Peruskorjauksen lykkäys rapautti brändin

Marina Palacen alamäki johtuu pääasiassa siitä, että hotellikiinteistöön ei ajoissa tehty peruskorjausta.

- Omistajavaihdoksia on ollut sen verran matkan aikana, että ei ole otettu vastuuta korjauksista, Marinan yökerhotoimintaa 1970-luvulla käynnistämässä ollut Heikki Routamaa sanoo.

Marinan pääomistajana oli alkuaikoina Alkon yhtiö Yhtyneet Ravintolat, sittemmin Scandic ja Hilton.

Moni entinen tai nykyinen marinalainen arvelee, että jos hotellia olisi ylläpidetty aikanaan, ei nyt tarvitsisi tehdä suuria muutoksia. Hotellihuoneiden peruskorjaus olisi pitänyt tehdä 1990-luvun puolivälissä, ehkä jo aiemminkin.

Investoinnit lykkääntyivät tiettävästi omistajatahojen välisten ristiriitojen vuoksi.

Säästöt veivät glamourin

Viimeiset suuret investoinnit tehtiin 1980-luvun jälkipuoliskolla Arctian aikana. Laman aikana säästöjä haettiin alasajamalla palvelu toisensa jälkeen. Marina sulki tällöin muun muassa huikeista jokinäkymistä kuuluisan Riversiden.

Ravintoloiden alamäki on ollut ilmeistä varsinkin Scandicin aikana. Scandic on ravintolatoiminnan sijaan keskittynyt lähinnä hotellin pyörittämiseen. Ravintolaruokien taso on laskenut väenvähennysten ja puolivalmisteiden käytön vuoksi.

Lisäksi monet väenvähennykset näkyvät palvelun heikentymisenä. Työntekijöiden määrä on pudonnut alkuaikoijen 200-300 työntekijästä 50:een, josta vakituisia on vain 30.

- Hotellin imago on kärsinyt siitä, että ravintoloita on karsittu, arvioi entinen marinalainen.

Joidenkin mielestä myös tanssiravintolan sulkeminen 1998 oli virhe.

Marinan kohtaloksi koituivat myös ulkopuoliset tekijät. Esimerkiksi hotelli Julian velat ovat rasittaneet Marinan kiinteistöyhtiön tulosta. Ja kun tulosta on yritetty parantaa vähentämällä väkeä Marinassa, henkilöstö on noussut vastarintaan.

Marinan huonosta jamasta voi syyttää myös sijoittajia, jotka rakensivat mieluummin uusia hotellihuoneita kuin investoivat vanhaan. Kapasiteetin kasvu toi ylitarjonnan ja alensi huoneiden keskihintoja.

TOK-Yhtymän vahva asema Turun hotelli- ja ravintolatoiminnassa on kaventanut Marinan toimintamahdollisuuksia.

Lisäksi Turku ei ole lyönyt itseään läpi kongressikaupunkina. Kun myöskään laivatilauksia ei ole tullut entiseen tapaan, ei liikemiehiä näy kaupungilla enää kuten ennen.

Scandicilla oli suunnitelmia

Scandicilla oli vuosituhannen vaihteessa pitkälle edenneet suunnitelmat Marinan peruskorjauksesta, mutta tielle tuli kaksi estettä. Ensiksi yhtiölle siirtyi ruotsalainen emoyhtiön tekemän kaupan ansiosta Yliopistonkadulla sijaitseva hotelli Hospitz., jonka peruskorjaukseen oli jo sitouduttu. Se meni Marinaan investoinnin edelle.

Sitten alkoi matalasuhdanne.

- Jos Scandic ei olisi ostanut Provobista, olisi investoitu Marinaan, Scandic Hotels Oy:n toimitusjohtaja Aarne Hallama myöntää.

Marinan sijaan Scandic on viime vuosina investoinut muun muassa Kalastajatorppaan sekä Espoon ja Tampereen Scandic-hotelleihin.

- Nämä markkinat kestävät investoinnit, Turku ei. Sen oma taloudellinen kehitys ei ole valitettavasti ollut kovin hyvä: ei ole syntynyt uusia työpaikkoja.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.