Kirjolohi Kustavin tärkein jalostettava

JORMA PIHLAVA

Apetit Kala Oy:n Kustavin kalanjalostamo on Lännen kolmesta kalatehtaasta pienin, mutta senkin vuosituotanto hipoo jo miljoonaa kiloa. Kasvu on ripeää: vuonna 2004 kalajalosteita valmistui 680 ja viime vuonna jo noin 800 tonnia.

- Tänä vuonna päästäneen jo liki miljoonaa kiloa, yli 900 tonnin joka tapauksessa, tuotantopäällikkö Juha Sopanen laskee.

Vartsalan saaren Vuosnaisten kylässä toimiva kalanjalostamo työllistää suoraan parikymmentä henkeä ja välillisesti koko joukon kalankasvattajia. Tärkein raaka-aine on kirjolohi, jota laitos hankkii vajaalta kymmeneltä kasvattajalta pääasiassa Ahvenanmaalta. Myös siika kasvatetaan suomalaisin voimin lähivesillä, viljelty lohi saadaan Norjasta ja Chilestä.

Kala tulee jalostamoon ruodottomina fileinä. Pääosa kirjolohesta ja lohesta suikaloidaan ja marinoidaan. Osa savustetaan. Siika graavataan ja viipaloidaan.

Tuotteet siirtyvät vähittäiskaupan kautta kotitalouksien ruokapöytiin. Suurkeittiöihin päätyy tuotannosta vain 3-5 prosenttia.

Kirjolohituotteiden osuus tuotannosta nousee yli 85 prosentin. Saatavilla olevan raaka-aineen laatu on Sopasen mukaan oivallinen.

- Ostamme kalan oikeaan aikaan ja saamme juuri sellaista kuin haluamme.

Tasaisen tuotannon turvaamiseksi fileitä pakastetaan varastoon satoisimpaan kala-aikaan. Juha Sopanen vakuuttaa, ettei pakastaminen notkauta laatua, kun se tehdään oikein.

- Tuulitunnelissa ja 40 asteen pakkasessa. Fileet vakumoidaan eivätkä ne pääse hapen kanssa kosketuksiin.

Sopasen mukaan suomalainen kirjolohi on tätä nykyä erittäin hyvälaatuista. Hän soisikin kasvatuksen lisääntyvän.

- Suomen viljelymäärät ovat laskeneet. Joskus 10-15 vuotta sitten kasvattajien ruokakalatuotanto oli lähes 20 miljoonaa kiloa, tällä hetkellä vain puolet siitä. Kysyntä olisi kasvussa. Toisaalta kalankasvatuksen kuormitusluvut ovat parantuneet huimasti, kun rehupuolta on kehitetty.

Kustavin kalanjalostuslaitoksen aloitti 1990 Suomen Sokeri Oy:n tytäryhtiö Kariniemi Oy. Cultor Oy:ksi muuttunut emoyhtiö myi jalostamon 1993 Tresko Food Oy:lle ja uudeksi toiminimeksi tuli Tresko Fish Oy. Syksyllä 1996 se siirtyi osaksi Lännen Tehtaat -konsernia. Viime vuoden alusta yhtiö fuusioitiin Apetit Kala Oy:öön.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.