Stora Enso arvioi
kysynnän pysyvän vakaana

TS/<br />Paperiteollisuuden työkiista laski Stora Enson kannattavuutta, mutta tulos oli kuitenkin odotettua parempi.
TS/
Paperiteollisuuden työkiista laski Stora Enson kannattavuutta, mutta tulos oli kuitenkin odotettua parempi.

Helsinki (STT)

Stora Enson tuotteiden kysyntä pysyy hyvänä, mutta heinä-syyskuun liikevoitto kutistuu noin 40 miljoonaa euroa työkiistan vuoksi, yhtiö arvioi keskiviikkona julkistaessaan huhti-kesäkuun tuloksensa. Uusi työehtosopimus parantaa yhtiön arvion mukaan suomalaisen metsäteollisuuden kilpailukykyä.

- Työehtosopimus mahdollistaa tuotannon jatkumisen juhannuksena ja joulunpyhinä sekä lisää joustoa ulkoistamisessa, toimitusjohtaja Jukka Härmälä arvioi.

Härmälä arvioi metsäteollisuuden työkiistan aiheuttaneen 100 000 tonnin paperin ja kartongin tuotannonmenetykset. Yhtiön vuotuinen tuotantokapasiteetti on 16,4 miljoonaa tonnia paperia ja kartonkia sekä 7,7 miljoonaa kuutiometriä sahattuja puutuotteita.

Kysyntä- ja hintanäkymät yhtiö arvioi vakaiksi. Painopaperin kysyntä kasvaa Euroopassa varastojen pienenemisen ja kausiluonteisten luettelopainatusten takia. Hienopaperin kysynnän yhtiö odottaa vahvistuvan ja hintojen pysyvän melko vakaina. Pakkauskartonkien kysyntä- ja hintanäkymät ovat yhtiön mukaan vakaita. Puutuotteiden kysyntä ja tarjonta ovat yhtiön mukaan tasapainossa ja hintanäkymät vahvistuvat.

Pohjois-Amerikassa aikakauslehtipaperin ja hienopaperin kysyntä kasvaa kausiluonteisesti. Stora Enso odottaa aikakauslehtipaperin hintojen nousevan ja hienopaperin pysyvän vakaana. Sanomalehtipaperin kysyntä sen sijaan jatkaa laskuaan, mutta hintojen yhtiö odottaa vahvistuvan. Aasiassa uusi tuotantokapasiteetti tuo laskupaineita hienopaperin hintaan.

Tulos painui lähes nollaan

Seitsemän viikkoa kestänyt työkiista nakersi Stora Enson kannattavuutta. Yhtiö arvioi työkiistan heikentäneen sen liikevoittoa noin 150 miljoonalla eurolla.

Stora Enson huhti-kesäkuun tulos ennen veroja jäi niukasti plussalle 0,1 miljoonaan euroon. Yhtiö kirjasi kuitenkin huhti-kesäkuulle Veitsiluodon tehtaan 12 miljoonan euron käyttöomaisuuden poiston, minkä jälkeen tulos 11,9 miljoonaa euroa tappiollinen. Vuoden 2004 toisella neljänneksellä yhtiön tulos oli 46,8 miljoonaa euroa, joten vähennys oli huima, mutta ennusteita huomattavasti pienempi.

Osakekohtainen tulos oli nollassa ja poiston jälkeen 0,01 euroa miinuksella. Viime vuoden vastaavan ajan osakekohtainen tulos oli 0,06 euroa.

Stora Enson liikevaihto kasvoi edellisen vuoden huhti-kesäkuusta kolme prosenttia lähes 3,19 miljardiin euroon. Liikevaihdon avittivat nousuun työkiistasta huolimatta paperitukkuri Papeteries de Francen osto sekä vahvistunut dollari.