Suomi voitti euroviisut

LK/REUTERS<br />Lordi teki kappaleellaan Hard Rock Hallelujah suomalaista musiikkihistoriaa Eurovision laulukilpailuissa myöhään lauantaiyönä Ateenassa.
LK/REUTERS
Lordi teki kappaleellaan Hard Rock Hallelujah suomalaista musiikkihistoriaa Eurovision laulukilpailuissa myöhään lauantaiyönä Ateenassa.

Suomen edustaja Lordi voitti lauantai-iltana käydyn Eurovision laulukilpailun Ateenassa Kreikassa. Voitto on Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen euroviisuvoitto.

Samalla Lordi teki kaikkien aikojen piste-ennätyksen. Lordin Hard Rock Hallelujah keräsi peräti 292 pistettä. Eroa toiseksi sijoittuneeseen Venäjään kertyi 43 pistettä. Kolmanneksi euroviisufinaalissa nousi Bosnia-Hertsegovina. Lisää Lordin voitosta Ajassa-osastolla.

Suomi keräsi täydet 12 pistettä Tanskasta, Ruotsista, Norjasta, Virosta, Puolasta, Britanniasta, Islannista ja Kreikasta.

Kymmenen pistettä Suomelle antoivat Andorra, Kroatia, Irlanti, Liettua, Saksa ja Espanja. Kolmanneksi parhaaksi eli kahdeksan pisteen arvoiseksi Suomen noteerasivat Slovenia, Latvia, Belgia, Sveitsi, Venäjä ja Ranska.

Nollille Suomen ja Lordin jättivät ainoastaan Armenia, Monaco ja Albania.

Lordi seurasi artistilämpiössä pistelaskun kehittymistä kaikessa rauhassa. Lordi onnitteli kyltillä syntymäpäiväänsä juhlinutta isäänsä. Ryhmän kylteistä löytyivät myös tekstit "We love you" ja "Otetaanpa maltilla siellä Suomessa".

Jo pistelaskun puolivälissä kisan ennakkosuosikki, Kreikan edustaja Anna Vissi osasi vastata juontajan kysymykseen kisan voittajasta yhdellä sanalla:

- Suomi.

Ja Suomihan se oli. Lordin seurueessa oli kisan jälkeen riemu syystäkin katossa.

- Aivan mahtavaa. Ja nyt Lordia viedään, Lordin levy-yhtiö Sony BMG:n brand manager Katja Toivanen säteili voiton jälkeen.

Samoissa tunnelmissa oli myös Lordin delegaatioon kuuluva Tommi Niemi.

- Upeat tunnelmat. Ja nyt sitten kauhea hässäkkä päällä, Niemi sanoo kuulostaen kuitenkin siltä, että hässäkkä on hyvinkin tervetullut.

Ateenassa kilpailua seuraamassa ollut tämän vuoden kirjallisuuden valtionpalkinnon voittaja Juha Itkonen pitää Lordin voittoa jokseenkin ihmeellisenä temppuna.

- Ei olisi uskonut, että näin voi käydä. Kyllähän täällä Ateenassa Lordi-kuume nousi koko ajan, mutta vielä alkuviikosta voittomahdollisuudet tuntuivat olevan noin promillen luokkaa, Ateenassa toimittajana häärivä Itkonen sanoo.

- Tämä oli minulle ensimmäinen Eurovision laulukilpailun finaali paikan päällä. Kivaa, että heti ensimmäinen kerta oli myös näin hieno, itsekin bänditouhuissa mukana ollut kirjailija luonnehtii.

Suomen euroviisuklubin puheenjohtaja Martti Immonen on tietysti Lordin voitosta enemmän kuin tyytyväinen.

- Niinhän tämä meni kuin pitikin. Olen hemmetin tyytyväinen ja kiitollinen Lordille, että hän jaksoi vetää raskaan Ateenan-keikan niin hyvin läpi. Se on suoritus, josta jokaisen suomalaisen tulee olla ylpeä, Immonen hehkuttaa.

- Nyt Suomessa uskotaan, että euroviisuissakin voi menestyä. Välillä tuntui jo siltä, että usko on mennyt. Nyt se on palautettu, Immonen vakuuttaa.

DPA: Lordin voitto "hirviömäinen yllätys"

Saksalainen uutistoimisto DPA piti Lordin voittoa Eurovision laulukilpailussa "hirviömäisenä yllätyksenä". DPA:n mukaan tämän vuoden euroviisujen tulos menee historian kirjoihin yhtenä kilpailun eriskummallisimpana tuloksena, mutta myönsi myös yhtyeen esityksen olleen yksi illan parhaista.

Ranskalainen AFP-uutistoimisto sanoi puolestaan, että miljoonat suomalaiset häpesivät Lordin valintaa viisuehdokkaaksi.

LK/REUTERS
LK/REUTERS
LK/REUTERS
LK/REUTERS
LK/REUTERS
LK/REUTERS
LK/REUTERS
LK/REUTERS
LK/REUTERS
LK/REUTERS
LK/REUTERS
LK/REUTERS
LK/REUTERS
LK/REUTERS
LK/REUTERS
LK/REUTERS
Lehtikuva<br />Suomalaisia faneja oli Kreikassa lähes sata. Joukko Lordin kannattajia O.A.K.A:n edessä Ateenassa.
Lehtikuva
Suomalaisia faneja oli Kreikassa lähes sata. Joukko Lordin kannattajia O.A.K.A:n edessä Ateenassa.