Manhattan sulkee marraskuun lopussa

TS/Marttiina Sairanen<br />Osastonhoitaja Kari Malmikare (toinen vas.) palvelee Pirkko Toukoniittyä kalatiskillä. Kalaosastosta vastaava Taina Peiponen ja kauppias Tom Eriksson seuraavat.
TS/Marttiina Sairanen
Osastonhoitaja Kari Malmikare (toinen vas.) palvelee Pirkko Toukoniittyä kalatiskillä. Kalaosastosta vastaava Taina Peiponen ja kauppias Tom Eriksson seuraavat.

Jenni Kimpimäki

Turun Pitkämäestä katoaa pian yksi ruokakauppa, kun Manhattan lopettaa toimintansa. Marraskuun viimeisenä päivänä sulkeutuvasta K-kaupasta irtisanotaan kaikki sen 32 työntekijää.

Kauppias Tom Eriksson kertoo, ettei Keskon päätös toiminnan lopettamisesta tullut yllätyksenä. Tiedon päätöksestä hän sai kolmisen viikkoa sitten. Yt-neuvottelut käynnistyivät tiistaina.

- Kun liike lopetetaan, niin se on lähinnä muodollisuus.

Keskon Lounais-Suomen aluejohtaja Olli Setänen vakuuttaa, ettei Keskolla ole vastaavia lopettamissuunnitelmia muualla Turun seudulla.

- Ei ole mitään suljettavia kohteita tiedossa, mutta sitähän ei tiedä mitä vaikka puolen vuoden päästä tapahtuu.

Kesko ei ole vielä tehnyt päätöksiä siitä, tuleeko tilalle mahdollisesti uusi ruokakauppa. Suunnitelmat täsmentyvät syksyn aikana.

Mahdollista on, ettei Kesko jatka lainkaan toimintaa Manhattanin tiloissa, kun vuokrasopimus vuoden päästä loppuu.

60 prosenttia Manhattanin kiinteistöstä omistavalla Kapiteelilla ei vielä ole tietoa Manhattanin tilojen kohtalosta.

Aluepäällikkö Markku Saarinen kertoo, että uutta vuokralaista tiloihin aletaan hakea heti, kun Keskolta saadaan virallinen ilmoitus.

- Kaikenlaiset vaihtoehdot punnitaan, Saarinen sanoo.

Tehoton liiketila

Pääsyynä liiketoiminnan lopettamiseen Manhattanissa on Tom Erikssonin mukaan se, että liiketilan pinta-alan suhde myyntiin ei ole riittävän tehokas kannattaakseen. Tiloja olisi voinut muuttaa, mutta se olisi vaatinut suuria investointeja.

- Manhattaniin pitäisi panostaa lisää pääomaa, että se kannattaisi. Kesko ei näe siinä järkeä, enkä minäkään, Eriksson sanoo.

Myös kova kilpailutilanne on ajanut Manhattanin kannattamattomaksi. Keskon pienentyneet markkinaosuudet eivät Erikssonin näkemyksen mukaan kuitenkaan vaikuttaneet lopettamiseen.

- Ei Manhattanin kuviota voi kytkeä siihen, sillä Turussa tilanne ei ole ihan sellainen.

Sijaintia Eriksson ei pidä parhaana mahdollisena.

- Olemme vähän yksin täällä pellolla, Eriksson toteaa.

- Manhattanin vaikutusalue on suuri, sillä meillä on kanta-asiakkaita aina Kustavista saakka. Kun reuna-alueille on tullut uusia kauppoja, niin ne ovat syöneet meidän osuuksiamme. Esimerkiksi Hirvensalo, joka on ollut meille tärkeä alue, on saanut yhden supermarketin lisää. K-ryhmän sisäiset muutoksetkin ovat syöneet Manhattanin markkinaosuutta.

Työpaikkoja irtisanotuille

Nelisen vuotta Manhattan-kauppiaana toiminut Eriksson kertoo, että jo alkuvaiheessa oli tiedossa, ettei myynti enää nouse.

Hän sanoo, että päätös lopettamisesta syntyi hyvässä yhteisymmärryksessä Keskon kanssa.

- Realiteetti on, että minullekaan tämä ei tuota tarpeeksi korkoa pääomalle.

Kesko on tarjonnut Tom K. Eriksson Oy:lle uutta kauppapaikkaa, mutta tässä vaiheessa Eriksson ei aio tarttua tarjoukseen. Hänen mukaansa seuraava urakka on työpaikkojen etsiminen Manhattanin henkilökunnalle.

- Itse tulen olemaan täällä loppuun asti, koska tärkein tehtäväni on että saan sijoitettua työntekijöitä mahdollisimman moneen K-kauppaan.

Henkilökunta sai tiedon irtisanomisista tiistaina, kun yt-neuvottelut käynnistyivät.

Kalaosastosta vastaava, seitsemän vuotta Manhattanissa työskennellyt Taina Peiponen kuvailee tilannetta yllättäväksi.

- Aika shokki se oli, varmaan menee muutama päivä sulatellessa. Vielä en ole ehtinyt jatkoa ajatella.

Manhattanin sulkemispäivänä tulee kuluneeksi tasan 17 vuotta siitä, kun Tom Eriksson aloitti K-kauppiaana. Jatkosuunnitelmat ovat vielä auki.

- Minulla on toimiva yhtiö, jonka talous ja pääoma ovat kunnossa. Yritän pitää huolta työntekijöistäni, ja sitten taidan viettää vähän lomaa.

Manhattanilla oli vastoinkäymisiä ensimmäisen kerran vuonna 1994, kun tavaratalon omistaja ja kauppias Markku Harjanne haki silloisen Manhattanin konkurssiin suurten velkojen takia.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.