Lappilainen Leimet kasvaa kapealla erikoisalallaan

TS/Jari Rantanen<br />Leimet Oy:n konepaja käyttää vuosittain noin 5000 tonnia terästä erilaisiin paalutarvikkeisiin. Erkki Leinon (vas.) ja Mikko Toivosen edessä on järeitä valutyökaluja.
TS/Jari Rantanen
Leimet Oy:n konepaja käyttää vuosittain noin 5000 tonnia terästä erilaisiin paalutarvikkeisiin. Erkki Leinon (vas.) ja Mikko Toivosen edessä on järeitä valutyökaluja.

JARI RANTANEN

Lappilainen Leimet Oy on löytänyt konepajateollisuuden markkinoilta kapean erikoisalansa, joka on tarjonnut yritykselle tuottavan kasvualustan. Leimetin tuotteet tunnetaan Euroopassa ja vähän kauempanakin työmailla, joilla rakennetaan teräsbetonipaalujen varaan.

Leimetin erikoisalaa ovat erilaiset paalutarvikkeet: paalujatkokset, kalliokärjet, levykengät, sidevanteet ja näihin liittyvät valutyökalut. Lapin Kodiksamissa kyläsepän pajan kylkeen rakennetuissa tiloissa 1960-luvulla alkanut tuotanto on kasvattanut kirkonkylän teollisuusalueelle 1973 muuttaneen yrityksen Euroopan johtavaksi paalutarvikkeiden valmistajaksi, jonka ei ole ainakaan toistaiseksi tarvinnut miettiä muuta tuotantoa.

- Suutari pysyköön lestissään. Meillä tehdään paalukenkiä ja niissä pysytään, toimitusjohtaja Mikko Toivonen sanoo. Nyt Leimetissä valmistaudutaan ottamaan käyttöön helmikuun lopussa valmistuva tuotantotilojen 1 200 neliömetrin laajennusosa.

Laajennushanke kertoo siitä, että hyvässä tuloskunnossa olevassa Leimetissä luotetaan tulevaisuuteen.

Viime vuonna runsaan kahdeksan miljoonan euron liikevaihdon tehnyt yhtiö investoi uusiin tiloihin, koneisiin ja laitteisiin yli 3 miljoonaa euroa.

Leimet on Erkki Leinon yritys. Paalukenkien teon aloitti isä Eino Leino , joka sai 1960-luvun alussa perinteisten maasepän töiden vähentyessä hyvän vihjeen ja lähti esittäytymään ja esittelemään ensimmäistä paalukengän mallikappalettaan tamperelaisen elementtitehtaan ostojohtajalle.

Ensimmäinen vieras työntekijä isän ja kahden pojan perheyritykseen palkattiin 1968, betonipaalujen kalliokärkien valmistus aloitettiin seuraavana vuonna ja pari vuotta myöhemmin otettiin jo ensimmäiset yhteydet Ruotsiin.

1980-luvun alussa Leimet ehti olla pari vuotta lahtelaisomistuksessa, kun Leinot myivät yrityksen Teräspeikko Oy:lle. Teräspeikon tarvittua käteistä Erkki Leino osti Leimetin osakekannan takaisin jo pari vuotta myöhemmin.

Lähes kaikki menee vientiin

Kansakoulupohjalta menestyväksi metallialan yrittäjäksi ponnistanut Erkki Leino on hakenut rohkeasti kasvua viennistä. Kalliokärkien vienti Norjaan alkoi 1983, ja viime vuonna liikevaihdosta 92 prosenttia oli vientiä. Kolmasosa viennistä menee Ruotsiin, toinen kolmasosa Norjaan ja loput lähinnä muualle läntiseen Eurooppaan.

- Kilpailua on sen verran, että virkeänä pysyy, hallituksen puheenjohtaja Erkki Leino sanoo. Leimet on kasvattanut liikevaihtoaan hakemalla uusia vientimaita ja kehittämällä tuotteitaan. Viisi vuotta sitten lappilaisyhtiö osti paalujatkoksia ja kalliokärkiä valmistaneen ruotsalaisen kilpailijan, NCC:n tytäryhtiön konepajan konekannan ja siirsi tuotannon Lappiin.

Rakennustyömailla maahan juntattavien teräsbetonipaalujen jatkosten ja kärkikappaleiden on täytettävä kovat vaatimukset. Se varmistetaan jatkuvalla ulkopuolisella laadunvalvonnalla.

- Me haluamme nukkua yömme rauhassa ja tehdä hyvää työtä. Yhtiön katetta ei paranneta tuotteiden laadun kustannuksella, Toivonen sanoo.

Paalutarvikevalmistaja kokee uudisrakentamisen suhdanteiden heittelyt. Leimetinkin rajuin heilahdus osui puolentoista vuosikymmenen takaiseen aikaan. Kun liikevaihto 1989 oli noin neljä miljoonaa euroa, se oli pudonnut neljä vuotta myöhemmin kolmasosaan. Sen jälkeen kasvu on ollut taas tasaisen nopeaa.

Leimet Oy:ssä hitsaukset tehdään robottitekniikalla, levyosat tehdään miehittämättömällä CNC-ohjatulla levynkäsittelylinjalla ja koneistus tapahtuu täysautomaattisella koneistuslinjalla. Koneisiin ja laitteisiin on investoitu työn fyysisen rasittavuuden vähentämiseksi ja laadun parantamiseksi.

Leimetin vahvuus on nyt noin 30 työntekijää, ja valmistumassa olevan investoinnin odotetaan tuovan lisää työpaikkoja. Toistaiseksi Leimetin konepajassa on vain miehiä, mutta Erkki Leino uskoo muutoksen olevan tulossa, kun uudet koneet ja laitteet keventävät edelleen työvaiheita. Konepajan laajennuksessa varaudutaan myös naisten sosiaalitilojen rakentamiseen.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.