Itämeri maistaa
satoja viinejä kuukaudessa

TS/Mauri Ratilainen<br />Väkevien alkoholijuomien ostopäällikkö Sami Itämeri tutkii calvadoksen eri vuosikertoja.
TS/Mauri Ratilainen
Väkevien alkoholijuomien ostopäällikkö Sami Itämeri tutkii calvadoksen eri vuosikertoja.

Sommelieren koulutuksen läpikäyneellä Sami Itämerellä ja kemiaa opiskelleella Mikko Ojanperällä on työ, jonka moni suomalainen voisi nimetä unelmatyökseen. He kuuluvat Alkon kymmenjäseniseen pruuvitiimiin eli ostoraatiin.

Raati päättää, mitä tuotteita Alkon myymälöiden uutuushyllyyn ilmestyy. Vuodessa sen maisteltavaksi päätyy tuhansia viinejä, satoja väkeviä alkoholijuomia ja useita satoja olutmerkkejä.

Laadunvalvontaosastolla työskentelevä Ojanperä on ollut raadin jäsen jo kymmenen vuotta, puolet siitä ajasta, jonka hän on tehnyt töitä Alkossa. Ostopäällikkö Itämeri on ollut raadissa mukana pari vuotta.

Pienellä joukolla on suuri valta

Alkon raatilaisista pruuviin osallistuu kerrallaan 5-8 henkeä. Raati testaa kerralla 10-28 juomaa. Nopeimmat maistajat selviävät maistelusta noin kolmessa vartissa. Tästä pisin aika kuluu muistiinpanojen tekoon.

Siihen, pääseekö tuote valikoimiin, vaikuttavat paitsi maku ja tuoksu, myös etiketti ja se, miten hyvin juoma istuu firman valikoimaan.

Itämeri vakuuttaa, että uusia juomia valikoimiin etsittäessä kaikkia maahantuojia ja agentuureja kohdellaan tasapuolisesti. Yksittäisen raatilaisen valtaa vähentää se, että käytössä on niin kutsuttu mäkihyppypisteytys: kunkin juoman parhaimmat ja huonoimmat pisteet jätetään loppupisteenlaskussa huomioimatta.

- Yhtään ostopäätöstä ei tehdä muualla kuin tämän ostopöydän ääressä ja silloinkin vain, kun vähintään viisi ihmistä on paikalla.

Viime vuonna raati valitsi Alkon valikoimiin noin 250 uutta viiniä, 50 väkevää alkoholijuomaa ja 60 panimotuotetta. Sillä oli yli 300 pruuvia.

Uusien tuotteiden lisäksi raati valvoo valikoimassa olevien juomien laatua maistamalla uusia tuote-eriä. Se myös käy läpi pullot, joiden etiketti muuttuu.

- Vaikka tämä on kuin aikuisten karkkikauppa, kyllä tämä työstä käy, Itämeri sanoo.

- Kun maistelee yhteen menoon 23 Bordeaux'ta ja hampaat ovat aivan mustat ja ikenet rutikuivat, ei välttämättä enää ole kivaa. Kyllä se työltä tuntuu, Ojanperä lisää.

Raatiin otetaan uusi jäsen, jos joku entisistä raatilaisista lähtee. Raatiin ehdolla olevilla testataan viinejä sokkona, jolloin heidän pitää osata tunnistaa viinimerkkejä ja -alueita sekä viinien ja muiden juomien eri vuosikertoja.

Entäs miten ammattimaistaja suhtautuu alkoholiin kotioloissa?

- Olen vetänyt rajan, että kotona en ota arkena mitään, en edes keskiolutta, Ojanperä sanoo.