Talous

Altia myy loputkin
Finlandiasta

TS/<br />Finlandian omistus on nyt sataprosenttisesti amerikkalaisilla.
TS/
Finlandian omistus on nyt sataprosenttisesti amerikkalaisilla.

Valtio-omisteinen Altia myy 20 prosentin omistusosuutensa Finlandia Vodka Worldwidesta amerikkalaiselle yhteistyökumppanilleen Brown-Formanille. Kaupan arvo on 46,8 miljoonaa euroa.

Amerikkalaisyhtiöstä tulee kaupan jälkeen Finlandia Vodka Worldwiden ainoa omistaja. Finlandia Vodkan valmistus kuitenkin säilyy Suomessa. Altia jatkaa yksinoikeudella Finlandia Vodkan valmistajana ainakin vuoteen 2017. Altia toimii edelleen myös tuotteen jakelijana Suomessa ja Virossa.

Altia ja Brown-Forman perustivat Finlandia Vodka Worldwiden vuonna 2000. Altia omisti aluksi yhtiöstä 55 prosenttia ja Brown-Forman 45 prosenttia. Viime vuoden alussa amerikkalaisyhtiön omistusosuus nousi 80 prosenttiin. Kun Brown-Formanista tuli yhteisyrityksen enemmistöomistaja, päävastuu Finlandia Vodka -tuotemerkin markkinoinnista ja jakelusta siirtyi sille. Sopimukseen sisältyi optio Altian lopunkin osuuden siirtymisestä amerikkalaisyhtiölle.

- Altia on katsonut tarkoituksenmukaiseksi käyttää sopimuksessa olevaa myyntioptiota heti sen voimassaolojakson alkuvaiheessa, Altian pääjohtaja Veikko Kasurinen totesi yhtiön tiedotteessa.

Altian mukaan Brown-Formanilla on riittävät taloudelliset resurssit Finlandia Vodkan kilpailukyvyn lisäämiseksi ja volyymin kasvattamiseksi yhä kiristyvillä ja keskittyvillä alkoholijuomien markkinoilla.

Maailman suurimpiin alkoholijuomayrityksiin kuuluvan Brown-Formanin liikevaihto oli viime tilikaudella noin 2,6 miljardia dollaria. Henkilöstä yrityksessä on noin 6 700.