selittää.

Wiklöf, jota yleisesti tituleerataan Ahvenanmaan kuninkaaksi, on Ahvenanmaan rikkain mies. Vuonna 1946 syntyneen muurari-isän ja sokean hieroja-äidin poika tottui vastuun kantoon ja kovaan työhön jo poikana.

Varsinainen ura alkoi autokauppiaana. Epäilyksistä huolimatta Mersut tekivät Ahvenanmaalla kauppansa. Wiklöf tienasi 20 vuoden aikana mukavan pesämunan. Vuonna 1987 hän sai autokaupasta tarpeekseen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Ajattelin, että nyt on lopetettava, jos elämässä aikoo tehdä vielä jotain muuta. Luovuin autoista ja sijoitin rahojani osakkeisiin, Wiklöf kertoo.

Katamaraaneista suurkeittiöihin

Wiklöfin bisnekset laajenivat lukuisiin lonkeroihin. Nyt hän omistaa ruokakauppoja, kaksi hotellia, helikopteripelastusyrityksen, suurkeittiötoimintaa harjoittavan Bra Kökin. Neljässä maassa ja kuudella paikkakunnalla toimiva ME Group on erikoistunut laivamuonitukseen ja tukkutoimintaan. Kälviällä puolestaan toimii erilaisia halleja rakentava Best-Hall, joka työllistää 110 henkeä.

- Paras päätökseni liike-elämässä oli Best-Hallin ostaminen, se oli kyllä hyvä ratkaisu, Wiklöf pohtii.

Huonojakin päätöksiä on toki tullut tehtyä. Yksi niistä oli katamaraanien osto pian autokaupasta luopumisen jälkeen.

- Olimme aikaamme edellä. Lisäksi katamaraanit eivät olleet silloin vielä niin kehittyneitä, ne heiluivat ja ihmiset voivat pahoin. Nythän niitä käytetään paljonkin.

- No myimme ne sitten kiinalaiselle maailman suurimmalle varustamolle, hän hymähtää.

Wiklöf on aina uskonut bisneksessä monialaisuuteen, siksi rönsyjen karsimisen sijasta niitä on hankittu lisää.

- Siinä oppii niin paljon eri aloista, Wiklöf perustelee.

Wiklöfin konserni työllistää nyt 800 henkeä ja liikevaihto on 263 miljoonaa euroa. Vielä muutama vuosi sitten Anders Wiklöf istui 16 eri yrityksen hallituksessa. Nyt määrä on kutistunut neljään. Yrityksen ohjaksiin on siirtynyt yhä enemmän konsernin toimitusjohtaja Nils Lampi .

Kodissa käy 2000 henkeä vuodessa

Aikaa riittää nyt uusiin intohimoihin, joista suurin on Andersudden.

Taloa on laajennettu ja laajennettu. Tilaa on tarvittu yhä kasvavalle taidekokoelmalle, joka upeudessaan päihittää monet museot. Seinillä riittää katseltavaa Elin Danielsson-Gambogista Schjerfbeckiin ja Ellen Thesleffiin. Eikä Wiklöf kyllästy niistä kertomaan.

Paikasta on tullut lähes turistinähtävyys.

- Täällä käy noin 2000 ihmistä vuodessa. Ja ainakin 10 000 haluaisi tulla, Wiklöf sanoo.

Sisustamiseen ihastunut Wiklöf on hankkinut taloon 15 kristallikruunua ja seitsemän takkaa.Vaaleita sohvaryhmiä ja itämaisia mattoja, taidekirjoja ja kauniita esineitä on joka puolella.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Oma lukunsa on talon puutarha, johon Wiklöf halusi kukkivan maksaruohomaton, lampia ankoille ja lukuisille kissoille omat kesämökkinsä. Kallioon on tehty merivesiuima-allas. Viimeisin villitys on puoliksi kallion sisään louhittu tennis- ja monitoimiareena. Punaisesta kalliosta louhitusta jätekivestä Wiklöf teetätytti muurit, joiden lomaan istutettiin syksyllä 6000 ruusua.

- Tämä oli aikamoinen palapeli. Mutta satun pitämään kovasti ruusuista, Wiklöf esittelee kaartuvia muureja.

Kissoja ja julkkiksia

Näyttävästä elämäntyylistä huolimatta Ahvenanmaa ei koskaan ole käynyt Wiklöfille liian pieneksi. Seurapiireihin ei tarvitse hakeutua, ne tulevat Ahvenanmaalle.

- Ei, en juurikaan soita itse pianoa, mutta Carola Häggvist soittelee sitä täällä ollessaan, vastaa Wiklöf huolettomasti kysymykseen flyygelin käytöstä.

Läheisiin ystäviin kuuluu myös tennistähti Björn Borg . Yhdessä ystävykset pelaavat areenalla ja käyvät muun muassa ostamassa paikallisesta ruokakaupasta - jonka Wiklöf omistaa -, jauhelihaa kissoille, joita eläinrakkaan Wiklöfin tilalla vilisee joka puolella.

- Niitä on tullut lisää ja lisää. Eivät ne mihinkään lähde, kun saavat täällä ruokaa, Wiklöf hymähtää.

TS/Jori Liimatainen<br />Wiklöf rakennutti talonsa viereen valtaisan tennisareenan, jossa hän pelaa muun muassa Björn Borgin kanssa.
TS/Jori Liimatainen
Wiklöf rakennutti talonsa viereen valtaisan tennisareenan, jossa hän pelaa muun muassa Björn Borgin kanssa.

Lue myös nämä yhteistyö­kumppanimme artikkelit