Pankki-automaattien
määrä on vähentynyt

TS/Marttiina Sairanen
TS/Marttiina Sairanen

PEKKA HAKANEN

Suomesta katosi vuodenvaihteen tienoilla parisen sataa pankkiautomaattia. Automaattikadon syynä oli säästöpankkien ja paikallisosuuspankkien siirtyminen käyttämään Automatia Pankkiautomaatit Oy:n Otto-automaatteja.

Säästöpankkien ja paikallispankkien mukaantulon jälkeen kaikki Suomessa toimivat pankkiautomaatit ovat Automatian hoidossa.

Automatian toimitusjohtaja Tapani Penttilä kertoo, että he saivat aluksi jonkin verran palautetta automaattien vähenemisestä. Nyt tilanne on kuitenkin jo rauhoittunut.

Automatialle on käytössään reilut 1700 automaattia. Penttilän mukaan automaatien määrä vastaa hyvin tarvetta. Penttilän mukaan lähiaikoina määrään ei ole luvassa muutoksia.

Automaattien sijoituspaikat kuitenkin elävät koko ajan. Pankkikonttorit muuttavat ja sama pätee kauppoihinkin. Penttilän mukaan heidän tavoitteenaan on, että automaatteja on siellä missä ihmiset käyttävät käteistä rahaa.

Automaattien käyttö on kuitenkin jo kääntynyt laskuun ja suomalaiset maksavat yhä useammin laskunsa käteisen sijasta kortilla. Rahaa kuitenkin automaateista nostetaan ennätystahtia, sillä yksittäisen noston keskisumma on kohonnut.

Automatia Pankkiautomaatit Oy, jolla on toimialallaan käytännössä monopoli. Autonomian toiminta ei kuitenkaan ole laitonta, sillä sen toiminta perustuu kilpailuviraston antamaan määräaikaiseen poikkeuslupaan. Poikkeuslupa on voimassa 31.5.2006 saakka.

Automatian omistavat tasaosuuksin Suomen suurimmat pankit eli Nordea, OP-ryhmä ja Sampo.