Talous

Kiinan yuanista tulee
vaihdettava valuutta
Hongkongissa

Kiinan rahayksikkö renminbi eli yuan tulee vaihdettavaksi Hongkongissa. Tästä on sovittu Kiinan keskuspankin ja Hongkongin valuuttahallinnon kesken useita kuukausia kestäneissä neuvotteluissa. Hongkongissa tiistaina julkistettu sopimus allekirjoitetaan keskiviikkona.

Ensi vaiheessa Hongkongin pankit saavat oikeuden ottaa vastaan talletuksia ja avata pankkitilejä yuaneissa.

Yuanmääräisiä talletuksia ja yuaneita voi vaihtaa vapaasti vaihdettaviin valuuttoihin. Alkuvaiheessa valuuttamäärät ovat rajoitettuja.

Hongkongin erillishallintoalueen johtajan Tung Chee-Hwan mukaan hanke toteutetaan asteittain tammikuun alkuun mennessä. Ajan myötä Hongkongista kehittyy Tungin mukaan merkittävä renminbi-markkinoiden keskus.

- Pian hongkongilaiset pankit voivat tehdä tilisiirtoja manner-Kiinaan yuaneissa ja vaihtaa yuaneita Hongkongin dollareihin ja Yhdysvaltain dollareihin, sanoi Tung.

Renminbistä tulee vaihdettava Hongkongin dollareita vastaan Hongkongissa, kun ihmiset voivat vaihtaa valuuttaa vapaasti pankeissa. Tämä on askel kohti renminbin täyttä vaihdettavuutta, sanoi China Southern Securities -yhtiön markkinatutkija Wang Chunglian.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kiinan rahayksikkö ei ole vapaasti vaihdettava, vaan valuuttamarkkinoita säädellään tiukasti. Valuuttaa vaihdetaan vain ulkomaankauppaan ja matkailijoille. Yuanin kurssi on sidottu Yhdysvaltain dollariin.

Renminbin vaihdettavuuden alkuvaiheessa hongkongilaisen yuanmääräisen pankkitilin haltija saa vaihtaa enintään 20 000 yuania päivässä valuuttoihin, kertoi Hongkongin valuuttahallinto. Määrä vastaa 2 050 euroa päivässä.

Ilman pankkitiliä yksityishenkilöt voivat uusien määräysten mukaan vaihtaa enintään 6 000 yuania päivässä valuuttoihin. Yksityishenkilöt voivat siirtää Hongkongista manner-Kiinassa oleville pankkitileille enintään 50 000 yuania päivässä.

Hongkongilaiset pankit päättävät valuuttahallinnon mukaan itse yuanmääräisten talletusten ehdot. Pankkitilien korot ja muut tiliehdot jäävät pankkien määrättäväksi, kertoi Hongkongin valuuttahallinto. Pankit eivät toistaiseksi saa myöntää yuanmääräisiä lainoja.

Kiinan keskuspankin yksi keskeinen ongelma yuanin vaihdettavuutta suunniteltaessa on manner-Kiinan ja Hongkongin suhde. Koska Kiinan yuan ja Hongkongin dollari on molemmat kytketty Yhdysvaltain dollariin, on mailla keskenään käytännössä sidottu valuuttakurssi erilaisista valuuttajärjestelmistä huolimatta.

Kiinan yksipuolinen irrottautuminen yuanin nykyisestä dollarisidoksesta saattaisi johtaa vakaviin häiriöihin sekä manner-Kiinan että Hongkongin markkinoilla. Käytännössä dollarisidonta toimii manner-Kiinan ja Hongkongin valuuttapoliittisena napanuorana.