Sigge hamuaa Turusta myös maailmalle

TS/Timo Jerkku<br />Arkkitehtitoimisto Siggen porukalla, toimitusjohtaja Pekka Mäellä (vas.) ja yhtiön hallituksen puheenjohtajalla Kim Eklundilla on ilo nauttia Aurajokirannan maisemista. Riemua jakamassa toimiston perustaja Sigvard Eklund (kesk.).
TS/Timo Jerkku
Arkkitehtitoimisto Siggen porukalla, toimitusjohtaja Pekka Mäellä (vas.) ja yhtiön hallituksen puheenjohtajalla Kim Eklundilla on ilo nauttia Aurajokirannan maisemista. Riemua jakamassa toimiston perustaja Sigvard Eklund (kesk.).

ERJA TAPANA

Kun Arkkitehtitoimisto Sigvard Eklund 50 vuotta sitten perustettiin, yritys sijaitsi arkkitehti Eklundin kotona Turun Tuomiokirkkokadulla. Päivää ennen toimiston avajaisia maassa räjähti yleislakko.Toimisto kuitenkin avattiin, ja vähitellen väki kasvoi 16:een, ja parhaimmillaan palkkalistoilla oli 26 arkkitehtuurin ammattilaista.

Jo silloin toimisto suuntasi katseensa Ahvenanmaalle, minne suunniteltiin paljon liike- ja asuinrakennuksia.

1990-luvulla nimi muutettiin Arkkitehtitoimisto Sigge Oy:ksi ja toimitusjohtajan pallilla istui arkkitehti Antti Mäki.

Nykyisellä toimitusjohtajalla, arkkitehti Pekka Mäellä on jo takanaan pitkä ura Siggessä; hän hääri jo kouluaikana toimistossa kesätöissä.

Pekka Mäki perusti kilpailuvoittojensa saattelemana 1996 Helsinkiin oman toimiston nimeltä Viiva Arkkitehtuuri.

2001 Sigge ja Viiva niputettiin yhteen. Nyt Arkkitehtitoimisto Sigge Oy/Viiva Arkkitehtuuri on 2,3 miljoonan liikevaihdollaan Turun suurin, ja koko maassa viides tai kuudes. Siggen hallituksen puheenjohtajana vaikuttaa arkkitehti Kim Eklund , Sigvard Eklundin poika.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana toimisto on suunnitellut sata koulua, satoja asuinkerrostaloja, kymmeniä toimisto- ja liikerakennuksia eri puolille etelä-Suomea sekä lukuisia terminaaleja Turun, Naantalin, Maarianhaminan ja Tukholman satamiin.

Kiinassa piilevät isot markkinat

Parikymmentä vuotta sitten Siggessä oli 40 työntekijää, nyt kolmisenkymmentä.

Sigge on vähin erin laajentanut toimintaansa Suomesta ulkomaille. Baltian maihin toimisto on etupäässä suunnitellut ravintoloita ja liikerakennuksia.

- Kaukoidästä löytyy markkinoita. Kävin vastikään esittelemässä Hongkongissa töitä, ja sieltä tultiin tänne katsomaan taloja. Kiinassa kiinnostaa erityisesti suomalaisten taito käyttää puuta rakentamisessa. Iso ongelma maassa on se, että valtavat ihmisjoukot havittelevat kaupunkeihin, ja niitä aiotaankin rakentaa maaseudulle.

Kaksikielisyys on ollut Siggen etuna alusta alkaen. Ahvenanmaalla syntyy jatkuvasti uusia projekteja.

Saarimaakunta on etupäässä toimiston toisen pääsuunnittelijan Kim Eklundin hoteissa. Ahvenanmaalle on muun muassa suunniteltu virastoja, museorakennus ja jalkapallostadion.

Berliinin lähetystö vetää yleisöä

Maailmalla luomuksista tunnetaan ehkä parhaiten Siggen tiimin, Pekka Mäen, Rauno Lehtisen ja Toni Peltolan suunnittelema Berliinin lähetystörakennus. Voittoisa työ on myös yksi Mäen suosikeista.

- Muodoltaan se on yksinkertainen suomalainen puulato. Idea saatiin Koskenkorvapullosta. Rakennus muuttaa ilmettä, kun sen ikkunaluukut avataan tai suljetaan ja kun talo illalla valaistaan, Mäki kertoo.

- Vuonna 1999 rakennettu talo herättää edelleen suurta kiinnostusta, lähetystöä käydään katsomassa joukolla, kaukaakin.

Turkuun rakennetuista töistä arkkitehtia lämmittää eniten Åbo Akademin humanistisen tiedekunnan Arken Piispankadulla.

Julkiset hankkeet innostavat Mäkeä erityisesti.

- Unelmani on suunnitella julkinen rakennus, museo tai jokin muu kulttuurilaitos.

Aurajokiranta Turun helmi

Viime vuosina Turun kaupunkikuva on arkkitehdin mielestä kohentunut tuntuvasti.

- Aurajokiranta on ehdottomasti kaupungin kauneinta maisemaa. Lisäksi löytyy yksittäisiä alueita kuten Portsa ja Piispankatu. Parhaillaan tapahtuva täydennysrakentaminen tekee hyvää jälkeä kaupungin keskustassa.

Kauppatorin remontille Mäki antaisi vauhtia.

- Mutta torihanke liittyy S-ryhmän kaupallisten palveluiden rakentamiseen. Edelleen torin kohentaminen pohjaa Markelinin suunnitelmaan. Mutta avoinna on se, kuinka paljon torin ympärille tulee uudisrakennuksia.

Mokiakin on arkkitehdin mielestä tehty.

- Laman aikana ei olisi saanut rakentaa hurjalla vauhdilla Itärannan Kaasukellon aluetta täyteen. Rakentaminen olisi pitänyt siirtää jonnekin muualle.

Mäki antaa kiitosta myös Turussa kohentuneelle keskustelukulttuurille.

- Yhteistyökyky on parantunut. Ja poliitikkojen laatu on kasvanut. Nykyään asioista pystytään oikeasti keskustelemaan. Aina se ei ole toiminut.

Arkkitehti painaa työssä pitkää päivää. Työ on hänelle myös harrastus.

- Olen kyllä yrittänyt keventää, mutta Äitienpäiväkin meni työtä tehdessä. Ruuhka on kausiluontoista; keväällä kaikki heräävät tilaamaan töitä.

Pekka Mäen rakkain harrastus on mökkeily Turun saaristossa, Iniössä.

Arkkitehtitoimisto Sigge juhlii 50 vuottaan Turun Arkenissa tiistaina 23. toukokuuta kello 15-19.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.