Talous

Nokia pääsi sopuun Telsim-kiistassa

Nokia on päässyt sopuun turkkilaisen matkapuhelinoperaattorin Telsimin saatavien maksusta. Nokian mukaan Telsim ja Turkin vakuusrahasto maksavat sille korvauksia, kun Telsimin myynti on toteutunut.

Nokian viestintäjohtaja Arja Suominen oli iloinen sopimuksesta. Hän huomautti kuitenkin, että lopullisesti Nokian saamien korvausten suuruus ratkeaa vasta, kun Telsimin myyntihinta selviää.

- Tämä on erittäin positiivinen virstanpylväs, mutta työ jatkuu, hän arvioi.

Hänen mukaansa on liian aikaista ennustaa, milloin Telsimin myynti toteutuu ja miten korkeaksi myyntihinta nousee. Telsim on Nokialle velkaa 900 miljoonaa dollaria (738 miljoonaa euroa).

Selvää on, ettei Nokia saa koko velkaansa takaisin, sillä Telsimin velat nousevat selvästi arvioidun myyntihinnan yläpuolelle. Nokian lisäksi muun muassa Motorola velkoo Telsimiltä 2,5:tä miljardia dollaria, ja Turkin valtio karhuaa itse Telsimin aiemmin omistaneelta Uzanin perheeltä lähes 6:ta miljardia dollaria.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turkin vakuusrahasto ilmoitti viime viikolla, että se aikoo myydä Telsimin huutokaupalla joulukuussa. Analyytikot odottavat myyntihinnan nousevan lähtöhinnaksi ilmoitetusta 2,8 miljardista dollarista noin 5 miljardiin dollariin.

Useiden suurten kansainvälisten operaattoreiden väitetään olevan kiinnostuneista Telsimistä, joka on Turkin toiseksi suurin matkapuhelinoperaattori Telia-Soneran osittain omistaman Turkcellin jälkeen.

Neuvottelut kahden kesken

Telsim ajautui Turkin valtiolle runsas vuosi sitten, kun Uzanin perheen talousvaikeudet kärjistyivät. Velat Nokialle syntyivät, kun Nokia rahoitti Telsimin hankintoja. Turkkilaisyhtiö jätti velan maksamatta vuonna 2000.

Suomisen mukaan Nokia neuvotteli ratkaisun kahden kesken Turkin vakuusrahaston kanssa, eikä kysymys ollut siten mistään pakettiratkaisusta kaikkien Telsimin velallisten kesken.

Motorola on käynyt vastaavia neuvotteluja, mutta ratkaisusta ei vielä maanantaina ollut tietoa. Nokia kertoi joka tapauksessa tiedotteessaan, että ratkaisu avaa Nokialle mahdollisuuden jatkaa yhteistyötä Telsimin kanssa. Se hyödyttää Nokian mukaan Telsimin asiakkaita ja koko Turkin telemarkkinoita. Nokialla on saatavia myös Uzanin perheeltä. Yritykset niiden perimiseksi jatkuvat edelleen.