Turun Skanssiin 150 miljoonan euron kauppa- ja asuinkeskus pikavauhtia

TS/Arkkitehtitoimisto Pekka Helin & co<br />Helsingintien kupeeseen rakennettavassa Skanssissa yhdistetään uudella tavalla kauppakeskus ja asuminen. Kaupallinen veturi Citymarket sijoittuu keskuksen koilliskulmaan. Kauppakeskusta voidaan laajentaa myöhemmin 9 000 kerrosneliöllä.
TS/Arkkitehtitoimisto Pekka Helin & co
Helsingintien kupeeseen rakennettavassa Skanssissa yhdistetään uudella tavalla kauppakeskus ja asuminen. Kaupallinen veturi Citymarket sijoittuu keskuksen koilliskulmaan. Kauppakeskusta voidaan laajentaa myöhemmin 9 000 kerrosneliöllä.

Jukka Vehmanen

Turun itäpuolen asukkaat ovat saamassa Skanssiin Raision Myllyn kokoisen kauppakeskuksen.

Skanssiin aletaan rakentaa jo ennen vuoden vaihdetta 100 yrityksen kauppakeskusta ja 500 asukkaan asuntoaluetta. Alueen toteuttava rakennusliike Hartela aikoo saada keskuksen ensimmäinen vaiheen käyttöön jo keväällä 2009. Alueen asuntotuotannon ensimmäiset vaiheet valmistuvat samoihin aikoihin.

Turun kaupungin kiinteistötoimenjohtajan Jouko Turton mukaan Turussa on rakennettu yhtä suuri kaupunginosa viimeksi Koivula-Harittuun, joka valmistui 1980-1990 -luvuilla.

- Tämä on viimeinen massiivinen, rakentamaton alue Turun ydinkeskustassa, Turto sanoo.

Skanssi on tähän mennessä Hartelan suurin rakennuskohde. Hanke maksaa 150 miljoonaa euroa ja kerrosneliöitä syntyy yhteensä 80 000.

Kauppakeskuksen 40 000 kerrosneliötä tekevät siitä valtakunnallisesti merkittävän vähittäiskaupan keskuksen. Skanssi tavoittelee 4,5 miljoonaa kävijää ja 130 miljoonan euron myyntiä vuodessa.

Kaupallisen vetovoiman ytimenä tulee toimimaan Keskon K-Citymarket, josta on nyt solmittu vuokrasopimus. Lisäksi keskukseen tulee runsaasti kotimaisia ja ulkomaisia merkkitavara- ja erikoisliikkeitä.

- Liiketilojen täysimittainen markkinointityö on alkanut menestyksekkäästi kuluneen syksyn aikana, kertoo Hartelan kiinteistökehityksestä vastaava johtaja Kari Mäkelä , mutta ei paljasta, mitä muita yrityksiä keskukseen on tulossa.

Kappelikin tähtäimessä

Hartelan alueelle tulee nousee 250 asuntoa, mutta koko Skanssin alueelle arvioidaan tulevan asuntoja 5000 asukkaalle. Kauppakeskuksen kylkeen rakennetaan pääasiassa 2-4 -kerroksisia asuintaloja.

Lisäksi alueelle on tarkoitus sijoittaa kunnallisia palveluja, kuten sivukirjasto ja ala-aste. Seurakunnallisista palveluista havitellaan muun muassa kappelia. Myös elokuvatarjontaa toivotaan.

Pysäköintipaikkoja tulee peräti 2000. Myös asuntojen pysäköintitilat on keskitetty kauppakeskuksen alaosaan.

Mäkelän mukaan alueesta tulee suomalaisittain poikkeuksellinen.

- Siellä yhdistyvät monipuolinen kaupallinen tarjonta ja asuminen puutarhakaupungin viehättävissä puitteissa.

Skanssin suunnittelussa on haettu oppia Euroopasta ja apuna on käytetty jopa tulevaisuudentutkijaa.

- Puhumme mieluummin palvelukylästä kuin mistään kauppakaupungista, Mäkelä kiteyttää.

- Pitkästä aikaa tehdään muutakin kuin peltohalleja, hän sanoo viitaten kauppakeskuksiin.

Hartelan toimitusjohtaja Heikki Hartela vakuuttaa, että yhtiö selviää mittavasta ja pikaisesta hankkeesta, vaikka rakennusalan kapasiteetista on pulaa, ja samaan aikaan aletaan rakentaa Raisioon Ikeaa ja muita suuria kauppakiinteistöjä. Heikki Hartelan mukaan kapasiteettia hanketta varten on varattu riittävästi, ja yhtiön toimintakulttuuri perustuu oman väen käyttöön. Työmaa työllistää parhaimmillaan 600 ihmistä ja keskimäärinkin 150 ihmistä.

Vastapaino Myllylle ja Länsikeskukselle

Mäkelän mukaan Skanssi on selvä vastapaino sille, että ostovoima on siirtynyt Turun läntisiin kauppakeskuksiin.

  Hartelan laskujen mukaan Turun itäpuolisista kunnista löytyy 165 000 asukkaan potentiaali, kun länsipuolella asukkaita on 159 000.

- Se antaa kuvan siitä, kuinka suuri määrä ihmisiä on ollut vailla tällaisia palveluja.

Mäkelän mukaan viiden minuutin matkan päästä Skanssista on 43 000 asukasta,

- Ostovoima kasvaa Turun seudulla 20 prosenttia kymmenessä vuodessa. Siinä peruste, miksi kauppakeskuksia syntyy, Mäkelä huomauttaa.

Keskon aluejohtaja Olli Setänen uskoo, että uusi Skanssin Citymarket ei verota Kupittaan Citymarketin asiakaskuntaa kuin viidellä prosentilla. Skanssin 10 000 kerrosneliön Citymarket on kooltaan kolmanneksen pienempi ja se keskittyy enemmän ruokapuoleen. Erikoiskaupan tiloja keskukseen tulee 30 000 kerrosneliötä.

- Uskomme, että kauppakeskus vetää erikoiskauppojen voimalla laajemmalta alueelta asiakkaita, jotka hoitavat siinä samalla päivittäistavaraostoksensa Skanssin marketissa, Setänen sanoo.

TS/Arkkitehtitoimisto Pekka Helin & co<br />Kauppakeskuksen yhteyteen tulee 2-4 -kerroksisia asuintaloja 500 ihmiselle.
TS/Arkkitehtitoimisto Pekka Helin & co
Kauppakeskuksen yhteyteen tulee 2-4 -kerroksisia asuintaloja 500 ihmiselle.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.