Outokumpu myy kupariliiketoiminnan pääomasijoittaja Nordic Capitalille

TS/<br />Operaattori Petri Jokela tarkasti tiistaina Sloveniaan lähteviä kuparisia rodex-nauhoja Poricopper Oy:n profiilitehtaalla. Outokummun myymissä liiketoiminnoissa työskentelee yhteensä 6 400 henkeä. Suomessa työntekijöitä on Porissa 750 ja Vaasassa 55.
TS/
Operaattori Petri Jokela tarkasti tiistaina Sloveniaan lähteviä kuparisia rodex-nauhoja Poricopper Oy:n profiilitehtaalla. Outokummun myymissä liiketoiminnoissa työskentelee yhteensä 6 400 henkeä. Suomessa työntekijöitä on Porissa 750 ja Vaasassa 55.

Teräsyhtiö Outokumpu myy kupariliiketoimintansa pääomasijoittaja Nordic Capitalille . Outokumpu on jo viime vuoden elokuusta etsinyt ostajaa kuparituotteilleen, sillä yhtiö haluaa vastaisuudessa keskittyä ruostumattoman teräksen tekemiseen.

Kokonaiskauppahinta on 599 miljoonaa euroa, josta Outokumpu kuitenkin kuittaa 220 miljoonan euron myyntitappion. Lisäksi yhtiö tekee jäljellä olevasta kuparitoiminnasta 85 miljoonan euron alaskirjauksen.

Silti kauppa alentaa Outokummun velkaantumisastetta yhdeksän prosenttia.

Myytävien liiketoimintojen viime vuoden liikevaihto oli 1,7 miljardia euroa ja henkilöstön määrä vuoden lopussa 6 400. Suomessa työntekijöitä on Porissa 750 ja Vaasassa 55. Henkilöstön työsuhteet jatkuvat uuden omistajan palveluksessa entisin ehdoin.

Nordic Capital mukana Leafissa

Nordic Capital on viime aikoina ollut muutenkin ostoksilla Suomessa. Hiljan yhtiöstä tuli toinen Leafin pääomistajista. Pääomasijoittajan ruotsalaisvoittoisesta partnerikaartista löytyy suomalaisille tuttu nimi eli Fazerin entinen toimitusjohtaja Felix Björklund.

Nordic Capitalin hallussa on monia tunnettuja yrityksiä. Pääomasijoittajan talliin kuuluvat muun muassa vaatekauppa KappAll, turvayhtiö Falck, biotekniikkayhtiöt Biovitrum ja Dynal Biotech ja sammutusjärjestelmiä valmistava Marioff.

Nordic Capital on ilmoittanut kehittävänsä määrätietoisesti yhtiön toimintaa ja tulosta. Suunnitelmiin saattaa kuulua yhtiön myynti muutaman vuoden kuluttua.

Porissa huokaistiin helpotuksesta

Outokummun Porin tehtaan väki huokaisi tiistaina helpotuksesta, kun kuukausia kestänyt myyntihanke päättyi. Outokummun kuparia on paikallisissa arveluissa kaupiteltu väliin Aasiaan ja seuraavalla viikolla Eurooppaan.

Outokummulle jäi kaupassa vielä osa kupariliiketoimintaa, johon kuuluu muun muassa Porin putkitehdas. Myymättä jäänyt Tube and Brass -divisioona työllistää 1 450 henkeä, joista Porissa työskentelee vajaat 200.

Outokummun varatoimitusjohtaja Karri Kaitue sanoi, että Outokumpu myy Tube and Brass -divisioonan myöhemmin. Aikataulusta hän ei puhunut mitään, mutta ennen myyntiä yksikkö on saatava kannattavaksi.

Kaitue myöntää, että yhtiön napanuora kupariin katkeaa lopullisesti, kun Tube and Brass saadaan myydyksi. Outokumpu on jo aiemmin myynyt kuparikaivoksensa.

Hänen mukaansa nyt tehdyn kaupan jälkeen lähes 95 prosenttia Outokummun liikevaihdosta tulee ruostumattomasta teräksestä.

Outokumpu on nyt tuotantokapasiteetiltaan maailman kolmanneksi suurin ruostumattoman teräksen valmistaja, mutta yhtiö on jo aiemmin ilmoittanut tavoittelevansa ykkösasemaa.

Kohtuullinen kauppahinta

Outokumpu ei ole ollut markkinoilla yksin myymässä kupariliiketoimintojaan. Kaituen mukaan yhtiö kävi läpi pitkän prosessin, jossa se neuvotteli usean osapuolen kanssa.

- Nordic Capitaliin päädyttiin, koska se palveli parhaiten osakkeenomistajien etuja.

- Uskomme myös, että uusi omistaja tarjoaa kehitysmahdollisuudet kuparituotteille, Kaitue sanoi.

Kaituen mielestä nyt oli myös sopiva hetki myydä kuparituotteet.

- Kyllä me lähdemme siitä, ettei kauppaa olisi tehty, ellemme olisi saaneet oikeaa hintaa, Kaitue sanoi.

Myös pankkiiriliike Mandatumin analyytikko Henry Nurminen piti kauppahintaa kohtuullisena. Kauppahinta ei pudonnut liian alas, vaikka Nurminen ei pidä sitä valtaisan hyvänäkään.

Lisäpisteitä Nurminen antaa Outokummulle ostajan löytämisestä, koska muillakin alan yrityksillä on ollut myyntisuunnitelmia. Nurmisen näkemyksen mukaan teollisen ostajan löytyminen olisi juuri siksi ollut hankalaa.

Outokummun kupariliiketoiminnan kauppajärjestely pyritään saamaan päätökseen viimeistään kesäkuussa. Siihen saakka Outokumpu Copperin toimitusjohtajana jatkaa eläkkeelle siirtymässä oleva Kalevi Nikkilä.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.