Työasuja tekevä Topper siirtyi uusiin käsiin

TS/Jane Iltanen<br />Omistaja Hanna Rautanen (oik.) tarkastelee Ilmailulaitokselle lähdössä olevaa Topperin valmistamaa takkia. Valmiiden vaatteiden laatua ovat varmistamassa myös toinen omistaja Mia Samuelsson (kesk.) ja ompelija Päivi Rantamäki.
TS/Jane Iltanen
Omistaja Hanna Rautanen (oik.) tarkastelee Ilmailulaitokselle lähdössä olevaa Topperin valmistamaa takkia. Valmiiden vaatteiden laatua ovat varmistamassa myös toinen omistaja Mia Samuelsson (kesk.) ja ompelija Päivi Rantamäki.

Jenni Kimpimäki

Turun Littoisissa Topperin tehtaalla käy joulun alla kuhina. Vaikka työvaateala ei sesonkeja tunne, halutaan monet tilaukset ennen vuodenvaihdetta.

Tämä joulu on Topperille ensimmäinen uudessa ohjauksessa. Kuun alussa toteutetun sukupolvenvaihdoksen myötä kolme yrityksen työntekijää, Hanna Rautanen , Mia Samuelsson ja Leena Tuomi , siirtyivät yrityksen uusiksi omistajiksi. Neljäs omistaja, toimitusjohtaja Ralf Wolin , tuli taloon ulkopuolelta.

Suuria muutoksia ei uusien omistajien myötä ole tiedossa ainakaan lähitulevaisuudessa.

- Meillä on hyvä asiakaskunta ja hyvä maine joten ei tässä ole kiire muutoksille, Wolin kuvailee.

Tuotteita ympäri maan

Topperin tuotantoon moni on törmännyt, mutta harva tietoisesti. Yrityksen valmistamia virka- ja edustusasuja nimittäin näkee niin poliisin ja hätäkeskuslaitoksen työntekijöiden kuin pankkivirkailijoiden ja bussikuskien yllä.

Yrityksen suurimmat asiakkaat ovat Vankeinhoitolaitos ja Ilmailulaitos, joille Topper valmistaa tällä hetkellä kaikki virka-asut. Esimerkiksi Vankeinhoitolaitoksessa työskentelee noin 2 500 henkilöä, joita Topper vaatettaa.

Työasuja tehdään myös esimerkiksi Raha-automaattiyhdistykselle ja puolustusvoimille, mutta myös yksityissektorille ja yksittäisille tilaajille.

Topper työllistää Littoisissa 1 000 neliön tiloissa tällä hetkellä 25 henkilöä, joista kymmenkunta tehtaan omassa ompelimossa. Leikkaamon puolella työskentelee saman verran väkeä.

- Vaativimmat työt, kuten miesten puvun takit, tehdään täällä itse, Hanna Rautanen kertoo.

Kaikkea Topper ei tee kuitenkaan itse, vaan osa töistä teetetään paikallisilla alihankkijoilla, joita yrityksellä on kymmenkunta. Lisäksi yritys toimittaa tavaraa tilaajille.

- Noin 100 000 tuotetta menee koneiston läpi vuodessa, Wolin arvioi.

Rakenne selkeytyi

Mauri Piessan perustama Topper Tuotanto aloitti alihankkijana vuonna 1983. Piessan vaimon Pirjo Piessan perustaman Topper Uniformin Oy:n tultua mukaan vuonna 1987 alkoi erikoistuminen virka-asuihin.

Nyt tehdyn omistajanvaihdoksen yhteydessä yhtiörakennetta selkiytettiin: Topper Tuotantoon sulautettu Topper Uniform jatkaa nyt yrityksen aputoiminimenä.

- Tulemme jatkossa näkymään enemmän Topper Productionin kuin Topper Tuotannon nimellä, kertoo Leena Tuomi.

Kesäkuussa päättyneellä tilikaudella Topperin liikevaihto oli 2,5 miljoonaa euroa. Topperin valttina omistajat pitävät laajaa palvelutarjontaansa.

Esimerkiksi Vankeinhoitolaitokselle toimitettavat varusteet lähtevät Topperilta nimikointia myöten valmiina.

- Ainakaan Varsinais-Suomessa meillä ei ole yhtä kokonaisvaltaista palvelua tarjoavia kilpailijoita, Tuomi arvelee.

Työvaatteiden valmistuksessa on omat kommervenkkinsä, vaikka vaatealalle tyypillisiä malliston vaihteluita ei olekaan.

- Kankaiden täytyy täyttää esimerkiksi tietyt kestävyyskriteerit. Lisäksi samoja materiaaleja on pystyttävä hankkimaan useidenkin vuosien ajan, Tuomi sanoo.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.