Talous

Kiinteistöneuvos ui ulos Katiskasta

TS/Jonny Holmén<br />Katiskan omistaja Heikki Vaiste pahoittelee sitä, että kalastusvälineisiin ei ole saatu liitettyä uutta tekniikkaa ja elektroniikkaa vetonaulaksi. -Verkot lasketaan niin kuin ennenkin ja virveleissäkään ei ole mikään muu muuttunut kuin vähän materiaali.
TS/Jonny Holmén
Katiskan omistaja Heikki Vaiste pahoittelee sitä, että kalastusvälineisiin ei ole saatu liitettyä uutta tekniikkaa ja elektroniikkaa vetonaulaksi. -Verkot lasketaan niin kuin ennenkin ja virveleissäkään ei ole mikään muu muuttunut kuin vähän materiaali.

Jukka Vehmanen

Mittavan kiinteistöomaisuuden kerännyt kiinteistöneuvos Heikki Vaiste aikoo luopua rakkaasta harrastuksestaan, pian 60 vuotta täyttävästä turkulaisesta kalastusvälineliike Katiskasta.

- Murheesta ei kannata tietoisesti maksaa ja huumorintajukin alkaa loppua, hän tuhahtaa.

- Jos olisin ollut järkevä, olisin luopunut Katiskasta jo vuoden 2000 tietämissä. En kuitenkaan tohtinut, kun ajattelin odotella 60-vuotisjuhlia. Olen aina ollut muita neuvomassa, mutta nyt oma taloudellinen järki taisi hämärtyä, Vaiste tunnustaa ja toivoo, että liike löytäisi vielä "hyvän kodin".

Oman aikansa herra

Heikki Vaisteen käden puristus on lähes kivuliaan tuima. Ison miehen isossa kourassa on hauen vonkale ja liukas siika pysynyt takuulla aloillaan. Puhuessaan mies katsoo tiukasti silmiin - silloinkin, kun tunnustaa, että Katiskasta luopuminen tuntuu haikealta.

Heikki Vaiste ei aio kuitenkaan kehitellä lohdukseen ja puuhakseeen uutta liiketoimintaa.

- Haluan päättää omasta ajastani itse, kun olen tehnyt niin jo kauan. Kahdeksasta neljään kestävä työpäivä ei sovi minulle, Aura Golfin puheenjohtajana toimiva Vaiste tuumii.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Ja eiköhän tuo pienimuotoinen kiinteistösijoittaminen riitä pitämään minut kiinni arkisen elämän rytmissä.

Pienimuotoinen on aika vaatimaton ilmaisu.

Asiaa tutkimalla selviää, että Vaisteella on nimittäin 125 000 neliötä kiinteistöjä, 100 yritystä vuokralla ja maata sen verran, ettei mies itsekään tiedä tai halua kertoa, kuinka paljon.

Vähän aikaa sitten hän myi NCC:lle Mälikkälästä betonitehtaan alueen, jolle aletaan pystyttää 43 000 neliön verran pienkerrostaloja. Viime vuoden lopulla hän osti kaikessa hiljaisuudessa Metsolta Pansiosta 28 hehtaaria maata ja

45 000 neliötä toimisto- ja teollisuustilaa. Toiminta alueella jatkuu Vaisteen mukaan entisellään.

Lisäksi Vaisteella on Kaarinan Auvaisbergissä 13 hehtaarin maa-alue odottamassa kaavaa, joka sallisi noin 50 omakotitalon rakentamisen, ja Forssassakin kiinteistöjä 35 000 neliötä. Kauimmainen sijoitus löytyy Rovaniemeltä, 4000 neliön leipomokiinteistö, jonka hän osti näkemättä.

- Olen vähän sellainen pankin talonmies. Ulkoilutan niiden rahaa, kun ne eivät itse viitsi, letkauttaa Vaiste, joka toimi muutaman vuoden pääomasijotusyhtiö Aboa Venturen hallituksen puheenjohtajana.

Kiinteistösijoitusten pariin Heikki Vaiste siirtyi myytyään perustamansa Pesutekniikka Oy:n vuonna 1987 Servi Systemsille. Alan uranuurtajafirma oli paisunut 12 vuodessa yhden miehen yrityksestä koko maan kattavaksi 60 yksikön jättiläiseksi ja alan markkinajohtajaksi. Kaupasta jäi sijoitettavaa rahaa takataskuun.

Mutta kiinteistösijoituksistaan Heikki Vaiste ei välittäisi puhua, vaan Katiskasta. Sen hän on ehtinyt omistaa nyt 25 vuotta.

Perheyrittäjä voisi onnistua

Vaiste tutkaili viime vuodet noin miljoonan euron liikevaihdon yrityskonkarin elinkaarta ja tuli siihen tulokseen, että hänen konseptillaan sitä ei kannata jatkaa. Liian paljon on muuttunut siitä, kun Katiska myi tukkuna kalastustarvikkeita saariston kauppoihin ja lennokkeja nuorisolle.

- Ei tällaista erikoisliikettä voi nykyään pitää kuin perhe, jonka jäsenet osallistuvat sen pyörittämiseen yrittäjähengellä eivätkä laske jokaista tehtyä tuntia, sanoo Vaiste, joka ei itse ole ollut Katiskan tiskin takana koskaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Ihmisillä on nykyään paljon vapaa-aikaa ja ostamisesta on tullut elämäntapa, elämysten ja sisällön hakua. Siksi erikoisliikkeen pitää nykyään olla yhä enemmän auki iltaisin ja viikonvaihteisin, mutta silloin kulurakenne käy työntekijöiden palkkalisien vuoksi liian raskaaksi. Siitä on tullut ylimääräinen kivi yrittäjän kenkään.

Vaiste odottelee parhaillaan, jääkö hänen katiskaansa sopivaa perhettä tai ostavatko työntekijät liikkeen pois. Jos muuta ratkaisua ei kevään aikana synny, hän panee Katiskan ovet kiinni lopullisesti.

Vaisteen mielestä Turun keskusta kuitenkin ansaitsisi Katiskan kaltaisen erikoisliikkeen myös jatkossa. Siitä syystä hän ei ole edes harkinnut Katiskan siirtoa perinteiseltä paikaltaan Kristiinankadulta esimerkiksi kauppakeskus Myllyyn tai Länsikeskukseen.

- Se on linjakysymys. Minusta Turun keskusta on pidettävä elävänä.

Heikki Vaiste pohtiikin, että erityisesti toimistotiloja siirtyy DataCityn ja Helsingintien varteen sellaista vauhtia, että Turun keskustalle voi jäädä pian mustapekka käteen.

Vaisteen mielestä Katiskan kortteli, johon kuuluvat panimoravintola Koulu ja Turun kauppahalli, on jäänyt keskustan kehityksessä varjoon. Hän näkee kuitenkin valoa tunnelin päässä.

- Toivottavasti suunnitelmat asuintaloista ja maanalaisista parkkitiloista etenevät.

TS/Jonny Holmén<br />Katiskan omistaja Heikki Vaiste pahoittelee sitä,että kalastusvälineisiin ei ole saatu liitettyä uutta tekniikkaa ja elektroniikkaa vetonaulaksi.- Verkot lasketaan niin kuin ennenkin ja virveleissäkään ei ole mikään muu muuttunut kuin vähän materiaalit.
TS/Jonny Holmén
Katiskan omistaja Heikki Vaiste pahoittelee sitä,että kalastusvälineisiin ei ole saatu liitettyä uutta tekniikkaa ja elektroniikkaa vetonaulaksi.- Verkot lasketaan niin kuin ennenkin ja virveleissäkään ei ole mikään muu muuttunut kuin vähän materiaalit.