Viskuri pyöritti yrityksen vauhtiin

TS/Ulla Mattsson<br />Leinovalun yhteydessä on pieni teollisuusmuseo, jossa esillä on myös yrityksen alkuvuosikymmenten hittituote viskuri. Historiallisen laitteen kanssa poseeraavat Leinovalun hallituksen jäsen Jukka Mäntylä (vas.), hallituksen puheenjohtaja, teollisuusneuvos Heikki Leino ja hallituksen varapuheenjohtaja Liisa Leino.
TS/Ulla Mattsson
Leinovalun yhteydessä on pieni teollisuusmuseo, jossa esillä on myös yrityksen alkuvuosikymmenten hittituote viskuri. Historiallisen laitteen kanssa poseeraavat Leinovalun hallituksen jäsen Jukka Mäntylä (vas.), hallituksen puheenjohtaja, teollisuusneuvos Heikki Leino ja hallituksen varapuheenjohtaja Liisa Leino.

ULLA MATTSSON

Salolainen Leinovalu Oy on saanut perheyrityspalkinnon. Nyt toista kertaa jaettu tunnustus luovutettiin elinkeinoelämän yhteisessä perheyritystapahtumassa Finlandia-talossa perjantaina.

  Palkintolautakunta perusteli päätöstään yrityksen pitkäjännitteisellä onnistuneella työllä viidennessä sukupolvessa, osallistumisella aktiivisesti paikkakunnan kehittämiseen, taidolla uudistua ja menestyä vaikeissa murrosvaiheissa yhteistyössä henkilöstön kanssa sekä kyvyllä olla vuosikymmeniä oman talousalueensa suurimpien työnantajien joukossa.

Palkinnon ottivat vastaan Leinovalu Oy:n hallituksen puheenjohtaja, kolmatta yrittäjäpolvea edustava teollisuusneuvos Heikki Leino, hallituksen varapuheenjohtaja, Heikki Leinon tytär Liisa Leino ja viidettä polvea edustava hallituksen jäsen Jukka Mäntylä.

Perheyrityspalkinnon tavoitteena on edistää perheen yhteenkuuluvuuden tunnetta vahvana omistajana. Sen myöntävät Perheyritysten liitto ja Liikesivistysrahaston merkittävästä ja esimerkillisestä työstä perheyrityksen omistajana.

Valinnan takana oli nelihenkinen palkintolautakunta, jossa olivat Liikesivistysrahaston edustajina Keijo Ketonen ja Juha Jouhki sekä Perheyritysten liiton edustajina Pekka Sairanen ja Klaus Sohlberg.

Liesiä, kelkkoja ja tv-laatikoita

Jo 107 vuotta Salossa toiminut Leino-yhtiöt lähti liikkeelle keksinnöstä.

Juho Leino paranteli ensin ruotsalaista viskuukonetta ja suunnitteli sitten Tuulikki-viskurin, josta tuli voittamaton. Viskureita tehtiin 1950-luvulle asti, kaikkiaan 104 000 kappaletta. Viskurit elättivät yrityksen ja loivat mahdollisuuden laajentaa sitä, kertoo Heikki Leino.

- Alku oli sikälikin hyvä, että tuotannossa yhdistyivät puu- ja metalliosaaminen. Niiden pohjalta voitiin esimerkiksi ensimmäisen maailmasodan syttyessä valmistaa Venäjän armeijalle 2 000 hevosvetoista ambulanssivaunua. Maksuna saatiin Venäjältä junavaunulasteittain hamekankaita, saippuaa ja öljylamppuja.

Yritys laajeni todelliseksi monialayritykseksi. Tehtaiden lisäksi oli saha, rautakauppa ja Fordin piirimyynti.

Myös innovatiivisuutta riitti. Leinolla koottiin polkupyöriä ja patteriradioita, tehtiin potkukelkkoja ja pumppuja sekä omaleimaisin ornamentein koristeluja liesiä.

- Puusta tehtiin myös tv-laatikoita, kunnes muovi syrjäytti puun, Heikki Leino muistelee.

Laajimmillaan 300 työntekijän yritys oli aikansa Salossa merkittävämpi työllistäjä kuin Nokia nykypäivänä, ja Leinon tehtaanpilli on salolaisten kello.

Nuori polvi mukaan hallintoon

Perheyritys on virtaviivaistanut toimintaansa 1960-luvulta alkaen. Nykyisin Leinovalulla on rauta- ja teräsvalimot Salossa sekä kuluvan vuoden alussa Wärtsilältä ostettua konepajatoimintaa Turussa.

Perheyritykseen perustettiin kaksi vuotta sitten omistajien neuvosto, jossa ovat mukana kaikki suvun täysi-ikäiset jäsenet.

Myös yhtiön hallitukseen on saatu ulkopuolisten kokeneiden ammattilaisten rinnalle suvun nuorta polvea.

- Omistajien neuvoston tavoitteena on, että suku pysyisi kärryillä yrityksen asioista ja kiinnostuisi niistä. Kokoukset ovat hyviä tapaamis- ja keskustelutilaisuuksia. Kaikille on Leino-yhtiöissä myös luottamustehtäviä, Liisa Leino selittää.

- Keskeisiä ovat yrityksen arvot, jotka on saatu perintönä. Ne ovat vanhanaikaisia suomalaisia arvoja kuten rehellisyys ja luotettavuus. Arvot ovat myös sitä, että tiedetään, mikä on väärin, mikä oikein - ja tehdään oikein, Heikki Leino painottaa.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.